Hliníkové EVROšablony (Zdroj: EVROmat) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Jedná se o lehkou, atraktivní krytinu, která vyniká vysokou životností a velkou estetickou hodnotou. Použitím lakovaného hliníku s velmi odolnou povrchovou úpravou a vzhledem je možné garantovat velkou životnost šablony. Až 60 let. EVROšablona má tvar kosočtverce o rozměrech 382 x 382 mm a je po obvodu tvarovaná drážkovým ohybem proti vodě. EVROšablona se upevňuje v horní části šablony, a to hřebíkem o průměru 3 mm.

EVROšablony je možné použít pro střešní pláště o minimálního sklonu střechy 22°. Krytina je velmi lehká, bezúdržbová a nehořlavá. Má vysokou odolnost proti extrémně nepříznivým povětrnostním vlivům. Vzhledem k použitému materiálu, kterým je hliník je zde vysoká odolnost proti korozi. Díky kosočtvercovému tvaru se nabízí jako alternativa k šindelovým, vlákno-cementovým a dalším obdobným krytinám. 

EVROšablony pokládáme na plné bednění. Jako podkladový pás je možné použít například Iko Armourbase a Iko Armourbase plus. Ještě před samotnou instalací podkladového pásu připevníme startovací (zakládací) šablony.

Hliníková EVROšablona (Zdroj: EVROmat)
Hliníková EVROšablona (Zdroj: EVROmat)

Startovací šablony se připevňují do bednění pomocí konvexních hřebíků FeZn délky 25 mm. Na tyto zakládací šablony následně zasouváme do zámků samotné EVROšablony, které opět připevňujeme v horní části šablony konvexním hřebíkem FeZn 25 mm. Pokládat lze zprava nebo zleva analogicky obdobně jako eternitové šablony se zkosenými rohy.

Po pokrytí druhé nadokapní řady šablon, se vyznačí čáry přesahu šablon a následně průběh jednotlivých řad šablon kolmo k okapu směrem ke hřebeni. U členitějších a složitějších střešních plášťů je dobré si vyznačit i průběh šikmých řad pod úhlem 45°na obě strany.

Hliníkové EVROšablony (Zdroj: EVROmat)
Hliníkové EVROšablony (Zdroj: EVROmat)

U krytiny EVROšablona je provětrání hřebenových a nárožních linií řešeno větrací hřebenovou lištou, která kromě provětrání, slouží také pro kotvení hřebenáče. Nasávání vzduchu v prostoru okapu se u krytiny EVROšablona provádí shodně jako u jiných krytin, tzn. prostorem výšky kontralatě za okapním žlabem, případně je možné umístit větrací mřížku do podbití přesahu střechy.

Krytinu není po dobu její životnosti třeba aktivním způsobem udržovat. Ve většině případů je krytina zbavována nečistot běžným deštěm.

Plechová krytina EVROšablona nachází pro své atraktivní vlastnosti mnoho spokojených uživatelů jak mezi koncovými zákazníky, tak i mezi realizačními firmami.