Slaďte podlahu se dveřmi a instalujte zároveň Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Podlaha je stejně jako interiérové dveře pevnou součástí interiéru, ovšem nejde o „stavební prvky,“ spíše je vnímáme podobně jako nábytek. A skutečně jsou právě interiérové dveře často laděné s podlahou a jelikož jsou první volbou při vybavování bytu, ovlivňují i výběr nábytku. Ovšem nejen sladění podlahy s dveřmi je důležité, ale také jejich instalace. A tu je ideální nechat provádět zároveň a jednou firmou. Proč?

Proč spojit instalaci nové podlahy a interiérových dveří

Při rekonstrukci bytu či výstavbě nového domu začínáme po dokončení omítek, štuků a začištění stavebních otvorů právě podlahou. Ovšem její instalace je se dveřmi provázána. Hned po položení podlahy je třeba osadit zárubně a poté až instalovat podlahové lišty. Pokud ale instalují podlahu a dveře se zárubněmi dva různí dodavatelé, málokdy dojde ke shodě, práce nenavazují plynule a nám se prodlužuje čekání na užívání obytných prostor. Naopak dobré načasování nás zbaví spousty starostí.

Co vybíráme nejdřív – podlahu nebo dveře?

Je více způsobů, jak ladit interiérové dveře, zárubně a podlahu. Bytový design nabízí více pohledů na tuto problematiku a také záleží na citu. Zásadní se však v praxi ukázalo jedno pravidlo – dveře při jejich výběru vždy ladíme se dvěma, nejvýše třemi pevnými interiérovými prvky, čili s podlahou, okny, schody, ale lze je ladit i s nábytkem, bytovými dekoracemi, avšak i výmalbou.
Vkusně sladěná podlaha s dveřmi
Vkusně sladěná podlaha s dveřmi
A pokud ladíme dveře právě s podlahou, volíme podobný tón a nebo dekor, ovšem naopak lze vsadit právě i na kontrast. Pokud se rozhodneme vyloženě pro sladění, může být řešením výběr vhodného dřevodekoru dveří, jestliže je podlaha dřevěná a nebo v dřevodekoru. Při výběru dřevodekoru se řeší orientace dřevních let. Jestliže se například rozhodneme pro podlahu z dlouhých prken či jiných delších dílců a ty jsou orientovány podél dveří, je dobré, aby motiv dekoru na dveřích byl orientován napříč. Jestliže jde pro změnu o vysoké dveře, je dobré orientovat motiv na výšku.

Častým řešením je ladění interiérových dveří s podlahou takzvaně tón v tónu, kdy se zvolené tóny doplňují, oslovují.
Vkusně sladěná podlaha s dveřmi
Vkusně sladěná podlaha s dveřmi
I kontrast vypadá pěkně
I kontrast vypadá pěkně
Vkusně sladěná podlaha s dveřmi
Vkusně sladěná podlaha s dveřmi
Vkusně sladěná podlaha s dveřmi
Vkusně sladěná podlaha s dveřmi
Zásadní roli však také hraje výběr materiálu. Masivní dřevo bude mít vždy charakter masivního dřeva a nic pak nepokazíme také dveřmi dřevěnými a nebo dýhovanými. Snadnější výběr dveří můžeme mít v případě volby podlahového linolea. Zde lze snadno přizpůsobit podlahovinu dveřím, nikoli naopak. Také dlažba snese ledaco a výběrem konkrétních dveří (např. podle oken a schodiště) naznačíme její typ a vzhled. Stejně jsou na tom i koberce.

Naprosto originální volbou jsou pak dveře celoskleněné, které se již ze samé podstaty hodí k jakékoli podlahovině, čili v tomto případě ladíme výběr podlahy s ostatním vybavením interiéru a na dveře již nemusíme tolik hledět. Ovšem i v tomto případě platí, že navazující instalace dveří a podlahy prováděná jedním dodavatelem nám ušetří spoustu času a nervů. Nemluvě o tom, že vybavení interiéru by mělo začít návrhem a nikoli skládáním na různých místech nakoupených výrobků

Zdroj: www.fito-podlahy.cz
Vkusně sladěná podlaha s dveřmi
Vkusně sladěná podlaha s dveřmi