I plech účinně brání zatékání pod střechu Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek Při stavbě nového nebo rekonstrukci domu záleží na každém detailu. Stejně je tomu u střech a okapových systémů. Zkrátka ani takovou zdánlivou drobnost jako klempířské prvky bychom neměli podceňovat. Ostatně se již mnohokrát projevilo, že i malé poškození okapu dovede nadělat mnohatisícové škody na fasádě a nejen tam. Právě proto bychom neměli investici do kvalitních klempířských prvků podceňovat. Co které materiály nabízí a jak se použití plechů a kovových materiálů rozšiřuje?

Úroveň zpracování klempířských materiálů rychle roste a s tím i možnosti plechových prvků. Odolné materiály s dlouhou trvanlivostí na střechu rozhodně patří: nejen v podobě klempířiny, ale také jako perspektivní plechové střešní krytiny.

Materiály a jejich možnosti

Při výběru bychom měli myslet na životnost, potřebu údržby i na perspektivu materiálu. Jejich spektrum se rozšířilo a také designová nabídka výrobců se rozrůznila. Tvary, rozměry a zajímavé barvy umožňují vybrat esteticky nejvhodnější variantu střechy, která bude harmonicky korespondovat i s architekturou konkrétní budovy. Z široké nabídky si vybere i ten nejnáročnější investor.

U nás jsou nejdostupnější následující materiály:

K nejkvalitnějším se řadí měď, zejména díky neomezené životnosti. Svou krásu neztrácí ani s postupem času a nevyžaduje téměř žádnou údržbu.

Ke klasice patří oboustranně pozinkovaný plech, který vyžaduje povrchovou úpravu pro prodloužení životnosti.

Kvalitnější vlastnosti nabízí titanzinek, který v sobě snoubí dobré mechanické vlastnosti zinku, titanu a mědi.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Také v oblasti klempířských prvků se postupně zakotvila práce s plastem, konkrétně jeho využívání jako finální povrchové úpravy. Stálost plastové vrstvy přináší stálobarevnost a stabilitu i v rozmanitých klimatických podmínkách. Hlavní částí těchto výrobků bývá žárově pozinkovaná ocel s ochrannou vrstvou (například polyuretanovou) po obou stranách výrobku. Ochranná vrstva zajistí, že kov nebude korodovat a odolá i agresivním látkám z ovzduší i v extrémních podmínkách.

Existují však také plastové sestavy pro odvodňování střech. Jako výchozí surovina se používá kvalitní PVC s odolností vůči mechanickému poškození i působení UV záření.

Okapové systémy

Okapové systémy jsou populární a osvědčenou variantou, která nabízí kompletní sortiment včetně rozmanitých doplňků a drobností. Kromě funkčnosti je jejich velkou prioritou snadná a rychlá montáž, která nám ušetří čas i peníze. Různá designová provedení i nabídka mnoha barevných odstínů, od klasického kovového vzhledu až po zelené, červené a tlumené hnědé odstíny, umožňují elegantní doplnění střechy. Doporučujeme vždy vybírat odstín na základě reálných prvků, nikoli z katalogů, protože může dojít ke zkreslení barevnosti. Svého prodejce je prostě lepší navštívit.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Střechy

Plechové střešní krytiny se vyznačují mnoha přednostmi. Na prvním místě poskytují spolehlivost a odolnost i v nejnáročnějších podmínkách extrémního počasí. Často se používají v horských oblastech, ale nyní se dostávají do mnohem širšího prostředí. Společným jmenovatelem je hmotnost krytiny, která v součtu se sněhovou pokrývkou nezatíží krov. Právě této vlastnosti se nejvíce využívá při rekonstrukcích. Pokud stav krovu nedovoluje zatížení běžnými krytinami, nebo by v takovém případě byla nutná rekonstrukce krovu, vyplatí se investovat do plechové střešní krytiny. Její celková hmotnost je pro srovnání asi 10x nižší, než střecha z pálených tašek.

Plech jako střešní krytina je dobrou variantou i pro ploché střechy. Plechem lze pokrývat střechy se sklonem od 7 stupňů a není problém realizovat i složitější tvary střech. Hladký povrch neumožňuje ulpívání nečistot nebo řas, mechů a rostlin.

K nejčastějším otázkám patří izolační schopnosti této krytiny, jak tepelné, tak zvukové. Ke každé moderní střešní konstrukci ale v dnešní době patří i kvalitní izolační vrstva, která obě funkce zajistí. Výborně je vyřešena také designován stránka, některá provedení věrně připomínají klasickou tašku.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Foto: Oto Szymurda
Foto: Oto Szymurda