Silnoproudé elektroinstalace jsou základ Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Elektrická instalace je nedílnou součástí každé stavby už při jejím vzniku. Správné a odborné provedení elektroinstalace má důležitý vliv na celkové hodnocení stavby, komfort a bezpečnost jejího užívání. A právě základ elektroinstalací v domě představují instalace silnoproudé.

  1. Elektrická instalace

Elektrická instalace je tvořena vnitřními silnoproudými rozvody, umělým osvětlením, venkovním areálovým osvětlením a hromosvodovou soustavou. Silnoproudá elektroinstalace je základem pro napojení dílčích instalací, jako jsou například systémy pro zabezpečení objektu a slaboproudá zařízení. Proto je důležité věnovat jejímu správnému provedení náležitou pozornost.

Návrh elektroinstalace

Při navrhování elektroinstalace je dobré mít představu o budoucím rozmístění nábytku v místnostech a o elektrospotřebičích, z nichž některé budou potřebovat samostatné jištění. Nelze opomenout ani další zařízení, jako topení, větrání, klimatizaci, ohřev teplé vody, pohony vrat a rolet.
Pojistky a proudové chrániče v rozvodné skříni
Pojistky a proudové chrániče v rozvodné skříni

Co tvoří silnoproudou elektroinstalaci?

Do silnoproudé elektroinstalace patří rozvaděče zásuvek, světel, případně motorový proud. Elektroměrný rozvaděč bývá osazen ve fasádě domu nebo ve sloupku. Po dokončení stavby nám revizní technik vystaví žádost o montáž elektroměru.

Domovní rozvaděč je obvykle umístěn v technické místnosti nebo v chodbě. V rozvaděči je umístěn hlavní vypínač, jističe jednotlivých okruhů a proudové chrániče. Bývá zde i svorkovnice pro uzemnění, ke které jsou připojena kovová potrubí vstupující do domu a ochranné zemnění domu.

Proč provádět revize elektroinstalací?

Cílem revize elektroinstalací je zajistit ochranu před úrazem elektrickým proudem, požárem nebo výbuchem vyvolaným elektrickou instalací. Platná revizní zpráva je důležitým dokladem při kolaudaci staveb, při jednání s dodavateli elektrické energie, nebo pro pojišťovnu v případě pojistné události.

Druhy revizí

  • Výchozí revize elektroinstalací - při prvním uvedení zařízení do provozu nebo po celkové rekonstrukci zařízení.
  • Pravidelné revize elektroinstalací - periodicky opakované revize zařízení.
  • Mimořádné revize elektroinstalací - po úpravě nebo opravě elektroinstalace.

Zdroj: severo.ceskestavby.cz/kvetoslav-pavelka

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com

Cirkulárka vyžaduje motorový proud
Cirkulárka vyžaduje motorový proud
Zkoušečka
Zkoušečka