Jak správně investovat do nových oken? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Jak správně vybrat nová okna? Nabídka se kromě tradičních plastových a dřevěných eurooken rozšířila i o kombinace s hliníkovými rámy. Určitě u svých oken vždy požadujeme především výborné izolační vlastnosti. To ovšem není to jediné, na co bychom se při výběru měli zaměřit. Jaké jsou časté chyby při vybírání oken? A kolik bychom měli do oken investovat peněz?

Pokud jsme se rozhodli pro výměnu oken, rozhodně bychom měli jejich výběr rozvážit a poradit se s odborníky. Některé společnosti dokonce nabízí konzultaci zdarma. Proč tedy tuto možnost nevyužít? Poradenství může být jak z oblasti designu oken, provedení či použitých materiálů, ale i rozměrů.

Harmonický celek

…podle dobrého projektu

Dobře připravený projekt s okny v celém systému domu počítá jako se zásadní investicí. Okna by měla mít takové izolační vlastnosti, aby s vnějšími zdmi utvářela harmonický celek. To znamená, že pokud dům bude mít výborné zateplení zdiva, vyplatí se i okna vybírat s takovými parametry, aby se nestala slabinou domu. Naopak, pokud zdivo se zateplením nepočítá a je poměrně slabé, nemá cenu investovat statisíce do nejkvalitnějších oken.



…podle podmínek rekonstrukce

Pokud jsme se pustili do rekonstrukce objektu, výběr oken klíčově ovlivňuje opět výchozí dispozice zdiva. Pokud rekonstrukce probíhá v postupných krocích, měli bychom okna vybírat až pro výslednou formu projektu.
FOTO: Šimůnek
FOTO: Šimůnek

Design

V oblasti designu oken se nám nabízí celá škála úprav. Opět bychom měli brát v potaz celkový požadovaný výraz interiéru a dojem z něj. Například přírodní zaměření si žádá provedení ve dřevě. Zvolíme-li dřevěná eurookna, musíme zhruba každých sedm let počítat s nutností obnovy ochranného nátěru, bez kterého by dřevo bylo přímo vystavené působení počasí (slunce, vítr, déšť, mráz, …). Další - levnější variantu, představují plastová okna s povrchovou úpravou imitující dřevo. Otázkou ovšem zůstává kvalita fólie – zejména její barevná stálost. K dalším designovým možnostem patří lazura a krycí barvy včetně barev metalických.

Rozměrové možnosti

Okna si můžeme nechat provést na zakázku téměř neomezeně – pokud je naše přání splnitelné v rámci technologie výroby oken a také pokud bude možná jeho pozdější bezproblémová instalace, není třeba se ničeho obávat. Je to rutinní řemeslnná práce.

Stavební připravenost otvorů pro dveře a okna –  konzultace nutná!

Pokud už máme připravený otvor pro budoucí okno (nebo jej připravujeme) je na čase vybrat rozměrový typ okna. Především je nutné posoudit, kolik prostoru je třeba na zárubně a na ukotvení okna. Pro tyto komponenty si totiž vždy musíme nechat rezervu.
FOTO: Šimůnek
FOTO: Šimůnek

Dřevo/hliníková okna – geniální kombinace

Vlastnostmi bezkonkurenční variantou, která se využívá například u nízko-energetických domů, jsou dřevo/hliníková okna. Jejich vnější stranu tvoří odolný a prakticky bezúdržbový hliník, který je vypěněný pěnou. Vnitřní část rámu se pak skládá ze dřeva. Spojení estetických předností s perfektními parametry staví dřevo/hliníková okna na první místa nejen v izolačních schopnostech. Bohužel musíme počítat s vysokou finanční náročností tohoto výrobku.

Časté chyby

Především bychom nikdy neměli okna posuzovat pouze podle ceny. Takový přístup by se nám nemusel vyplatit. Zlaté pravidlo, kterým je třeba se řídit, je vybrat taková okna, která budou spolu s celým domem v jedné linii tepelných požadavků.
FOTO: Šimůnek
FOTO: Šimůnek
Šimůnek - okna a dveře
Poslat poptávku