Jaké z těchto problémů jsou nejčastější, co je většinou způsobuje a lze jim vůbec nějak zabránit? Podle odborníků ano. A co tedy pro úspěšnou realizaci vytápění a rozvodů platí? Společným prvkem je použití kvalitních materiálů a přístrojů, které odpovídají příslušným normám a předpisům. Dalším krokem k úspěchu je práce zkušených odborníků a v neposlední řadě mozaiku dokonalého díla završuje kvalitně zpracovaná projektová dokumentace.

Nedostatky v projektu!

Z nepříjemných zkušeností, kdy přestane fungovat elektřina kvůli závadě v rozvodech, nebo nepříjemností s topením na základě neadekvátního návrhu vytápění a dalších vyplývá, že kvalitní realizace projektu není vždy samozřejmostí. Proč? Na první pohled bychom mohli hledat viníka v realizační firmě, ale nemusí to tak nutně být.

Důvod?

Řada těch, kteří pracují na realizaci instalací nebo vytápění, si stěžuje na nízkou kvalitu výchozích dokumentů. Co to znamená? Realizační firma se setkává nejprve se základním dokumentem, kterým je projektová dokumentace. Tento povinný dokument chrání naše zájmy, neboť představuje dokladovou složku stavby. Problém nastává, pokud tento dokument zřídka obsahuje podrobné informace, které by se týkaly právě elektroinstalací, rozvodů a topení. A pokud se zde tyto informace vyskytují, často nejsou zcela konkrétní.
Ilustrační foto (ČESKÉSTAVBY.cz)
Ilustrační foto (ČESKÉSTAVBY.cz)
Nejhorší varianta

V těch nejhorších případech má realizační firma v ruce pouze dokument, který byl vypracován pro stavební úřad za účelem získání stavebního povolení. Zkušení odborníci si umí poradit i s tímto nedostačujícím výchozím materiálem, ale obecné doporučení zní: podobným zakázkám se pokud možno vyhýbat. Důvodem bývá mimo jiné i to, že dílčí upřesňující části projektu musí firma vypracovat navíc a přebírá tak i vyšší míru zodpovědnosti. S nesprávně zpracovaným projektem bude vždy nespokojena nejen realizační firma, ale do nejednoduché pozice se tím pádem dostane i revizní technik.

Proč problémy vlastně vznikají?

Kdybychom chtěli najít počáteční nit problému, museli bychom se podívat na příslušné vyhlášky a zákony. A právě tady většina odborníků vidí mnoho nedostatků. Neexistuje totiž žádný komplexní předpis, který by jasným a podrobným způsobem určoval, jak mají být zpracovány kvalitní podklady pro realizaci instalací. Takový materiál by tím pádem znamenal i vyšší záruku kvality provedení, funkčnosti a především bezpečnosti.
Ilustrační foto (ČESKÉSTAVBY.cz)
Ilustrační foto (ČESKÉSTAVBY.cz)
Doporučení

Hlavním cílem investorů stavby bývá ušetřit. Nikdy by však tato zásada neměla přesáhnout míru kvality a dobrého zpracování. Z těchto důvodů se doporučuje zajištění dokumentu, který se nazývá prováděcí projekt a přispívá k lepší projektové přípravě elektroinstalace i dalších instalací. Dokument by měl vždy připravovat odborný projektant. Bohužel, ani tento typ dokumentu nemá normou jasně danou pevnou strukturu, nicméně může poskytnout dobré výchozí informace pro lepší realizaci s vyloučením závad a se zajištěním maximální bezpečnosti.

Potřebujete-li kvalitní služby z oblasti topenářství, izolací, rozvodů nebo instalace, obraťte se zásadně na kvalitní realizační firmu, ale i na renomovaného projektanta.
Ilustrační foto (ČESKÉSTAVBY.cz)
Ilustrační foto (ČESKÉSTAVBY.cz)
Alexander Szabó
Poslat poptávku