Je velice příjemné, pokud je na první pohled vidět, kudy se do domu dostanete. A nejen to. Vchod do domu by měl být chráněn minimálně před deštěm, ideální je ochránit ho i před větrem. Složit deštník v suchu a mít volné ruce při hledání klíčů od domu ocení snad všichni. Určitou roli zde hraje i bezpečnost, u vstupu do domu by neměl nikdo uklouznout na sněhu či námraze.

Prostor na pomezí mezi zahradou a interiérem rodinného domu lze nazvat závětřím. Závětří sice nepatří mezi místnosti interiéru, avšak zastává velice důležitou funkci. Zcela jistě ho ocení jak samotní majitelé, tak i návštěvy čekající v dešti na náš příchod.
Jedním z řešení jsou vchodové stříšky Gutta, které absolutně splňují perfektní ochranu vstupu do domu jak po estetické, tak i po praktické stránce.

Vchodové stříšky lze využít nejen pro zastřešení vchodů a balkónů; hodí se i pro komerční použití při zastřešení výloh, bankomatů i jiných veřejných prostor. Pro svou variabilitu a velice estetický vzhled se stal systém Gutta velice oblíbeným, vše korunuje příznivá cena. Jednotlivé moduly se navzájem doplňují, lze s klidným svědomím říci, že pro každé vchodové dveře se najde stříška, která jim bude slušet.
Foto AK Stavebniny Žižkov
Foto AK Stavebniny Žižkov
Gutta Standard
Je jednoduchá rovná stříška vyrobená z 4,5 mm komůrkového polykarbonátu osazená do hliníkového profilu. Montáž také zvládne každý. Nejprve se pomocí vrutů připevní nezbytné nosníky, poté se navrtají otvory pro připevnění samotné desky, která se upevní ke stěně hmoždinkami. I u této varianty je možná dodávka boční stěny.

Gutta Rondo
Je to půlkulatá stříška vyrobená z 4,5 mm komůrkového polykarbonátu osazeného do práškově lakovaných hliníkových profilů. Montáž je poměrně jednoduchá, podle tvaru obloukového profilu se navrtají do zdi otvory pro uchycení celé konstrukce. Polykarbonátová deska se do hliníkového profilu zasune až po montáži celé konstrukce. Nakonec se pomocí vrutů připevní okapy. K vchodové stříšce se dodávají i boční stěny.


Gutta Swing
Je oválná stříška vyrobená z 4 mm akrylového skla osazená do hliníkových profilů ošetřených práškovým lakováním. Montáž je úplně jednoduchá. Po označení otvorů nutných k připevnění konstrukce se vyvrtají otvory o průměru zhruba 12 mm a poté se hmoždinkami stříška jednoduše přišroubuje ke stěně. Modul Gutta Swing je možno objednávat i v provedení z polykarbonátu (Swing PC).
Foto AK Stavebniny Žižkov
Foto AK Stavebniny Žižkov
Celý systém Gutta má řadu výhod. Nabízí svůj velice estetický a atraktivní vzhled, který umocňuje transparentní plastová výplň. Snadno se montuje; robustní hliníková konstrukce nejen dobře vypadá, ale také zaručuje vysokou kvalitu. Stříšky jsou vysoce odolné proti povětrnostním vlivům, komfort zajišťuje integrovaný dešťový okap. Nemusíte se bát ani zatékání. Po montáži stříška neprodyšně přiléhá na stěnu a zaručuje tak ochranu před vodou.
Co je důležité zmínit a zejména nepodceňovat je skutečnost, že stříšky rozhodně nejsou odolné vůči sněhovým převisům padajícím z výšky. V případě individuální posouzení a v případě nutnosti je třeba odstraňovat ležící sníh a led.
Údržba je velice jednoduchá a spočívá v čistění jemnou houbou či hadrem, teplou vodou a šetrným čisticím prostředkem bez příměsi abraziv. V žádném případě se nesmí použít agresivní mycí prostředky, které by povrch nevratně poškodily.

Vchodové stříšky jsou novým prvkem v architektuře rodinných domů. Zodpovědně lze konstatovat, že se nejedná o řešení z nouze. Naopak. Tvarové možnosti jsou bohatě využívány pro vytvoření nenápadné elegance, kterou umocňuje spojení různých druhů materiálů. Dalším superlativem je zcela jistě jejich odolnost, trvanlivost a pevnost. Ten, kdo na vlastní kůži vyzkouší pohodlí vchodových stříšek nebude v sychravém počasí láteřit nad tím, že právě prší; a v létě ocení zastínění.
Foto AK Stavebniny Žižkov
Foto AK Stavebniny Žižkov