Zima se hlásí. Jak ochránit střechu? Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Podle meteorologů se můžeme už v příštích dnech těšit na horách na první sněhovou nadílku a na teploty kolem bodu mrazu. Jistě nebude trvat dlouho a sníh se objeví i v nížinách, stejně jako tomu bylo v loňském říjnu. Nastal tedy ten nejvyšší čas k zajištění potřebné prevence. Jak nejlépe připravíte svou střechu na zimu?

Zničené okapy a římsy, poškozené či propadlé střechy a podobná nepříjemná překvapení čekají každoročně po zimě na majitele domů a chat, kteří střechy svých objektů před sněhem dostatečně neochránili. Přitom stačí myslet na prevenci a včas pořídit protisněhové zábrany a další bezpečnostní prvky. Vrstvu sněhu ležícího na střeše je také nutné po celé zimní období sledovat a v případě nutnosti sněhové nánosy zavčas odstranit.

První kroky již při projektování domu

Na protisněhovou ochranu je vhodné myslet již ve fázi vytváření samotného projektu domu. Projektant může vyjít například z takzvané mapy klimatických oblastí, která rozděluje Českou republiku do pěti zón.

Žádná protisněhová ochrana není třeba v oblastech s nadmořskou výškou do 400 m.n.m., speciální zachytávače a rozrážeče sněhu se už ale uživí v zóně mezi 600 a 900 m.n.m. V těch nejvyšších polohách existují dokonce i normy na správný typ a umístění sněhových zábran a doporučují se sem téměř výhradně hladké a odolné plechové střechy, které mají dlouhou trvanlivost a sníh po nich snáze sjíždí.
Foto: Lindab, tyčová sněhová zábrana Protect Line
Foto: Lindab, tyčová sněhová zábrana Protect Line
Foto: Lindab
Foto: Lindab
Foto: Lindab
Foto: Lindab
Pozor však, jedna věc jsou normy a druhá překvapivé výkyvy počasí, respektive rozmary přírody. Ideální je pořídit protisněhovou ochranu na jakoukoli střechu, která by mohla ohrozit kolemjdoucí či majetek.

Umístění lávek a žebříků

U každé střechy musí být zajištěna možnost bezpečného vstoupení, například z důvodu jejího pravidelného čištění, údržby hromosvodu a antén a v zimním období kvůli případnému odklízení enormního náporu sněhu. Výborně k těmto účelům poslouží nejrůznější lávky a žebříky.

Sněhové zábrany

Na rozdíl od lávek a žebříků nejsou sněhové zábrany, které slouží především k ochraně střechy a přilehlých prvků před náporem sněhu, nezbytnou součástí každé střechy. Sněhové zábrany jsou umísťovány dle lokality, situace a přání zákazníka. V okapové části, nad balkony a nad vchodem je vhodné umístit klasické sněhové zábrany. Po celé ploše střechy je pak vhodné rozmístit ocelové protisněhové rozrážeče ve tvaru trojúhelníků. Ve vysokohorských zátěžových oblastech se v souladu se stavebními normami musí na okraj střechy namontovat účinnější zábrany v podobě desky nebo tyčového zátarasu.
Foto: Lindab, lávka, sněhová zábrana a žebřík Safety Line
Foto: Lindab, lávka, sněhová zábrana a žebřík Safety Line
Foto: Lindab
Foto: Lindab
Foto: Lindab
Foto: Lindab
Komplexní systémy

Společnosti specializující se na výrobu střešních krytin často nabízejí také speciální systémy zajišťující komplexní ochranu střechy a okapů před sněhem a mrazem. Pořízení takového systému je výhodné, protože tím předejdete případné nekompatibilitě se střešní krytinou a následnému zatékání.

Výběr vhodného systému by měl být veden požadavky dané budovy a klimatického pásma. Pro horské oblasti je vhodné být obzvláště nároční a požadovat ty nejlepší komponenty, protože šetřit se zde nevyplácí (např. systém Lindab Protect). Naopak v nížinách a běžné zástavbě je možné udělat rozumné kompromisy a pořídit si levnější systém, který je předurčený pro mimohorské využití (např. Lindab Safety).

Potřebujete-li zjistit, zda váš dům disponuje vhodnými bezpečnostními prvky na ochranu před nadcházející zimou, neváhejte kontaktovat specialisty. Nebezpečí se vyplatí nepodceňovat, protože cena těchto výrobků je jen zlomková v porovnání s cenou celé střechy, ale i v porovnání s krytím nákladů v případě úrazů a škod.
Foto: Lindab, kompletní střešní systém Protect Line
Foto: Lindab, kompletní střešní systém Protect Line
Foto: Lindab
Foto: Lindab
Foto: Lindab
Foto: Lindab