Sporák je středobodem kuchyně Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Jednou z největších investic v nové kuchyni je sporák. Na rozdíl od mikrovlnky nebo varné konvice ho nemůžete tak lehce vyměnit, když vám nebude vyhovovat. Jaký je pro vás ten nejvhodnější?

Vyplatí se vařit na elektřině nebo plynu?

Nejdříve musíte rozhodnout, zda plyn nebo elektřinu. Překvapivě nelze volit podle ceny. Díky měnícím se cenám energií a různým účinnostem elektrických ohřívačů se dají jejich provozní náklady těžko porovnat a i samotné přístroje se pohybují v podobných cenových relacích. Vybírat byste tedy měli hlavně podle toho, jestli máte na pozemku plynovou přípojku a následně podle vlastností spotřebiče.

Elektrické sporáky mají výhodu, že elektřina je přítomná všude a rozvod plynu nemusíte řešit. Povrch obvykle tvoří sklokeramická deska, která se velmi lehko čistí. Elektrické vařiče s litinovými plotnami jsou sice levnější, ale litina je náročnější na prohřátí a díky tomu má vyšší spotřebu energie.
Plynový sporák
Plynový sporák

Indukční ohřev je nejbezpečnější

Velmi zajímavým typem elektrického sporáku jsou indukční vařiče. Pod sklokeramickou deskou jsou uložené cívky, kterými prochází elektrický proud. Při průchodu proudu cívkami se v nich vytváří magnetické pole a v nádobí se indukují vířivě proudy, které ho ohřívají zevnitř. Tento typ ohřevu má několik výhod. Za prvé je to velmi vysoká účinnost. Spotřeba vlastní elektroniky a ztráty v cívkách jsou jen asi 10% a celková účinnost se tedy pohybuje kolem 90 %. To znamená nízké náklady na provoz.

Další výhodou je fakt, že indukční vařiče nemohou ze své podstaty ohřívat nic jiného než kov. To sice vyžaduje nádobí výhradně z vodivého a zmagnetizovaného materiálu, jako je třeba litina, smaltovaný plech nebo ocel, ale také to znamená, že se o zapnutý sporák nemůžete vy nebo vaše děti spálit při dotyku. Varná deska se nicméně stále ohřívá od nádob, které jsou na něm postavené.

Pořizovací cena indukčních vařičů je vyšší, a pokud je nad rámec vašich představ, můžete si výdaj rozložit do delšího časové období a koupit spotřebič na splátky. Nižší provozní náklady a vyšší bezpečnost vaší domácnosti za to stojí.

Plynem se už nemůžete otrávit

Druhou kategorií jsou sporáky plynové. Pořídíte je velmi levně a jejich výhodou je okamžité dodání požadovaného tepla po zapálení. Oproti sklokeramické desce, kterou jen otřete několika tahy hadrem, si musíte dát u plynových hořáků více záležet. Odstranění roštu a otření hořáků není obtížné, ale mírně náročnější údržbu to představuje. Nebezpečnosti plynu se není třeba obávat, jedovatý svítiplyn se už dávno nepoužívá.

Pokud potřebujete ušetřit místo, mohli by vás zaujmout kombinované sporáky. Jejich cena je často vysoká, ale spojení myčky, vařiče, grilu a horkovzdušné trouby do jednoho spotřebiče je praktické. Ceny těchto kombinací jsou dvakrát nebo i třikrát vyšší než u běžných sporáků, a tak vám možná bude vyhovovat vzít si na jejich pořízení půjčku a nevydávat se z úspor. Na druhou stranu získáte mnoho spotřebičů v jednom a tím více prostoru.

Kvalitní sporák vám může zpříjemnit chvíle u přípravy jídla. Nebo v opačném případě z nich také udělat pořádnou otravu. Vybírejte zodpovědně a nekupujte ten první, který uvidíte.
Plynový sporák
Plynový sporák