Broušené cihly ušetří čas i maltu Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Rozhodli jste se pro bydlení ve vlastním rodinném domu a chcete mít útulný a zdravý domov kde se budete cítit dobře? Cihla je zdící materiál z pálené hlíny, který nás provází už po tisíce let, počínaje starověkými kulturami střední Asie. Přitom v Evropě už v renesanci výrobci své cihly cejchovali, aby bylo i po staletích zřejmé, kdo se zasloužil o výstavbu nádherných paláců a kostelů. Schwanzenbergové dokonce postavili kostel v Hosíně u Českých Budějovic jako první velkoplošnou reklamu své cihelně. Vybrat správný zdící materiál je nesmírně důležité, tento výběr totiž ovlivní základní parametry budoucí nemovitosti.

Výrobní postup se od starých dob příliš nezměnil. Vytěžená a zpracovaná hlína se tvaruje, suší a pak vypaluje na požadovaný stavební materiál. Co se však diametrálně liší, jsou finální výrobky. Novinku v sortimentu současných zdících materiálů představují broušené cihly. Jsou to takzvané cihelné bloky se zabroušenými vodorovnými ložnými plochami, které umožňují zdění s nejmenší tloušťkou ložných spár. Zrychluje se zdění, ale i vysychání hrubé stavby a navíc jsou tak cihelné bloky zárukou finanční úspory.

Náklady na zdivo představují zhruba 10 % z celkových investic na stavbu. Přesto právě na vhodnosti a kompatibilitě celého zdícího systému závisí budoucí spokojenost s bydlením. Je na místě si uvědomit, že zdivo je jednou z nejpodstatnějších komponent, která se na domě nedá vyměnit (narozdíl od oken či střechy.

FOTO: ilustrační (www.shutterstock.com)
FOTO: ilustrační (www.shutterstock.com)
Výhody zdění z broušených cihel

Moderní velkoformátové cihelné bloky spojují výhody jednoduchého způsobu zdění a vyhovujících statických a tepelně či zvukově technických parametrů. Jsou velmi pevné a odolné. Dům s jednovrstvou konstrukcí z pálené hlíny navíc dýchá a snižuje se tak možnost vzniku nezdravých plísní a příznivě je ovlivněno klima v interiéru.

Broušené cihly můžeme využít pro všechny typy zděných staveb. Na trhu je nabídka od cihel pro obvodové zdivo, akustické a nosné stěny až po nenosné příčky. Bloky jsou přesně zabroušené na výšku 249 mm, a díky tomu do sebe dobře zapadají. Pro zachování tepelně technických vlastností je při zdění rohů stěn, v ostění a podobně nutné používat doplňkové tvary cihelných bloků (půlky, rohovky, koncové a nízké cihly). Výrazně tak eliminujeme vznik tepelných mostů a zároveň vytváříme jednolitý podklad pod omítku. Provádění dozdívek úlomky cihel je u tohoto způsobu zdění nepřípustné. Novinkou v sortimentu broušených cihel jsou pak cihly koncové se speciální kapsou pro vložení izolantu.
FOTO: ilustrační (www.shutterstock.com)
FOTO: ilustrační (www.shutterstock.com)
Základní pravidla

Správné založení první vrstvy (řady) cihel je důležité zejména proto, abychom získali veškeré výhody zdiva z broušených cihel. Při práci je nutné dbát na správnou konzistenci malty. Výškové rozdíly mezi jednotlivými bloky nesmí být větší než 1 mm, tenkovrstvá omítka by větší rozdíly nevyrovnala. Pro samotné zdění pak můžeme použít dva typy malty, která se na cihly nanáší pomocí maltovacích válců. Usazení bloků do malty se v obou případech provádí shora, zasouváním per do drážek. Nejnovější technologií pro zdění z broušených cihel představuje systém DRY FIX. DRY FIX je bezcementové lepidlo s extrémně silnou lepivostí, určené výhradně pro lepení broušených cihel. Zdění na polyuretanovou pěnu je zase suchý systém zdění, vhodný pro používání i při nízkých teplotách (až do – 5 ° C.) Zdění pomocí pěny je rychlé a navíc není zapotřebí ani čas na jeho přípravu. Stačí pouze protřepat dózu a nasadit ji na aplikační pistoli.

Cihla minimálně zatěžuje životní prostředí, cihlové zdivo nehoří a neumožňuje tedy šíření plamene, čímž nezvyšuje intenzitu požáru. Z hlediska požární odolnosti patří cihelné stěny k nejspolehlivějším konstrukcím. I to mohou být rozhodující fakta pro volbu cihlového systému a použití broušených cihel. Ty totiž ve srovnání s cihlami klasickými představují vyšší kvalitu, která spočívá ve větší přesnosti zdění.
FOTO: ilustrační (www.shutterstock.com)
FOTO: ilustrační (www.shutterstock.com)
STAVEBNÍ PRODEJ J + K
Poslat poptávku