Stěrkové tmely opraví rychle povrchy Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Chystáte se malovat nebo jiným způsobem změnit barvu a celkový výraz místnosti? Příprava podkladu je základním krokem k úspěchu. Jedním z bodů v přípravě podkladu bývá tmelení, díky kterému opravíme trhliny, otvory, spáry, i poškozené spoje sádrokartonových stěn. Jaké tmely se používají? Do jakých výrobků se vyplatí investovat a jak se tmelení provádí?

Základem úspěšné finální povrchové úpravy zdí je dobře připravený podklad. Pokud omítka, na kterou budeme malovat, obsahuje trhliny, otvory po hřebících či skobách a jiné podobné nedokonalosti, použijeme tmel. Tmel můžeme použít také na otlučené rohy a na vydrolená místa. Tmely můžeme využít také pro ošetření spár mezi okny a zdí i všude tam, kde hrozí jejich objevení. Moderní tmely se snadno namíchají, snadno se roztírají a nedrolí se. Podle složek se tmely liší v době zpracovatelnosti a v rychlosti tvrdnutí. Příliš hrubou strukturu omítky a plošné nedokonalosti se vyrovnávají stěrkou. Tmelení se nevyužívá pouze před malováním, ale také před tapetováním.

Tmelení

Práce s tmelem je často jednodušší než práce se sádrou. Tmely nezanechávají žádné skvrny, jsou pevnější a nepraskají. V porovnání se sádrou mohou mít sice delší dobu vytvrdnutí (i 24 hodin a více), zato mají širší možnosti použití. Tmelem lze zaplnit i větší prasklinu nebo dotvarovat roh apod. Vybraný tmel do spáry aplikujeme pomocí špachtle (nebo kovového hladítka) a to nejdříve napříč přes spáru a poté podélně. Část necháme přesahovat a po zatvrdnutí dorovnáme špachtlí nebo uhladíme smirkovým papírem. Pro drobnější opravy se využívají nejčastěji akrylátové tmely. 
Tmelení stěny
Tmelení stěny

Stěrkové tmely dokáží vyplnit praskliny a sjednotit povrch

Stěrkové tmely mají stále širší spektrum uplatnění. Existují i druhy pro trvale vlhké prostředí, v nabídce jsou ale i materiály vhodné pro retušování spojů sádrokartonových stěn. Postup přípravy i práce se stěrkovými tmely jsou jednoduché. Tmely dobře drží i na plochách a to i bez předchozího navlhčování zdi.

Různé typy tmelů – stačí si jen vybrat

U Stěrkového tmelu je klíčovou vlastností výborná přilnavost i k hladkým podkladům. Díky tomu jej lze aplikovat celoplošně. Samozřejmě můžeme tmelit a spárovat také sádrokartonové a sádrovláknité desky.

Stěrkový tmel plnící je vhodný pro vyplnění prasklin a děr v omítce nebo ve zdivu, ale lze jej využít i pro spárování sádrokartonových desek. Důležitá je vysoká plnivost, přilnavost a stabilita. 
Akrylový tmel je charakteristický dlouhodobou elasticitou, která jej předurčuje pro spáry a praskliny do šířky 30 mm. Hodí se pro utěsnění spár u oken, dveří i pro sádrokartonové stěny. Výhodou je odolnost vůči povětrnostním vlivům a snadná přetíratelnost.
Akrylovým strukturálním tmelem utěsníme trhliny v omítce i zdivu uvnitř i ve venkovním prostředí.
Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Tmelení stěny
Tmelení stěny
Tmelení sádrokartonu
Tmelení sádrokartonu