Špaletová okna patří nejen do historických objektů Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Okno není jen obyčejným stavebním otvorem v domě, může být také velice vkusnou ozdobou. Vybírat můžete z nejrůznějších druhů, od plastových, dřevěných, kovových nebo jejich kombinace. Na trhu je celá řada výrobců, kteří inzerují, že právě jejich okna patří mezi ta nejlepší. Vždy záleží na použitém materiálu, ne vždy však může zákazník při rekonstrukci vybírat pouze podle vlastního vkusu. Zejména u historických budov a památkově cenných objektů je nutné získat vyjádření památkářů, kteří ve většině případů předepisují špaletová okna. Pojďme se o jejich vlastnostech a kvalitách přesvědčit.

Řeč je o špaletových oknech

Špaletová nebo také kastlová okna jsou k vidění už více než 100 let. ke starším domům tedy neodmyslitelně patří. Jejich osazení v památkových zónách, zejména v historických částech měst a historických objektech, dokonce vyžadují i památkáři. Problém nastává především při výměně oken, kdy památkáři zpravidla vždy usilují o to, aby nebyla nahrazena okny plastovými, čímž by se porušil okolní ráz. Řada z nich je nejen velice elegantní, zároveň s sebou nesou znaky rukodělné práce zdejších truhlářských mistrů.

Konstrukce špaletových oken vycházela z výrobní filozofie dřevěných oken, je však navíc doplněna druhým dřevěným oknem s těsněním. Je známo, že v porovnání s moderními plastovými okny disponují mnohem vyšší tepelnou a zvukovou ochranou, kterou lze ještě zvýšit kombinací izolačního a jednoduchého skla ve vnitřním a venkovním rámu. Základem zvukové a tepelné ochrany je vzduchová mezera mezi vnitřními a venkovními křídly, která je pro špaletová okna typickým znakem. Řadu let byla tato okna výhradní záležitostí truhlářů, postupně se však na trhu objevují výrobci oken, kteří svůj sortiment rozšířili právě o okna špaletová.
Foto: MSYST
Foto: MSYST
Možnosti provedení
Špaletová okna jsou zpravidla jsou vyráběna v takovém provedení, kdy se buď venkovní a vnitřní křídla otevírají dovnitř, nebo se vnitřní křídla otvírají dovnitř a venkovní křídla ven. Je možné je také doplnit nadsvětlíkem nebo okenicemi. V obvyklá standardní výbavě špaletového okna jsou kompletní kování, celoobvodové těsnění, zasklívací lišty, dřevěná rámová okapnice a křídlové okapničky, odtoková hliníková lišta pro dešťovou vodu a povrchová úprava v nejrůznějších odstínech zvolených zákazníkem či předepsaná památkáři.

Na výrobu špaletových oken se nejčastěji používají tuzemské dřeviny jako je smrk či modřín, z exotických dřevin se využívá meranti. Okna jsou dodávaná v širokém výběru lazur nebo krycích barev, míchaných podle vzorníku RAL. Navíc můžete volit barvy s hedvábně lesklým či matným povrchem, záleží na vyjádření památkářů. Pokud však volíte špaletová okna na chalupu, protože se vám jednoduše líbí, vaše možnosti výběru jsou takřka neomezené. Dřevěná okenní konstrukce je obvykle opatřena nátěrem na bázi vodou ředitelných vícevrstvých akrylátových barev, které jsou snadno omyvatelné. Je však třeba zdůraznit, že během používání je nutné okna průběžně ošetřovat. Prvním krokem pro splnění záručních podmínek je pravidelné ošetřování speciálními přípravky na dřevo, které zajišťují jeho vyšší životnost.
Foto: MSYST
Foto: MSYST
Je třeba zmínit některé nevýhody
Na druhou stranu je však také třeba zmínit nevýhody špaletových oken. Hlavní nevýhodou je v tomto případě jejich poměrně vysoká pořizovací cena. Kvůli dvojité konstrukci bývá až dvojnásobně vyšší, než u dnes klasických oken plastových. V některých případech je nevýhodou též slabší ochrana proti hluku, kterou mohou podcenit zejména truhláři. Je však možné okna vybavit speciálními akustickými skly, která dokážou hluk oproti klasické skleněné výplni ztlumit až o 100%.

Pokud Vás kouzlo špaletových oken uchvátilo a zjistili jste, že jsou tím, co právě hledáte, obraťte se na odborníka - společnost MSYST s. r. o., která se také specializuje na prodej a montáž plastových a dřevohliníkových oken a dveří s veškerým příslušenstvím.
Foto: MSYST
Foto: MSYST
MSYST s.r.o.
Poslat poptávku