Lícové zdivo fasádě sluší Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek Dům z lícových cihel zcela jistě nepřehlédnete, jeho vzhled upoutá na první pohled. I když nevíme, kdo vypálil první cihlu, uznáváme, že dotyčný tím učinil doslova zázrak pro kulturní bydlení. Tento stavební materiál vyniká výbornými vlastnostmi, díky kterým zdomácněl po celém světě. Fasáda z lícového zdiva je velice populární jednak pro své funkční vlastnosti, jednak pro svůj neopakovatelný a neotřelý vzhled.

Při pohledu na dům zapůsobí téměř na každého nejvýrazněji jeho fasáda. Lícové zdivo má to kouzlo, že dokáže dokonale sladit všechny použité prvky a tím vytvořit příjemný estetický celek. Dá se říci, že lícovky posouvají cihlu coby stavební prvek do sféry dekorativního využití. Architektonicky oživí stavbu a po stránce fyzikální ji dokonale ochrání před nepříznivými vlivy počasí.

Když se v 19. století projektovaly budovy s neomítnutým cihelným zdivem, nešlo tolik o estetickou eleganci, jako víc o značnou úsporu nákladů. Začalo to výstavbou domů pro rodiny dělníků z tehdejší průmyslové Anglie. Z prvku používaného jako z nouze ctnost se postupem času stal prvek stylový, ovlivňující světovou architekturu. Přitom je v poslední době velmi oblíbena kombinace lícovek s dřevěným obkladem.
Foto ilustrační (www.shutterstock.com)
Foto ilustrační (www.shutterstock.com)
Pozitiva lícového zdiva

Lícové cihly mají celou řadu předností, zejména z pohledu tepelných a akustických vlastností. Poskytují ochranu před nepřízní počasí a vlhkostí, odolávají vzniku plísní. Jsou stálobarevné, minimálně nasákavé, vysoce mrazuvzdorné a je-li dodržen technologický postup při zdění a spárování, fasáda z nich je zcela bezúdržbová. Lícové cihly se ale uplatní nejen při řešení fasád, ale i při tvoření zahradních prvků (zídek, plotů, grilů, komínů) a lze je použít i k ozvláštnění interiéru v podobě obložení krbů a vybraných zdí.

Je z čeho vybírat!

Vyrábějí se lícové cihly sklovitě hladké, lesklé nebo hrubé, se škrábaným či pískovaným povrchem. Formují se jednak strojově, buď vytlačováním z lisu, nebo ražením do forem či ručně. Ručně ražené cihly mají menší rozměrovou přesnost, čímž záměrně budí dojem starého zvětralého zdiva. V tomto případě však musíte počítat s vyšší cenou. V nabídce najdete i širokou škálu doplňků a tvarů. Na výběr máte ze široké palety barev – od bílé přes žlutou, červenou, hnědou až téměř modrou či černou, zvolit můžete i řadu melírů. Ve shrnutí máte na výběr od standardu až po exkluzivní ručně dělané výrobky, zvolit můžete designovou klasiku či stylovou avantgardu.
Foto ilustrační (www.shutterstock.com)
Foto ilustrační (www.shutterstock.com)
Existují dva způsoby aplikace

Nosná konstrukce domu se vyzdívá běžnou technologií a finální pohledová vrstva lícovek je v podstatě zavěšenou fasádou. Ta je od nosné konstrukce budovy oddělena vzduchovou mezerou, která je obvykle vyplněna tepelnou izolací. Stabilitu takto provedené fasádě zajišťuje kotvící systém. Nutno podotknout, že předsazená fasáda není nosnou konstrukcí, z čehož vyplývá, že na ni nemohou být zavěšovány další konstrukce (např. markýzy). Ty je nezbytné ukotvit až do nosného zdiva.

Alternativou k předsazeným stěnám je obložení stávající fasády obkladovými pásky, které se lepí tmelem na očištěné rovné zdivo. Výhodou takové techniky je menší pracnost při montáži, nevýhodou je zase absence vzduchové kapsy, která zajišťuje lepší tepelně izolační vlastnosti.
Foto ilustrační (www.shutterstock.com)
Foto ilustrační (www.shutterstock.com)
Lícové zdivo pokládané s milimetrovou přesností

Při realizaci fasády z lícového zdiva jsou nutné přesnost, preciznost a dodržení technologických postupů za použití doporučených zdících materiálů. Pro celkový estetický dojem je důležitá šířka spár, neboť její odchylky se projeví zaručeně negativně. Velice důležité je dbát, aby nebyla znečištěna lícová strana cihly. Podceňovat se nevyplácí ani spárování, které se má provádět několik dnů po vyzdění. Spáry se doporučuje vyhladit do profilu mírného žlábku, tím zamezíte nežádoucímu zadržování dešťové vody. Rozhodně se nemá zdít a spárovat při poklesu teplot pod 5oC ani v extrémně slunečných dnech.

Občas lze na režném zdivu pozorovat nehezké bílé mapy, které jsou nepřehlédnutelné a kazí celkový dojem. Příčinou je jednoznačné nerespektování předepsaných technologických postupů při zdění, zřejmě ve snaze ušetřit. Opak je však pravdou. Speciální zdící a spárovací hmoty pro lícové zdivo neobsahují vápno, vážou vodu a rychleji tuhnou. To levnější směsi mnohdy nesplňují a výsledek tak může být doslova k pláči.

Někdo může namítat, že se tento způsob realizace fasády prodraží. Počáteční investice je vyšší, zejména pokud se rozhodnete pro ručně vyráběné originální kousky, avšak musíte zohlednit budoucnost. Životnost této fasády je vskutku velmi vysoká a ve srovnání s klasickou omítkou bez nutnosti stálé údržby a častých oprav. Je to investice, která se rozhodně vyplatí a zároveň vykouzlí úsměv nad zajímavou fasádou, pikantně zvýrazňující váš dům.
Foto ilustrační (www.shutterstock.com)
Foto ilustrační (www.shutterstock.com)