Okapy, klempířské prvky střechy

Okapy, klempířské prvky střechy

Při výběru okapů a klempířských doplňků bychom měli dbát na bezúdržbovost, komplexnost nabízeného systému a samozřejmě i na celkový vzhled domu. Pokud pak vybereme komplexní systém, související s konkrétní střešní krytinou, budeme mít skutečnou jistotu, že je vše dokonale sladěno.

Střešní okna

Střešní okna

Každý obytný prostor musí zahrnovat stavební otvory a jejich výplně. Stejně tak i podkrovní bydlení musí být prosvětlené a větratelné okny střešními či okny instalovanými do vikýřů, které pak dokonce i zvětšují obytný prostor.

Střešní krytina

Střešní krytina

Střešní konstrukce je základem střech šikmých i plochých, na rozdíl od plochých střech však všechny typy konstrukcí střech šikmých ještě pokrýváme střešní krytinou. Zlidovělým výrazem pro střešní krytinu se stalo slovo taška (tašky), což však u některých materiálů není pravdou (šindel, plech, ...).

Konstrukce střechy a krovu

Konstrukce střechy a krovu

Jakmile máme vystavěné svislé nosné konstrukce (obvodové a vnitřní nosné zdivo), případně i příčky a stropy, pouštíme se do konstrukce střechy. Pokud plánujeme střechu plochou, musíme nejprve vystavět právě i konstrukce vodorovné (stropy), jelikož strop posledního podlaží je pro plochou střechu podkladem a základem zároveň.

Stropy

Stropy

Stropní konstrukce jsou jednou z velmi náročných etap naší výstavby. Stropy jsou nezbytné nad sklepem (či obecně sklepními prostorami včetně například dílny), nad přízemím a pokud má dům další podlaží, nad tímto podlažím, nad kterým už může být v případě RD jen podkroví.

Komíny, komínové systémy, vložky

Komíny, komínové systémy, vložky

Komín dává domu typický ráz. Ovšem doba, kdy byly zdrojem tepla hlavně spotřebiče na tuhá paliva, kdy byly zplodiny odváděné výhradně do jednovrstvého zděného komína, už uplynula.

Schody a schodiště

Schody a schodiště

Schody symbolizují pohyb po vertikále, nahoru a zase dolů. Symbolika, která během tisíciletí získala celou řadu různých významů. Mnozí architekti však tvrdí, že schody jsou jen nutným zlem, souvisejícím s příliš malými pozemky. Je to pravda?

Hrubá stavba - příčky

Hrubá stavba - příčky

2000 let staré požadavky římského architekta Vitruvia upřednostňovaly i dnes aktuální vlastnosti. Při provádění staveb je dle Vitruvia nutné dbát na PEVNOST, ÚČELNOST a LADNOST. To samozřejmě platí i pro vnitřní zdivo a příčky.

Nejlepší nabídka pro dům je tady

Nejlepší nabídka pro dům je tady

Stavíte dům? Nenechte si ujít současný akční balíček ProDům. Tato svěží jarní novinka rozvířila jinak poklidné vody stavebního odvětví. Komu je určena?

Hrubá stavba - obvodové stěny

Hrubá stavba - obvodové stěny

Hrubá stavba probíhá u každého nově stavěného domu poměrně rychle. U běžných rodinných domů trvá realizace základů, zdiva a střechy cca 2 měsíce. Větší časový úsek zaberou dílčí instalace a nakonec dokončovací práce.

Inženýrské sítě, hydroizolace, izolace proti radonu

Inženýrské sítě, hydroizolace, izolace proti radonu

Už před vyléváním základové desky betonem musíme mít položenu ležatou kanalizaci a ochráněné prostupy pro sítě. Vylitou základovou desku však musíme ochránit před vlhkostí, která by do domu mohla proniknout z půdy a také před radonem. A sítě, to nejsou jen připravené prostupy.

Základová deska

Základová deska

Základová spára, základové pasy, základová deska, kvalita betonu, geologický průzkum, ztracené bednění, hydroizolace a další pojmy spojené s vybudováním základové desky určitě nepodceňte. Na základech bude váš dům stát.

Zemní a výkopové práce

Zemní a výkopové práce

Zemními a terénními pracemi stavba domu začíná i končí. Lehčí či těžká stavební technika je tou první i poslední, co na náš pozemek vůbec vjede. Krokem číslo 1 je tedy vyhloubení základové spáry či stavební jámy.

K dřevostavbě dárek 40.000 korun

K dřevostavbě dárek 40.000 korun

Plánujete stavbu rodinného domu a není vám proti mysli právě dřevostavba? Využijte aktuální akci společnosti VEXTA a.s. a získejte nový dům s dárkem ve výši 40.000 korun.

Vytyčení pozemku a domu

Vytyčení pozemku a domu

Bez služeb poskytovaných geodety se v dnešním stavebnictví neobejdeme. Bez geodeta nezměníme hranice pozemku (dokonce s přesností do 15 cm), nezískáme hypotéku ani nezkolaudujeme nový dům.