Stavební připravenost pro krby a krbová kamna Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek Pokud v interiéru své stavby počítáte s krbem nebo kamny, je dobré zajistit řadu věcí včas. Ušetříte si tím řadu starostí, především však i finančních prostředků. Pokud ve stávajícím interiéru toužíte po plápolajícím ohni v krbu či v kamnech, nemusí totiž být vaše přání jednoduché. Aby fungovalo vše tak jak má a byla zachovaná bezpečnost, je dobré provést řadu kroků již během stavby. Ve stávajících objektech je potom třeba počítat s většími či menšími stavebními úpravami v závislosti na náročnosti celého topného systému.

Je třeba vědět, že krbová kamna jsou samostatně stojícím tělesem, zatímco krbová vložka je topeniště, které se buď obezdívá nebo oplášťuje vhodnými deskami s povrchovou imitací klasických materiálů. Zděné krby se provádějí výjimečně, vyžadují totiž odborný návrh konstrukce krbu i kvalitu provedení, výsledek však skutečně stojí za to.

V každém případě je však při výstavbě nového domu skutečně důležité vědět předem, zda chcete mít krbovou vložku a nebo volně stojící kamna. Na základě této specifikace se pak komín objednává. U krbové vložky je vývod - vyústění většinou do pravé a nebo levé strany komína a to ve výšce cca 180 až 200 centimetrů. U kamen je vývod čili vyústění většinou uprostřed komína a ve stejné výšce jako jej mají kamna. Volbou dobrého komínu a zejména přípravy pro kamna a nebo krbovou vložku se výrazně usnadní a zlevní instalace, nesníží se odvod spalin, zůstane zachován potřebný tah a v neposlední řadě budou minimalizované nároky na prostor.
FOTO: EUROKRBY
FOTO: EUROKRBY
Komín
Je třeba mít připraveno samostatné komínové těleso pro krb s průměrem 180 - 200 mm, s vyústěním v místnosti, kde chcete mít krb instalován. Výška vstupu do komína by měla být 1800 - 2000 mm nad podlahou v úhlu větším než 45o nebo menším jak 90o. Účinná výška komína by pak měla být alespoň 5 metrů a více. Technický stav komína by měl být navíc ověřen revizním technikem komínů (kominíkem) a potvrzen revizní zprávou o technického stavu komína a jeho parametrech. Přičemž ve starších objektech s komínem je toto obzvlášť dobré nepodceňovat.

Podlaha
Podlaha pod krbovým tělesem by měla být zpevněná. Ideální je betonová nebo jiná nehořlavá deska o průměrné nosnosti 500 – 600 kg. V místě stavby krbu by nemělo být podlahové topení z důvodu hmotnosti tělesa, proto se nedoporučuje příliš vysoká izolace z lehčených materiálů (např. polystyrenu). Dále je vhodné položit již před samotnou montáží dlažbu. K tomuto účelu je nejvhodnější dlažba takzvaně nespalná. Norma přikazuje dlažbu, která se obkládá 800 mm před ohniště a 400 mm od boku ohniště nebo lze použít lisované nebo extrudované desky, které nesmí být hořlavé nebo schopné jakkoli šířit požár. Místo dlažby lze použít i speciální plechové tabule či skleněné desky. Dlažba je však vhodná i z praktického hlediska, protože může skrýt případné nerovnosti a tím dokonale připravit místo pro samotnou stavbu krbu.
FOTO: EUROKRBY
FOTO: EUROKRBY
Stěny
Pamatuje na to, že ve stěnách, ke kterým je krb přistaven, by nemělo být elektrické vedení, rozvod plynu nebo vody. Dále zde nesmí být hořlavé materiály, například dřevo nebo odizolované nehořlavé materiály. Stěny by měly mít již konečnou povrchovou úpravu. Pro obezdění krbu by se samozřejmě neměly používat běžně dostupné materiály jako při výstavbě domu. Je nutno nezapomenout na vysoké teploty, které vznikají ve spalovací komoře vložky nebo kamen a tím související bezpečností rizika spjatá s výstavbou krbu nebo instalací krbových kamen.

Dnes se krbové vložky obezdívají speciálními žáruvzdornými materiály a doplňují se například přírodním kamenem, mramorem, žulou, travertinem, cihlou nebo mastkem, který je sice dražší, ale je schopen akumulace tepla, jež se pak ostupně uvolňuje do místnosti. Je schopen udržet teplo v místnosti i několik hodin od uhasnutí ohně. To samé platí i pro stará dobrá kachlová kamna.

Ostatní příprava
Pokud je součástí krbu rozvod teplého vzduchu pomocí ventilační jednotky, je nutné připravit pro toto elektrické zařízení přívod elektrické energie. Ideální je k tomuto účelu kabel typu HO5VVF minimálních rozměrů 3 x 0,75 mm2, nejlépe s přepěťovou ochranou čili samostatným elektrickým jističem (5A). Dále byste neměli zapomenout připravit přívod vzduchu do místnosti, kde bude krb instalován. Tam, kde bude krb umístěn, nesmí být zařízení na odsávání par, například digestoř. To by totiž mohlo vyvolat zpětný tah. Klimatizace zde pak může být pouze přetlaková.
FOTO: EUROKRBY
FOTO: EUROKRBY
Některé krbové vložky jsou navržené s tepelným výměníkem, který zajišťuje ohřev topné vody a využití pro napájení topných těles. To vyžaduje rozvody topného potrubí a osazení čerpadla pro zajištění nuceného oběhu topné vody atd. Tuto variantu je nejlépe konzultovat předem a včas se o ní poradit jak s krbařem tak s topenářem. Voda ohřívaná krbem můž mít více způsobů využití. Dá se také využít ohřátého vzduchu, pokud jsou krb nebo krbová vložka uzpůsobeny pro vyvedení ohřátého vzduchu s napojením na vzduchovod a mají potřebný výkon. Může se jich v rámci konstrukčních úprav stavby využít k temperování například sousedních místností nebo i k vytápění celého domu. Takovýto rozvod vzduchu však vyžaduje instalaci ventilátoru, který tlačí vzduch do ostatních místností. Nevýhodou tohoto systému se někdy může stát větší prašnost v místnostech s vyústěním rozvodné hadice (což neprospívá zejména alergikům) a nutnost přívodu elektrické energie pro ventilační jednotku, pokud již není součástí krbové vložky.

Vzduch
V místnosti, kde bude stát krbová vložka nebo modernější typ krbových kamen, by se také nemělo zapomínat na přívod vzduchu pro takovýto zdroj výroby energie. I tady záleží na mnoha faktorech, o kterých je nejlépe se předem domluvit s profesionálem, v rámci dané konkrétní stavební situace.
FOTO: EUROKRBY
FOTO: EUROKRBY