Sloučení norem pro revize elektrospotřebičů Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Státní úřad inspekce práce vyžaduje jako jedny z nezbytných dokladů právě revize elektrických spotřebičů (respektive vystavené protokoly o revizi). Povinnost provozovatele zajistit revize elektrických spotřebičů plyne ze Zákoníku práce (zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví). Revize elektrických spotřebičů jsou přitom prováděné z více důvodů.

Proč se provádí revize elektrickýc spotřebičů?

Za prvé to vyžaduje právě nová norma ČSN 33 1600 ed. 2, navíc tím bráníme možnému poškození zdraví a majetku vadným spotřebičem, omezujeme rizika vzniku požárů, máme v ruce dokument pro pojišťovnu, pokud dojde ke škodné události (splníme tak všechny své zákonné povinnosti, při jejichž nedodržení je pojistné plnění kráceno), splníme základní podmínku pro certifikaci ISO a nakonec se i vyhneme vysokým postihům za nedodržování předpisů pro řízení a zajišťování bezpečnosti práce na pracovišti. V běžném výrobním provozu určitě najdete 100 i více elektrických spotřebičů. Pravděpodobnost, že některý z nich je již nebezpečný, činí dle dlouhodobých statistik, získaných na základě měření, 4%. Z toho je patrné, že pravidelné revize nejsou jakousi byrokratickou smyšleností, ale reálnou potřebou. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Zajímavosti nové sloučené normy ČSN 33 1600 ed. 2

Sloučená norma ČSN 33 1600 ed. 2 je platná od 31.12. 2010 a nahrazuje původní normy ČSN 33 1600 z května 1994 a ČSN 33 1610 z března 2005, které platily do uvedeného data společně s touto novou normou. Vztahuje se na elektrické spotřebiče držené v ruce, nepřipevněné a ostatní připevněné, přitom vyžaduje jejich evidenci v elektronické podobě. Nevztahuje se na měřící přístroje.

Její předností je sloučení revize spotřebičů a nářadí do jedné tabulky. Stanovuje tedy především lhůty, kdy se revize provádějí a funguje v souladu s normou ČSN 33 1610 ed.2, která specifikuje elektrické spotřebiče, co vlastně jsou.

Revize elektrických spotřebičů může provádět pouze revizní technik (04/A). Norma sice říká šalamounsky, že REVIZE musí provádět osoby znalé, které jsou pro provádění revizí kvalifikované. Platí však, že kvalifikaci nemůže řešit žádná norma, pouze národní legislativa, která musí být v souladu s legislativou EU. A ta ji řeší. Proto byl při sloučení dřívějších norem ČSN 33 1600 a ČSN 33 1610 do jedné zároveň proveden i výmaz kvalifikací. Do budoucna již nebudou v žádné ČSN uváděné kvalifikační předpoklady. Kvalifikace revizních techniků jsou u nás nyní rozdělené do čtyř skupina a právě čtvrtá skupina se týká ručního nářadí a dalších elektrospotřebičů.

Pozornost si zaslouží i prodlužovací přívody. Ty totiž musí být dle nové normy nerozebiratelné.
Citace: Prodlužovací kabel a prodlužovací šňůra je sestava složená z ohebného kabelu nebo šňůry vybavená nerozebíratelnou (neoddělitelnou) vidlicí a nerozebíratelnou (neoddělitelnou) přenosnou zásuvkou, které se k sobě hodí. Pozor – používá se ještě pojem adaptérová šňůra, kdy se k sobě vidlice a zásuvka nehodí. V praxi pak lze problém řešit u starších prodlužovacích kabelů a šňůr zakápnutím šroubku barvou.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Co se při revizi elektrických spotřebičů provádí?

Nejprve prohlídka spotřebiče – zda není poškozen mechanicky. Poté měření, kdy se spotřebič odpojí od elektrické sítě, dále funkční zkouška – spotřebič je opět připojen k el. Síti, uveden do chodu a je zkoumáno, zda nevykazuje abnormality, nakonec je vystaven protokol, kde jsou uvedené identifikační údaje a výsledky revize. Spotřebič je pro snazší identifikaci označen štítkem s čárovým kódem.

Pokud je spotřebič již nevyhovující, respektive je vážně poškozen, je naopak vystaven vyřazovací protokol, pokud by jeho oprava byla již ekonomicky nevýhodná. Na jeho základě je spotřebič vyřazen z evidence majetku. Běžně se na místě při revizi provádějí i drobné opravy spotřebičů, většina spotřebičů totiž revizí neprojde právě kvůli drobným závadám. A pozor, firma je zodpovědná za veškeré elektrické spotřebiče, které jsou používané ve firemních prostorech, tedy i za ty, které jsou ve vlastnictví zaměstnanců. Ti by měli své soukromé spotřebiče používat pouze se souhlasem zaměstnavatele a měla by se jim též provést revize, kterou provede buďto zaměstnavatel, nebo ji po zaměstnancích bude vyžadovat.

Do jakých skupin spotřebiče řadíme dle normy ČSN 33 1610 ed.2?

  • A -  spotřebiče poskytované formou pronájmu
  • B -  spotřebiče používané ve venkovním prostoru
  • C -  spotřebiče používané při řemeslné činnosti ve vnitřním prostoru
  • D -  spotřebiče používané ve veřejně přístupných prostorách
  • E -  spotřebiče používané při administrativní činnosti
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Znění páté hlavy Zákoníku práce o Bezpečnosti a ochraně zdraví při práci najdete ZDE.
Bližší informace o normě ČSN 33 1600 ed. 2 najdete ZDE.