Také řešíte, jak ještě do Vánoc zútulnit byt či dům, jak rychle a úsporně zvládnout čas i finance? Na téma úprav podkroví na obytné účely se již napsalo mnoho populárních a odborných článků a téměř všechny se shodují v tom, že jako nejvhodnější materiál se doporučuje právě sádrokarton. Jeho přednosti jsou především lehkost, elegance a čistota detailu na jedné straně a jednoduchá realizace na straně druhé.

Možnosti využití tohoto materiálu jsou opravdu široké. Podkroví je prostor, kde se dá použít montáž sádrokartonového obkladu šikmin či stropů. Podkroví je ale i prostor, kde lze sádrokarton použít i na dělící konstrukce – příčky, ale i na zhotovení pevné podlahové vrstvy jako náhrady za beton. Ve všech těchto případech má sádrokarton nemalé výhody v tom, že má malou hmotnost a suchý způsob výstavby. Nízká hmotnost sádrokartonových příček se ocení hlavně při rekonstrukcích starších podkroví, kde se nepočítalo s dodatečným zatížením stropů.

Dnes se ale zaměříme na méně známou, ale velmi perspektivní oblast využití sádrokartonu, a to na zhotovení podlah, tedy plovoucí nosní vrstvy podlahy určené pod jakoukoli nášlapnou vrstvu (například parkety či dlažbu). S oblibou se tento systém využívá tam, kde subtilnost nosného stropu nedovolí použít těžký betonový nátěr, anebo tam, kde je jednoznačně vyloučené použití jakýchkoli mokrých procesů. Při sádrokartonových podlahách tedy vstupují do hry kromě jejich nižší celkové hmotnosti i výhody suchého způsobu výstavby.
Jakékoli mokré procesy totiž vnášejí do dřevěných konstrukcí stropů nežádoucí vlhkost a prodlužují celý proces výstavby (na položení nášlapné vrstvy je nevyhnutelné nejen ztuhnutí betonu, ale i dosažení určitého stupně vlhkosti). Suchá výstavba je poměrně čistá a rychlá, což jistě ocení všichni, kteří rekonstruují jen určitou část obývaného domu či bytu.

Při výstavbě suché podlahy jde v podstatě o vytvoření tuhé sádrokartonové plovoucí desky s hloubkou 25 mm ze speciálních sádrokartonových desek nebo prvků. Tato deska musí ležet na vyrovnaném podkladu. Například na původní dřevěný strop se rozprostře suchý vyrovnávající podsyp (na vyrovnání nerovností), na který se může položit například podlahová izolace z polystyrénu či minerální vlny. To je dostatečný podklad na položení podlahových desek, které se navzájem spojují lepením. Na takovýto povrch lze klást v podstatě jakoukoli povrchovou vrstvu – například parkety, dlažbu či koberce.
Nutno ještě podotknout, že sádrokartonové desky jsou výrobek velmi podobný sádrokartonu, jsou však tužší a pevnější a pro své vlastnosti jsou vhodné právě na podlahy. Pokládka takovéto podlahy je opravdu velmi rychlá a čistá práce a prakticky ihned na ní je možné pokládat povrchovou vrstvu.

Jak je vidět, sádrokarton nás vždy mile překvapí. Poskytuje opravdu nekonečné množství originálních řešení nejen v podkrovních prostorech, ale všeobecně při výstavbě jakýchkoliv obytných objektů. Když k tomu ještě připočítáme absolutní čistotu a ekologickou nezávadnost tohoto stavebního materiálu, máme v rukách produkt, který se o svou budoucnost bát nemusí!
Ilustrační foto.
Ilustrační foto.