Řezané květiny z našich zahrad I. díl Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Na jaře a v létě jsou zahrady a louky plné květin nejrůznějších barev a vůní. Hojnost a rozmanitost květů láká si kus té nádhery přinést domů. I když se jedná o krásu křehkou a pomíjivou, nevěřili byste, co dokáže váza s květinami na vašem stole. Nemusí to však být jen stůl, oživí kterýkoliv kus nábytku.

Přinášíme vám proto několik rad, jak řezané květiny aranžovat a udržovat, aby ve váze vydržely co nejdéle:
  • Květiny řežeme vždy ráno nebo večer, nikdy ne však přímo po dešti
  • Z dolní části stonku odstraníme listy nebo trny, které by sahaly pod vodní hladinu. Listy by ve váze začaly tlít.
  • Stonky zahradních, ale i již koupených řezaných květin seřízneme ostrým nožem šikmo dolů. Vytvoříme tak větší plochu pro příjem vody.
  • Do vody přidáme lžičku cukru nebo acylpirin, který vodu desinfikuje nebo speciální výživu pro řezané květiny Chrystal, Flower fresh
  • Pravidelně měníme vodu ve váze a průběžně odstraňujeme již odkvetlé květy a zvadlé listy.
  • Vázu s rostlinou neumisťujeme na přímé slunce, v blízkosti topení nebo hořící svíčky. Všichni tito činitelé by nám životnost květin jen zkrátili.
Růže
Růže

Vybavení pro aranžování

Základem pro aranžování je:
  • vhodná nádoba
  • rostlinný materiál
  • aranžovací pomůcky
Vhodná nádoba, která drží celou květinovou vazbu je základem celého aranžmá. Používají se nejrůznější nádoby od prosklených, keramických, plastových a plechových váz různých barev a tvarů po košíky, závěsné nádoby, misky, věnce atd. Důležité je, aby nádoba nepropouštěla vodu. Váza by měla ladit s vybavením v místnosti, ve které bude umístěna. Je třeba myslet také na to, že ne každá květina se hodí do vázy, jenž máte zrovna doma.

Rostlinný materiál

Pro vazbu květin nám může být zdrojem nejen zahrada, ale i příroda. Mnoho rostlin roste planě a jsou volně dostupné. Jsou to spíše nenápadné rostliny. S jejich pomocí však můžeme aranžmá doladit. Pozor na chráněné rostliny, které bývají většinou nápadně kvetoucí! Dalším zdrojem pro vazbu květin může být i květinářství. Zde můžeme nakoupit květiny, které bychom na našich zahradách stěží hledali. Pomocí zdrojů ze zahrady a z přírody tak můžeme vytvořit vlastní kreaci.
Slunečnice
Slunečnice
Rostlinný materiál lze dělit do třech skupin:
  • dominantní – v této skupině jsou květiny s výraznými květy a velkými listy např. lilie, růže, gerbera, pivoňka, narcis, jiřina, hortenzie, chryzantéma.
  • liniový – udává výšku a šířku celé vazby. Z květin v této skupině se vytváří základní osnova (skelet). Jsou to např. blahovičník, ostrožka, zlatice, mečík, zimostráz a další.
  • výplňový – slouží k zakrytí aranžérských pomůcek, okrajů nádoby a vyplňuje prázdná místa. Skládá se z rostlin menších květů a listů. Patří sem např. frézie, břečťan, cesmína, astra, zlatobýl, drobnokvěté karafiáty.
Aranžovací pomůcky
Pro vytvoření vazby jsou nezbytné ostré nůžky nebo nůž. K upevnění květů a listů používáme vypichovací hmotu a dráty, k dozdobení mašle, stuhy nebo různé dekorační předměty.

Návody na jednoduché květinové vazby spolu s ukázkami najdete v dalším díle - Řezané květiny z našich zahrad II.
Kopretiny
Kopretiny