Solárium doma. Proč ne? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Být opálený po celý rok je módou posledních let. Pryč jsou doby, kdy vznešené dámy se před sluncem skrývaly a kdy opálení bylo známkou prostoty. V současné době je opálení módním hitem. I když lékaři varují, v létě vystavujeme svá těla u vody či bazénu slunci, v zimě slunci umělému.
Umělé slunce neboli solárium má pozitivní účinky proti depresím, které mnohé přepadají v zimním období. Působí proti jarní únavě, připravuje kůži na léto nebo léto naopak prodlužuje. Lidé v soláriích relaxují a především „dobíjejí baterie“, aby snadněji překlenuli studené a šedé dny podzimu a zimy.

Je všeobecně prokázáno, že opálený člověk se cítí zdravý, svěží a sebevědomý. Přesto mnoho odborníků solária zatracuje a doporučuje k docílení opáleného vzhledu použít samoopalovací krémy. Zatím nebylo prokázáno, že slunění v soláriu způsobuje rakovinu; může však zárodky rakovinotvorného bujení urychlit, pokud je máte již v těle.

Jak opálení vzniká

Lidská kůže obsahuje pigment, který působením ultrafialových paprsků UVA nebo UVB vystupuje na povrch pokožky. Ultrafialové světlo (UVA) vytváří nový pigment, proto jsou trubice v solárních přístrojích vybaveny mnohem více paprsky UVA a méně UVB paprsky než sluneční záření. Intenzita a množství slunečních paprsků lze v soláriu regulovat a je po dobu opalování stále stejné. Nemůžeme se proto v soláriu spálit.

Pravidla a doporučení pro opalování v soláriu:

  • Pobyt v soláriu by měl být maximálně 50 hodin ročně.
  • Před vstupem do solária se doporučuje odlíčit popř. osprchovat. Po slunění se doporučuje vyčkat 2 – 3 hodiny se sprchováním. Ochlazením totiž dochází ke zpomalení pigmentace.
  • Před opalováním si odkládáme šperky.
  • Při slunění v soláriu chráníme zrak speciálními brýlemi. Zavřená víčka oči dostatečně neochrání, později může dojít k poškození sítnice.
  • Aby byla barva pleti co nejhezčí a opálení vydrželo co nejdéle, doporučuje se používat speciální solární kosmetiku. Kosmetika vhodná k opalování na slunci není vhodná pro opalování v soláriu.
  • Nedoporučuje se téhož dne se opalovat v soláriu a na slunci.
  • Pokud jste nachlazení, berete antibiotika nebo jiné léky, opalování v soláriu přerušte.
  • Nedoporučuje se opalování dětem, těhotným ženám, lidem s kardiostimulátorem, trpící na křečové žíly a kožní nemoci.
Nejčastěji za opálením směřujeme do solárního studia, které je vybaveno špičkovou profesionální technikou - ať už horizontálními nebo vertikálními přístroji. Personál Vám jistě ochotně poradí, jaká intenzita a kosmetika je pro Váš typ pleti vhodná.
Existují samozřejmě také možnosti opálit se v pohodlí domova prostřednictvím obličejových nebo dekoltových solárií, jednostranných nebo oboustranných solárií. Záleží pochopitelně na našich finančních možnostech.
Obličejové solárium lze pořídit za cca 2.500 Kč, dekoltové okolo 5.000 Kč, jednostranné solárium od 15.000 – 60.000 Kč a oboustranné solárium od 55.000 – 100.000 Kč.

Přístroje okolo částky 100.000,- Kč jsou vhodné již pro komerční využití a jsou již na špičkové úrovni. V každém případě je však nutno udržovat přístroj v pořádku - filtry musí být pravidelně čištěny a trubice měněny.
Při pravidelném využívání je třeba dbát zásad a rad určeným k opalování v soláriích. Priorita je zdraví, které je pro každého darem a mělo by být upřednostňováno před krásným zevnějškem.