Do schodů našlapujte po dřevě Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek Dřevo je při výrobě schodišť stále tím nejpoužívanějším materiálem. Má to své opodstatnění. Masivní lepené desky o tloušťce 40 nebo 50 mm zajistí tvarovou stálost jednotlivých schodů a vzhled dřeva proteplí a zútulní interiér. Jedná se většinou o dřevo tvrdé, tedy pocházející z listnatých stromů. V našich podmínkách volí výrobci převážně buk.

Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Dřevo je krásný klasický materiál, který nejvíc vynikne, když jej dobře zkombinujete se zbytkem interiéru. Nezapomínejte, že schody v interiéru působí jako dominantní solitér. Až budete vybírat typ vašeho nového schodiště, dbejte na to, aby ladilo s dveřmi, okny, podlahovou krytinou atd.

I dřevěný masiv má jako každý materiál svá omezení. Je dobře použitelný jen tam, kde nejsou velké výkyvy teploty a vlhkosti. Není ideálním materiálem například pro půdní schodiště. Problémem může být vysoká teplota vzduchu. Nedoporučuje se masiv umisťovat ani nad radiátory. Mohlo by docházet k vysušování. Buňky v pletivu, které tvoří dřevní hmotu, totiž ztratí vlivem vysoké teploty vodu. Někdy to vede až ke zkroucení dřeva, které je bohužel nevratné. Ani následná úprava mikroklimatu už škody nenapraví.

Opačný extrém představuje vysoká vzdušná vlhkost, která také může být na škodu. Když ale dřevo umístíte do interiéru s podmínkami, jaké potřebuje, odměnou vám bude dlouhá životnost vašeho schodiště. Určitě také oceníte snadnou údržbu a především vysokou estetickou hodnotu.

Výrobci schodů nabízejí různé povrchové úpravy. Ty zabrání pronikání vlhkosti do dřevní hmoty a rozmnožení případných škůdců. Navíc vám usnadní úklid, protože brání i usazování prachu.
Foto: TRUHLÁŘSTVÍ PERNÍK a JUNGWIRTH
Foto: TRUHLÁŘSTVÍ PERNÍK a JUNGWIRTH
Foto: TRUHLÁŘSTVÍ PERNÍK a JUNGWIRTH
Foto: TRUHLÁŘSTVÍ PERNÍK a JUNGWIRTH
Jaké dřevo pro schodiště zvolit? Pro schodiště často používaným druhem dřeva je u nás buk. Pro použití dřeva z buku mluví jeho příznivé fyzikální vlastnosti. Jde o dřevo stejnorodé, husté, tvrdé a pevné. Jeho barva kolísá od světle hnědé až po narůžovělou. Pokud by někomu připadala fádní, dá se změnit pařením nebo mořidlem, které bukové dřevo dobře přijímá. Jeho obrábění je snadné a také se dobře lepí. To je vlastnost výhodná především při výrobě točitých schodišť.

Dalšími vhodnými druhy dřeva jsou například jasan, dub, borovice, ale i smrk.

Schody nebo stupně?

To, co lidově nazýváme schody, označují odborníci jako stupně. Upevňují se do takzvané schodnice nebo přímo do zdi. Což je ale možné jen tam, kde je zeď dostatečně pevná. Pak vznikne schodiště nazývané třmenové. Jestli se právě takové hodí do vašeho interiéru konzultujte s odborníky. Ti při projektování konkrétního schodiště používají speciální počítačový software. Také dokonale znají příslušné normy a bezpečnostní předpisy, včetně předpisů požárních. Pomohou najít kompromis, pokud představa zákazníka koliduje s tím, co je povoleno.

Například vřetenové schodiště (se sloupem uprostřed) musí mít minimální šířku 80 cm, je-li jediným přístupem do daného prostoru. Zajímejte se také o to, jestli je váš dodavatel držitelem příslušného certikátu pro výrobu schodišť. Taková firma vám jistě dokáže nabídnout i schodiště atypické, hodící se například do starobylého interiéru vaší chalupy.

Velmi efektně vypadá schodiště točité. Patří ale k těm dražším, protože ohnutí do oblouku se dosáhne poměrně složitým technologickým postupem. Při něm se na sebe lepí několik vrstev dřeva.
Foto: TRUHLÁŘSTVÍ PERNÍK a JUNGWIRTH
Foto: TRUHLÁŘSTVÍ PERNÍK a JUNGWIRTH
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ozdobné prvky schodiště

Schodišti dodá tvář a jedinečnost jeho nezbytný bezpečnostní prvek - zábradlí. Má samozřejmě především zabránit pádu ze schodů, ale může zároveň být pověstnou třešínkou na dortu. Je z čeho vybírat. Madla mohou mít průřez různých tvarů. Vyberte si to zábradlí, které je nejen hezké, ale i dobře padnoucí do ruky a příjemné na dotek. Správný tvar madla bezesporu zvyšuje vaši bezpečnost při chůzi po schodech.

Sloupy zábradlí mohou být čistě dřevěné nebo v kombinaci dřevo -  kov (například nerezová ocel). Zdobícím prvkem na nich bývají různě tvarované hlavice. Výběr je u zábradlí nepřeberný, protože jeho dřevěné části mohou být soustružené, nebo hranaté. Ty hranaté se pak vyrábějí s vyfrézovanými ozdobnými drážkami nebo bez.

Výplně můžete zvolit dřevěné, kovové nebo skleněné. Nejčastější jsou podélné, v moderních interiérech mívají třeba podobu více či méně napnutých lanek. Vždy ale myslete na bezpečnost. Při rozhodování o podobě zábradlí zohledněte i to, zda se po schodech budou pohybovat děti.

Jak udržet schodiště dlouho jako nové?

Základem je kvalitní povrchová úprava, se kterou vám dodavatelská firma jistě odborně poradí. Často se používají vodovzdorné laky. Přesto vytírejte schody jen velmi dobře vyždímananým hadrem. Poté jiným hadrem utřete povrch do sucha.
Foto: TRUHLÁŘSTVÍ PERNÍK a JUNGWIRTH
Foto: TRUHLÁŘSTVÍ PERNÍK a JUNGWIRTH
Foto: TRUHLÁŘSTVÍ PERNÍK a JUNGWIRTH
Foto: TRUHLÁŘSTVÍ PERNÍK a JUNGWIRTH
Používání chemických čistících prostředků se nedoporučuje, pokud nejde o přípravek speciálně určený pro tento účel a doporučený odborníky. Co se týká různých leštěnek, ty pro vás mohou být dokonce nebezpečné, protože zvyšují klouzavost schodů.

U schodů olejovaných lze některé chemické prostředky určené na čištění podlah použít. Musí se ale naředit do nižší koncentrace, než je obvyklé.

Máte ve svém domě schody z betonu a chcete změnit jejich studený vzhled?

Některé firmy nabízejí kompromis. Jednotlivé stupně obloží dřevěným masivem dle vašeho výběru. Spojíte tak výhodu betonu, kterou je téměř věčná trvanlivost, s krásou klasického materiálu, jakým je zase dřevo. Ve skutečnosti spojíme dva tradiční přírodní materiály, beton je ve stavebnictví využíván (stejně jako dřevo) už od starověku.

Profesionál nakonec dokáže při obkládání pomocí lepidla dokonce vyrovnat případné nerovnosti na površích jednotlivých betonových stupňů. Podobná úprava je možná i u některých schodišť kovových.
Foto: TRUHLÁŘSTVÍ PERNÍK a JUNGWIRTH
Foto: TRUHLÁŘSTVÍ PERNÍK a JUNGWIRTH
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Josef Perník
Poslat poptávku