Specifika stěrkové tepelné izolace TK-Therm Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

K tradičně používaným zateplovacím materiálům řadíme polystyren a minerální vatu. Existují však i další možnosti, jak udržet teplo v místnosti. Jednou z nich je využití stěrkové tepelné izolace TK-THERM®. Stěrková tepelná izolace se nanáší přímo v interiéru a zajišťuje vnitřní zateplení stěn. Hlavním principem je to, že teplo není pohlcováno zdivem, ale efektivně odráženo zpět do místnosti. Naopak v letních měsících vrstva brání přehřívání prostoru následkem uvolňování tepla z rozehřáté konstrukce stavby.

Kde se používá?

Stěrková tepelná izolace TK-Therm® je ideální pro využití v panelových domech, na promrzající stěny a štíty domů, na tepelné mosty i na problematická místa s vysokou kondenzací vodních par a s navazujícími problémy s plísní. Aplikace je vhodná do nedostatečně tepelně izolovaných domů, kde chceme zvýšit tepelnou pohodu v místnostech prostřednictvím zvýšení jejich povrchové teploty. Úspory tepla se samozřejmě projeví v úsporách finančních nákladů za vytápění, které mohou činit 25% i více. Použití stěrkové izolace TK-Therm® se vyplatí i do průmyslových temperovaných hal a dalších objektů.
Stěrková tepelná izolace TK-Therm® se doporučuje také do příležitostně využívaných objektů, jako jsou chaty a chalupy. Nárazové prohřátí místnosti probíhá rychle, efektivně a teplo v místnosti je rovnoměrné. 
Stěrková tepelná izolace TK-Therm
Stěrková tepelná izolace TK-Therm
Snímky termokamerou
Snímky termokamerou

Výhoda protikondenzačního efektu a další výhody

Studená místa na vnitřní stěně a chladné rohy mohou být příčinou kondenzace vzdušné vlhkosti a souvisejících problémů s plísněmi. TK-Therm® výrazně snižuje toto riziko kondenzace a tím pádem i riziko tvorby plísní. Proto se doporučuje i do náročných podmínek koupelen, kuchyní a podobně. 
Aplikace v interiéru přeruší tepelné mosty, čímž dojde k zamezení kondenzace vody a plesnivění. V interiéru vrstva udržuje antialergické prostředí.
Po aplikaci materiálu si ovšem stěny zachovávají prodyšnost (srovnatelnou s klasickou vápennou omítkou), jsou teplé na dotyk. Zlepší se i akustické vlastnosti stěn v místnosti. V neposlední řadě je výhodouomyvatelnost povrchu.
Rozředit na konzistenci malířské barvy nebo dle požadované struktury povrchu
Rozředit na konzistenci malířské barvy nebo dle požadované struktury povrchu
Neředit, nebo podle potřeby a zručnosti přidat trochu vody
Neředit, nebo podle potřeby a zručnosti přidat trochu vody
Rozředit v poměru cca 5:1 a dle typu stříkacího zařízení
Rozředit v poměru cca 5:1 a dle typu stříkacího zařízení

Nanášení

Podklad stěrky musí být pevný, suchý, hladký, čistý a odmaštěný, případně napenetrovaný. Nanášet hmotu můžeme buď stěrkou, válečkováním nebo stříkáním. Podle zvoleného druhu aplikace se směs ředí vodou na požadovanou hustotu. Nutné je opatrné rozmíchávání.
TK-Therm® můžeme nanášet na interiérové plochy s vápeno-cementovou omítkou, na beton, sádrokartony, sádrové omítky, na panely, dřevo, ale také na kov nebo sklo.
Stěrka se dodává v bílé barvě, ale samozřejmě ji lze tónovat vodou ředitelnými tónovacími barvami.
Zdroj použitých obrázků: www.tk-therm.cz
Teoretické porovnání možných způsobů zateplení
Teoretické porovnání možných způsobů zateplení
PROGRES PSV, s.r.o. - fasády, izolace, sanace Poslat poptávku