Ruční pumpy mají v zahradách své kouzlo Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Dříve měla ruční pumpu téměř každá studna a pokud ne, pak byla vybavena rumpálem a okovem. Ovšem studna s ruční pumpou je shora zakryta betonovým víkem a tudíž nehrozí, že by do studny někdo spadl, a že by do ní padaly nečistoty. Ruční pumpy jsou velice praktické a takřka nezničitelné a ta trocha námahy při čerpání vody? Vždyť nám pohyb prospívá. Prostě se při čerpání vody ze studny můžeme obejít i bez elektřiny. Přitom se pumpa svým vzhledem stane ozdobou zahrady a je-li již starší a rezavá, není nic jednoduššího, než jí opatřit slušivý nátěr.

Ručním pumpám se odborně říká „stojanová ruční čerpadla.“ Ideální jsou především k doplňkovému čerpání vody, ale nemusí jít jen o vodu užitkovou, vhodnou třeba k zavlažování zahrady, ale i o vodu pitnou, například u rekreační chaty. Technicky jsou tyto mechanické pumpy velice jednoduché a nenáročné, navíc vyžadují minimální údržbu. Ruční pumpa vás prostě přežije. 
Kouzlo ručních pump je umocněno faktem, že jsou vyráběné v tradičním, mnoho desítek let udržovaném designu. Čili i nová pumpa může vypadat jako ta původní po předcích. Zajistí to strohé technické provedení litiny, sahající až do zlatého období průmyslové revoluce před první světovou válkou a v meziválečném období.

Ruční pumpa samozřejmě vyžaduje i další příslušenství: těsnění, kotvící prvky apod.. Ovšem není problém sehnat díly i do starých pump pro jejich rekonstrukci, jelikož tradice výroby nebyla zpřetrhána. Svou jednoduchou konstrukcí a materiálovým provedením jsou těla pump prakticky nezničitelná. 
Ruční pumpa
Ruční pumpa

Vybíráme novou ruční pumpu

Ruční pumpu vybíráme především podle hloubky studny. Sací otvor pumpy (koš) musí být podle norem v takové hloubce, aby nenasával kal ze dna. V případě kopaných (šachtových) studen je to alespoň půl metru nad povrchem filtrační vrstvy štěrku. V případě vrtaných studen je to alespoň půl metru nad horním okrajem kalníku.

Ruční pumpy (stojanová čerpadla) mohou mít válec integrovaný ve svém těle, kdy jejich sací schopnost dosahuje hloubky 7 metrů. Pokud však chceme sát vodu z větší hloubky, třeba až 30 metrů, používají se externí válce, které jsou umístěné na výtlačném potrubí. Pracovní válec musí být vždy umístěn nejvýše 7 metrů nad hladinou vody ve studni. Při instalaci je proto třeba brát ohled i na možný pokles vody (dokonce až na úroveň 0,5 metru nad dnem studny). Proto se do této výšky umisťuje sací koš. Jestliže již žádnou vodu nevytáhnete, máte jistotu, že voda ve studni již není, kritická hladina byla překročena. 
Ruční pumpa modernějšího střihu
Ruční pumpa modernějšího střihu
Ruční pumpa
Ruční pumpa
Ruční pumpa
Ruční pumpa
Ruční pumpa
Ruční pumpa

Zprovoznění pumpy

Montáž pumpy je obzvláště u velmi hlubokých studní náročná, je vždy lepší nechat ji provést odborně. Je třeba správně sestavit všechny součásti a v případě studen kopaných může být neznalému složitý i pohyb ve studni. Je též třeba správně sladit chod pístu a pohyb pumpovací páky (vahadla). V opačném případě dochází ke zbytečnému opotřebovávání pumpy. Stejně tak je důležité těsnění mezi talířem pumpy a zákrytem (poklopem) studny. Do studny se nesmí propadat povrchové nečistoty. Těžkou pumpu je nakonec též třeba dobře ukotvit. Nesmí se při pumpování hýbat, sklánět. Důležité je také odvodnění, umožňující snížit hladinu vody v pumpě až do nezámrzné hloubky. Pumpa by jinak mohla za silných mrazů popraskat.

Jak udržovat pumpu

Zpravidla stačí občas promazat čepy vahadla vazelínou. Jestliže pumpa při pohybu vahadla skřípe, je to nezbytné. Nepromazané čepy ztěžují pohyb pákou a též opotřebení je větší. Zásadní je také důkladné ukotvení pumpy ve studni a ochrana pumpy před rzí. Před korozí chráníme hlavice šroubů a občas je dotáhneme, aby se pod tíhou pumpy neviklaly. Kontrolujeme též těsnění v místě spojení pumpy s poklopem, odvodňovací ventil a další součásti čerpadla uvnitř studny (tato kontrola se doporučuje před zimou a po zimě). 
Ruční pumpa evokující časy minulé, doslova umělecké dílo
Ruční pumpa evokující časy minulé, doslova umělecké dílo
Ruční pumpa
Ruční pumpa
Ruční pumpa
Ruční pumpa
Ruční pumpa
Ruční pumpa

Nabídka ručních pump

Vyráběné jsou pumpy pro kopané i vrtané studny různých hloubek. Široká je i nabídka pump co se týká designu. Některé typy čiší nostalgií po časech uplynulých, jiné jsou v modernějším střihu. Některými lze čerpat až desítky litrů za minutu, jedny jsou lehké, jiné velice těžké, masivní, jedny jsou velké, jiné miniaturnější. Litinový tvar může být dozdoben dobovými ornamenty. Nabízené jsou typy s podstavcem i bez, kdy je třeba podstavec doobjednat, kompletní sestavy apod.. Vodu jimi lze čerpat z hloubek od 4 do 30 metrů. Dříve byly oblíbené především pístové pumpy určené pro kopané studny. Použít je bylo možné dokonce i mimo studnu, pokud byly umístěné v její dostatečné blízkosti (např. v kuchyni nebo chodbě). Ruční křídlové pumpy se zase umisťovaly na stěny a používaly se i k přečerpávání průmyslových a potravinářských kapalin, ale i pohonných hmot. Využití najdou také při přečerpávání dešťové vody z rezervoáru do sudů, ze kterých odebíráme odstátou, teplou vodu k zavlažování. V základní nabídce vybíráme mezi pákovými pumpami a velkými stojanovými pumpami s vahadly, které umožňují snadnější pumpování (čerpání) vody. Minulé doby připomínající pumpa však může být i jen pouhou zahradní dekorací takzvané „studny falešné.“ Ovšem sladit vzhled, styl a funkčnost, to je jejich opravdovou náplní.
Ruční pumpa - stará, ale stále plně funkční
Ruční pumpa - stará, ale stále plně funkční
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com