Proč právě vazníkovou střešní konstrukci? Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Dřevo je léty prověřený materiál, který je hojně využíván nejen ve stavebnictví. Především je pak ideální k výrobě kvalitních střešních konstrukcí. Při kombinaci s moderními výrobními postupy a technologiemi je dřevěná střešní konstrukce oproti jiným matriálům bezkonkurenčním řešením. Jaké jsou základní typy dřevěných střešních konstrukcí? V čem je výjimečná konstrukce vazníková, kde je možné využít jejích hlavních výhod a jak dřevěná konstrukce odolává ohni?

Základní typy dřevěných střešních konstrukcí?

Dřevěné střešní konstrukce můžeme rozdělit na krovové, konstrukce z lepeného lamelového dřeva a konstrukce vazníkové. Konstrukce krovové jsou vhodné do objektů menších rozponů nebo objektů, kde bude využíván podstřešní prostor. Důležitý je u tohoto typu konstrukce precizně připravený projekt a následná precizní realizace. Jinak nelze dosáhnout výborné statiky střešní konstrukce.

Lepené lamelové konstrukce jsou naopak využívány tam, kde jsou větší rozpony a také pro konstrukce interiérové. Jsou vyráběny z kvalitního lepeného dřeva předepsané vlhkosti a je možné s nimi vytvořit efektní zakřivené tvary. Avšak díky použitým materiálům narůstá u tohoto typu konstrukcí pořizovací cena. Proto jsou lepené lamelové konstrukce většinou aplikované na základní nosné konstrukce, doplněné prvky řezanými nebo příhradovými.

Kde je vhodné využít vazníkové střešní konstrukce?

Vazníkové střešní konstrukce jsou vhodné především do prostor, kde není požadavek na využívání podkrovního prostoru. Ideální jsou tedy pro pergoly, altány a přístřešky pro auta, ale i šikmé střechy s nízkými sklony. Tento typ konstrukce je sice možné navrhnout i pro objekty s podkrovními prostory, je však nutné nosnou konstrukci doplnit o vnitřní podporu.
Foto: KARPEN PLUS, vazníky
Foto: KARPEN PLUS, vazníky
Hlavní výhody vazníkové střešní konstrukce

  • nízká hmotnost
  • rychlá montáž možná i v zimních měsících
  • rozpětí konstrukcí až 30 m podpory
  • variabilita tvarů konstrukcí dle individuálních požadavků
  • oproti klasické konstrukci velká úspora řeziva

Materiál pro vazníkové střešní konstrukce

Standardně je využívané nehoblované řezivo. Materiál je ošetřen a naimpregnován proti houbám, plísním a dřevokaznému hmyzu. Konstrukce je možné ohoblovat a natřít dle požadavků zákazníka. Nově lze využívat i hoblované řezivo. Výhodou jsou lepší vzhledové vlastnosti a vyšší kvalita materiálu.
Spoje vazníkových střešních konstrukcí

Spojování dřevěných konstrukcí je poněkud problematičtější než u konstrukcí ocelových či betonových. Podle neustálých výzkumů se jako nejpraktičtější jeví kovové spojovací prvky, konkrétně mechanické spojovací prvky kolíkového typu, kam patří hřebíky, šrouby, svorníky, kolíky a vruty.
Foto: KARPEN PLUS, vazníky
Foto: KARPEN PLUS, vazníky
Foto: KARPEN PLUS, vazníky
Foto: KARPEN PLUS, vazníky
Druhou skupinou jsou povrchové spojovací prvky, do které se řadí styčníkové desky s prolisovanými hroty využívané především pro lehké dřevěné příhradové vazníky s nejmenší tloušťkou 35 mm. Dalším spojovacím prvkem této skupiny jsou kovové záchytky patřící do skupiny kovových kroužků, které se vkládají do předem vyfrézovaných otvorů v obou spojovaných částech. Středem kroužku pak prochází svorník, který spoj jistí proti otevření a vypadnutí kroužku z lůžka.

Jaká je požární odolnost dřevěné střešní konstrukce?

Dřevo je hořlavý materiál, hoří však jen po malých částech. Dřevěné konstrukce tedy na povrchu rychle vzplanou a hoří silně, avšak pouze do té doby, než se vytvoří uhlíková vrstva, která zabrání přístupu vzduchu do vnitřních částí a tlumí hoření. Teplota ve zbytkovém průřezu dřevěného prvku proto zůstává nezměněna. 
Mnohaleté zkušenosti v oboru výroby střešních příhradových vazníků má právě společnost KARPEN PLUS s.r.o. Nabízí opravdu širokou nabídku služeb, které pokrývají veškeré práce se střešními konstrukcemi. Výroba je orientovaná na dodávku a montáž nosných konstrukcí z dřevěných příhradových vazníků, které najdou široké uplatnění při výstavbě rodinných domů, velkých obytných souborů, hal, jízdáren. Příhradové vazníky jsou vhodné i pro některé půdní vestavby - například podkroví. Zabezpečí dodávku nosné konstrukce střechy na klíč. Dále se specializují na výrobu bednících příhradových ramenátů pro formy mostních konstrukcí.

Zdroj: www.karpen-plus.cz
Foto: KARPEN PLUS, vazníky
Foto: KARPEN PLUS, vazníky
Foto: KARPEN PLUS, vazníky
Foto: KARPEN PLUS, vazníky
Foto: KARPEN PLUS, vazníky
Foto: KARPEN PLUS, vazníky