Zrcadla dotvářejí design interiéru Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek Zrcadlo je v dnešní době nezbytnou součástí každého moderního interiéru. Kromě své hlavní praktické a dekorační funkce slouží ke hře s prostorem a světlem. Zrcadlo pomůže v malých a temných místnostech docílit dojmu většího prostoru. Velká plocha zrcadel umí opticky rozšířit a prodloužit celou místnost. Na první pohled se může zdát, že zrcadlo tvoří nepatrný zlomek vybavení domácnosti, opak je však pravdou.

Od historie po současnost

Zrcadla znali naši předkové už před tisíci lety. Vše začalo u vodní hladiny, později sloužila ke shlédnutí našeho zevnějšku mísa naplněná olejem. První ´opravdová zrcadla´ vznikala v době bronzové. Tradičním materiálem bylo stříbro, používal se však i bronz, mosaz či zlato; později pak leštěné kamenné desky. Převratný objev s sebou však přinesl konec středověku. Benátští skláři začínají využívat skleněné desky potřené stříbřitou vrstvou. A odtud už byl skutečně jen malý krůček k dnešním moderním zrcadlům.

Současná zrcadla jsou nejčastěji tvořena tenkou vrstvou hliníku nanesenou na zadní stranu skleněné tabule. Kvalitní zrcadlo je vyrobeno z kvalitního skla, na které se nanáší stříbrná vrstva. Nejčastěji jsou používaná zrcadla o síle 3 až 4 mm. Vzhledem k tomu, že platí zásada – čím je zrcadlo silnější, tím má lepší optické vlastnosti, mnozí však však i zrcadla silnější.

Zrcadlo by mělo sloužit svým účelům zhruba patnáct let, proto kupujte zrcadla u renomovaných výrobců. Kvalita se rozhodně vyplatí, nekvalitní zrcadla se velice rychle poškrábou a ve vlhku zčernají či zkorodují.
Foto: Sklenářství Rosprim Brno
Foto: Sklenářství Rosprim Brno
Jak zrcadlo správně vybrat?

Výběr zrcadla nejvíc závisí na prostorových možnostech, nezapomeňte však ani na své děti. V koupelně je dostačující zrcadlo o hraně asi 50 cm, nejčastěji bývá součástí toaletní skříňky. Skutečným luxusem je zrcadlo s tepelnou fólií proti orosení, které zaručuje, že po horké koupeli nebudete muset zrcadlo před použitím čistit. V koupelnách je také žádoucí zrcadlo se zvětšovací plochou, je to nepostradatelný pomocník například při líčení. Pro děti je při čistění zubů téměř nepostradatelné výklopné zrcadlo, které pohodlně využije celá rodina.

Do předsíní je vhodné umístit velké zrcadlo, ve kterém bude vidět celá postava všech rodinných příslušníků, od dospělých až po malé děti. Nezapomeňte na jeho umístění tak, aby byl umožněn minimálně 90 cm odstup.

Foto: Sklenářství Rosprim Brno
Foto: Sklenářství Rosprim Brno
Umístění zrcadla do ložnice je velice individuální a je v takovém případě důležité vše předem zvážit a promyslet. Nejčastěji jsou v ložnici používané zrcadlové plochy na posuvných dveřích šatních skříní.

Neméně důležitá je i správná volba tvaru a provedení. Zrcadla zasazená do masivních dřevěných rámů si lze jen těžko představit v moderně zařízeném interiéru čistých linií; ideálně se však hodí do starších interiérů se starožitným nábytkem. Zde by naopak zrcadlo bez rámu, či s moderním pískováním, vypadalo velmi nevkusně. Světlo na scéně

U zrcadla hraje důležitou roli i světlo. Je skutečným omylem, pokud se domníváme, že posvítit si na zrcadlo je ideální, naopak. Žádoucí je, aby byly osvícené předměty a osoby před a kolem zrcadla. I to je jeden z důvodů, proč se doporučuje vyvarovat umístění zrcadel přímo proti oknu, zářivkám a svítidlům všeobecně. Svítidla se montují nad zrcadla tak, aby neoslňovala jejich obraz.

Foto: Sklenářství Rosprim Brno
Foto: Sklenářství Rosprim Brno
Nekonečná řada možností

Na výběr dne máme skutečně nepřeberné možnosti provedení zrcadel. Velice oblíbená jsou prostá zrcadla bez rámů, která se hodí téměř kamkoli, s výjimkou historických interiérů či místností se starožitným nábytkem. Moderní jsou tenké kovové rámy a také hladké linie dřevěných rámů v pestrém barevném provedení. Rám může tvořit i barevný transparentní lak, který oživí a zvýrazní interiér. Luxusním provedením je pískování rámu v hladkých liniích, či nejrůznějších obrazcích poskládaných do mozaiky. Potrpíte-li si na extravaganci, zvolte zrcadlo atypických tvarů, jistě nebudete litovat.

Které zrcadlo je levné a které zase drahé? Částky sami o sobě nic neřeknou, důležitý je výrobní postup a materiály, z kterých je zrcadlo zhotovené. Každá z vrstev sehrává konkrétní roli. Jedna způsobuje zrcadlení, další vrstvy chrání proti poškrábání a chemickým vlivům okolního prostředí. Proto se při koupi zrcadla nenechte zlákat nízkou cenou. Mohli byste velmi brzy litovat.
Foto: Sklenářství Rosprim Brno
Foto: Sklenářství Rosprim Brno