Setý trávník, travní koberec, nebo umělý povrch? Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Rozhodujete se mezi živým travním kobercem a vysetím travní plochy? Nebo chcete opatřit svou terasu, balkón, lodžii a nebo malý dvorek neotřelým, zajímavým povrchem s mnohem menšími nároky na péči, než jakou vyžaduje trávník živý? A věděli jste, že vysetí stejné travní směsi, jaká je použita u travního koberce, umožňuje ekonomicky výhodnou kombinaci obou řešení – setého trávníku i travního koberce? Právě pro tento účel se používá Luxusní rekreační travní směs 6/1. Navštivte na veletrhu FOR ARCH od 16. do 20.9. v hale 2 stánek B9, kde najdete expozici společnosti ČESKÝ TRÁVNÍK s.r.o. Seznámíte se s nabídkou travních směsí, s travními koberci a s barevnými a zátěžovými variantami umělých travních ploch.

Travní koberce

Přírodní trávník je pro většinu z nás spojený s pocitem pohody, volného času a pěkné zahrady. Pojďme se společně položit na váš nový trávník již zítra, nebo se dívejte, jak vaše zahrada ožívá, a to s pocitem, že vše je tak, jak má být a již brzy se projdete po novém zeleném trávníku.

K vytvoření ideální směsi okrasného a středně zátěžového typu trávníku používá společnost ČESKÝ TRÁVNÍK s.r.o. výhradně tuzemské osivo směsi 'VV-6/1 luxusní rekreační' od firmy OSEVA UNI a.s. Choceň. Tato směs má snížený podíl jílku vytrvalého, který tak po zásevu neomezuje ostatní pomaleji se vyvíjející travní druhy ve směsi a umožňuje tím vytvoření druhově pestrého a plastického travního porostu. Tento typ travního koberce je distribuován v pásech o rozměrech 111 x 45 cm stočených do role. 1 m2 je tak možné přepočítat na 2 pásy a hmotnost těchto dvou pásů (tedy i 1 m2) se pohybuje mezi 30 až 32 kg v závislosti na vlhkosti půdy.
Přírodní travní koberec
Přírodní travní koberec

Travní směsi a údržba trávníku

Kromě položení travního koberce je také možné na zahradě trávu zasít. Nabízen je též kompletní servis stávajících trávníků, kterým je míněna například vertikutace, pískování, hnojení, postřik atd. Seté trávníky jsou zakládané pomocí profesionálního secího stroje ELIET combi 1.000, který provede v jedné operaci předseťovou přípravu podloží (srovná terén, rozdrtí hrudky), zároveň zapraví osivo do půdy a lehce přiválí, čímž obnoví kapilární vzlínavost půdy a zajistí tak ideální podmínky pro vzklíčení osiva.

Kombinace travního koberce a osiva

Trávníky jsou zakládané za použití stejné travní směsi jako při zakládání trávníku určeného pro předpěstované travní koberce. Je tak umožněna nabídka ekonomicky výhodné varianty založení trávníku na vaší zahradě kombinací položených travních koberců a osetím plochy. Je však samozřejmě možné založit setý trávník i z jiných druhů travních směsí - např. hřibové, protierozní, parkové, luční a dalších. Tato směs má snížený podíl jílku vytrvalého, který po výsevu neomezuje ostatní pomaleji se vyvíjející travní druhy ve směsi a umožňuje vytvoření druhově pestřejšího a plastického travního porostu.
Výsev travní plochy
Výsev travní plochy
Přírodní travní koberec
Přírodní travní koberec

Složení travní směsi:

  • Jílek vytrvalý (Amadeus 10%, Bareuro 10%)
  • Kostřava červená dlouze výběžkatá Barustic 10%
  • Kostřava červená (Baroyal 5%, Krátce výběžkatá Viktorka 5%, Kostřava červená Barborka 15%, Kostřava trsnatá Barbirdie 5%)
  • Kostřava ovčí (Hardtop 5%, Jana 10%)
  • Lipnice luční (Harmonie 10%, Limousine 15%)
Detail přírodního trávníku
Detail přírodního trávníku
Přírodní travní koberec
Přírodní travní koberec
Pokládání travního koberce
Pokládání travního koberce
Umělý travní koberec na dětském hřišti
Umělý travní koberec na dětském hřišti

Living colours – barevné tóny umělých trávníků

Řada umělých travních porostů 'Living Coulours' představuje svět, kde barvy ožívají. Přitom si můžeme venku užít ten samý luxus a pohodlí, jaké máme doma. A speciálně pro tento případ byla navržena nová kolekce umělých travních porostů Living Colours veliké škály barevných provedení, s cílem zpříjemnit co nejvíce venkovní relaxaci.

Umělé travní koberce elegantně nahradí živé travní plochy. Vyznačují se schopností udržet si přirozený vzhled, dlouhou životností a nízkými provozními náklady. Údržba umělých travních koberců je minimální, stačí travní plochu jen trochu postříkat vodou či zlehka shrabat listí a je opět jako nová. Přitom nemusíte dosévat vyšlapaná místa, sekat trávník, zavlažovat, hnojit, provzdušňovat a hubit škůdce a plevel. Obranou umělého trávníku proti plevelu je geotextilie, která zabraňuje průchodu plevelu skrz travní koberec, jsou v ní však dostatečně velké otvory pro odvádění srážkové vody.

Navštivte na veletrhu FOR ARCH od 16. do 20.9. v hale 2 stánek B9, kde najdete expozici společnosti ČESKÝ TRÁVNÍK s.r.o. Seznámíte se s nabídkou travních směsí, s travními koberci a s barevnými a zátěžovými variantami umělých travních ploch.

Zdroj: www.ceskytravnik.cz
Umělý travní povrch
Umělý travní povrch
Umělý travní povrch v bílé barvě
Umělý travní povrch v bílé barvě
Umělý travní povrch Living colours
Umělý travní povrch Living colours
ČESKÝ TRÁVNÍK s.r.o. Poslat poptávku