Rozdýchejte a nakrmte trávník Zobrazit fotky zobrazit 13 fotek

Jaro je vhodným obdobím pro zakládání nových travních ploch výsevem či položením travního koberce (tuto práci realizujeme na jaře a na podzim, v létě bychom museli až příliš zavlažovat). Kromě toho je to však i klíčové období, kdy musíme trávník posílit a po zimě i doléčit. Jedině pomocí jarní údržby dosáhneme krásně zeleného trávníku. A ozdravnou kůru bychom měli trávníku poskytnout co nejdříve.

Vyčištění, prořezání a provzdušnění trávníku

Ještě před prvním sekáním trávy je třeba trávník prořezat a důkladně vyčistit od mechu, odumřelých rostlin a zbytku podzimního listí. Prostě trávník zbavíme všeho organického, co je nezdravé či mrtvé. Prořezáním – vertikulací trávník provzdušnímu a zlepšíme tak jeho schopnost přijímat vodu a hnojivo. Nezapomeňte, že z již povyrostlé trávy se vše těžko vyhrabává, je proto třeba provést tuto činnost co nejrychleji.

Při prořezání – vertikutaci trávníku se ostrými nožovými hroty, které jsou podobné hrotům hrábí, ale i hřebíky, protrhává plsť vytvořená na povrchu půdy. K travním kořenům se tak snáze dostane voda a živiny. Zároveň porušíme kořínky trávy a povzbudíme ji tak k větvení.

Organické zbytky a mech můžeme z trávníku vyčesat travním separátorem, prořezávacími - vertikutačními hráběmi s dlouhou násadou. U větších ploch je vhodnější účinný motorový vertikutátor. Trávník prořezáváme, pokud je půda suchá.

Bez prořezání a provzdušnění (aerifikace) trávníku budou travní plochy zarůstat mechem. Aerifikace se provádí rycími vidlemi, speciálními provzdušňovacími vidlicemi, válcem s jehlicemi, nebo motorovými aerifikátory. Do trávníku tak vyryjeme hustou síť děr hlubokých cca 10 cm. Vyrytý materiál je zároveň vyhozen na povrch trávníku. Vzniklé otvory vysypeme pískem, který do půdy propustí vzduch, vodu a živiny. Trávník sice bude vypadat hůř než na začátku, to je ale jen dočasný stav. Poté se naopak zlepší – už za několik dnů.

Po zimě poškozené travní plochy poté doséváme odpovídající šarží travního semene.
Vertikulace
Vertikulace
Aerifikace
Aerifikace
Poškozený trávník - zde je třeba dosít travním semenem příslušné šarže
Poškozený trávník - zde je třeba dosít travním semenem příslušné šarže
Velmi nemocná travní plocha - vyžaduje radiální zásah, klidně i položení travního koberce, minimálně radikální dosev a konečně již řádnou péči
Velmi nemocná travní plocha - vyžaduje radiální zásah, klidně i položení travního koberce, minimálně radikální dosev a konečně již řádnou péči
Krtek je největším nepřítelem trávníků
Krtek je největším nepřítelem trávníků

Hnojení trávníku

Pohnojený trávník bude hustý a sytě zelený. Potřebuje ve velkém množství především dusík (N). Díky hnojení se tráva také lépe prosadí na úkor plevelů a bude zdravější. Pravidelné hnojení podporuje růst husté, zdravé a sytě zelené trávy.

A právě nejdůležitější je hnojení hned na začátku vegetačního období trávníku. Nejprve trávník poprvé posečeme, zalijeme nebo počkáme na déšť a při zatažené obloze pohnojíme. Jako hnojivo můžeme na travní ploše ponechat i rozšmelcovanou první malou sklizeň trávy, vhodný je také kompost či rašelina. Překyselené plochy vápnímu.

Nehnojíme za slunného počasí, natož za prudkého slunce. Hnojivo by mohlo trávu v kombinaci se slunečními paprsky spálit. I po pohnojení následuje důkladná zálivka.

Nabízena je řada kapalných hnojiv, která se přidávají přímo do zálivky, nebo použijeme hnojivo ve formě granulí, které rovnoměrně rozsypeme po trávníku. Důležité je především rovnoměrné hnojení, v opačném případě dosáhneme nerovnoměrně zelených ploch. Na větší plochy se používá rozmetač.

Teprve v květnu až červnu se aplikuje druhé hnojení. V roce s dlouhou zimou se vše samozřejmě posouvá v závislosti na počasí. Za mrazu se nesmí na travní plochy dokonce ani stoupat, pokud nejsou pokryté sněhem. Třetí hnojení je pak vhodné v srpnu, kdy přidáváme dusík, ale hlavně také draslík. Trávník tak získá díky draslíku mrazuvzdornost.

Dbejte i na vytvoření pevných okrajů trávníku. Okraje je třeba pravidelně zastřihávat nůžkami nebo pomocí strunové sekačky. Pevný okraj vytvoříme motorovou frézou, ale i rýčem. Ohraničený trávník se bude i mnohem lépe sekat. Nepoužívejte vydutý rýč, nýbrž naprosto rovný.
Hnojení menších travních ploch
Hnojení menších travních ploch
Hnojení větších travních ploch
Hnojení větších travních ploch
Mobilní zavlažování trávníku
Mobilní zavlažování trávníku
Vysévání travní plochy
Vysévání travní plochy
Rozšmelcovaná tráva je i vhodným hnojivem, ale jen v menším množství
Rozšmelcovaná tráva je i vhodným hnojivem, ale jen v menším množství

Zavlažování trávníku

Zavlažování trávníku je nezbytné, musíme však stále sledovat počasí. V deštivém období je zbytečné, za parného období je třeba zalévat nadměrně, ovšem vlažnou vodou (nikoli ledovou) a k večeru. Kořeny mnoha travin sahají jen do malé hloubky, proto dává trávníku horko zabrat. Jakmile část trávníku suchem zežloutne a zhnědne, je pozdě. Zálivka musí být pravidelná a vydatná.

Odstranění prohlubní a hrbů

Malé plošky vyřešíme snadno - do poškozeného drnu vyřízneme kříž, zvedneme rohy trávníku a vyrovnáme půdu pod drnem. U větších ploch musíme nejprve odstranit celý díl travního koberce, položit stranou, půdu vyrovnat a opět položit koberec zpět. I v případě prohlubní nejprve sejmeme drn, přidáme zeminu a drn položíme zpět. Regenerační schopnost trávníku je vynikající, už za měsíc nic nepoznáme.

Sekání trávníku

Sekáním zhušťujeme travní koberec a systematicky vytlačujeme plevele. Okrasný trávník sečeme jednou až dvakrát za týden na výšku cca 3 cm. A pozor na nevzhledné lysiny. V létě sečeme trávník na větší výšku, aby se v něm udržela vlhkost.

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Zavlažování trávníku - zavlažovací systém je ukryt v zemi
Zavlažování trávníku - zavlažovací systém je ukryt v zemi
Sekání trávníku
Sekání trávníku