Podlahoviny z PVC jsou vyrobené z lité pěny polyvinylchloridové směsi nanesené na skleněné vlákno. Jejich výhodami jsou nádherné dezény imitací dřevin, dlažeb, litých podlah, kamene i samotného linolea. Dekory jsou natištěny na podklad a překryty nášlapnou vrstvou, která dekor chrání proti zničení. Čím má PVC větší gramáž (hmotnost na m2) a vyšší nášlapnou vrstvu, tím je kvalitnější. Bytové PVC je velice příjemné a teplé na došlap, snadno se udržuje (kvalitní PVC mají nešpinivou PUR vrstvu), je vhodné pro podlahy s podlahovým vytápěním a je levné.

A co je tedy linoleum?

Linoleum je jedna z mála podlahovin vyrobená z přírodních materiálů. Základem linolea je lněný olej (odtud název lino–leum z latinského originálu, jakékoli jsou ostatní pojmenování pouze obchodními názvy) a pryskyřice. Po oxidaci těchto dvou složek vznikne takzvaný linoleový cement, do kterého se přidávají plniva – dřevitá a korková moučka, rozemletý vápenec a přírodní barevné pigmenty.

Až do této fáze výroby se dá linoleum dokonce i jíst, ale tři minuty poté hodně zhořkne. To však jen dokazuje fakt, že linoleum je zdravotně nezávadné. Vždyť také lněný olej i dřevitá moučka jsou dovážené do továren jako potraviny. Takto vzniklá hmota se naválcuje ve dvou fázích na jutový podklad a nechá se zrát 4 až 5 týdnů ve vyhřívané komoře. Po vytvrdnutí se na linoleum nanáší povrchová úprava.

Kde a kdy se vlastně objevilo linoleum poprvé?

Recepturu si nechal patentovat anglický chemik Frederick Walton již v roce 1863, první továrna na jeho výrobu byla založena v Německu roku 1882 a pod názvem DLW ARMSTRONG (Deutsche Linoleum Werke) tam úspěšně funguje dodnes. Na začátku 20. století prošla tato podlahovina obrovským rozmachem a byla velice oblíbená, po 2. světové válce však nastoupila éra plastů a linoleum bylo znovu objeveno až v 80. letech. V současné době prochází linoleum malou renesancí.
Foto: KOBERCE STRNAD LIŠOV
Foto: KOBERCE STRNAD LIŠOV
Jak linoleum vypadá?

Linoleum jsou barevné podlahy a díky tomu jsou dnes tolik oblíbené, neboť mnoho zákazníků má oprávněný pocit, že jsou všude jen DŘEVA. DLW Armstrong má v současnosti novou paletu 133 barev vycházejících z přírody (NCS kódy – světlý, střední a tmavší odstín – snadná kombinace v interiéru). Síla materiálu je 2 mm, 2,5 mm a více.

Kam se linoleum hodí?

Linoleum je velice odolný materiál se zátěžovou třídou až 43 (vysoká průmyslová zátěž). Je to ideální podlaha pro školy, nemocnice, obchody, kancelářské budovy, průmyslové či sportovní haly. Pro svoje vlastnosti a vzhled je ale linoleum v posledních letech využíváno i do bytů, neboť je teplé, antibakteriální, zdravotně nezávadné a vhodné pro podlahové vytápění. Je ideální pro alergiky, není však vhodné pro vlhké prostory a vstupy do budov.
Foto: KOBERCE STRNAD LIŠOV
Foto: KOBERCE STRNAD LIŠOV
Jak se linoleum pokládá?

Linoleum se vyrábí v rolích šíře 2 metry, ve čtvercích nebo jako zámková plovoucí podlaha. Ta je sice výrazně dražší, ale montáž je stejně snadná jako u laminátových podlah. Pokládka rolí či čtverců je náročnější, podklad musí být vystěrkovaný (stejně jako u PVC), materiál je při pokládce křehký, musí se lepit a svařovat. Můžete si zde ale vytvořit jakoukoli intarzii dle vašeho návrhu, neboť na to je linoleum naprosto ideální (logo firmy, dětské motivy).

Tuto práci je ale třeba nechat na odborné firmě, která má s pokládkou zkušenosti. Mnoho podlahářských firem to bohužel neumí či není vybaveno nářadím pro pokládku, a proto linoleum v rolích nenabízí. Firma KOBERCE.STRNAD.LIŠOV však pokládá linoleum DLW ARMSTRONG úspěšně již 15 let.
Foto: KOBERCE STRNAD LIŠOV
Foto: KOBERCE STRNAD LIŠOV
Jak se linoleum udržuje?

U linolea DLW ARMSTRONG si můžete vybrat mezi dvěma typy povrchových úprav – LPX nebo PUR. Základní povrchová úprava LPX na bázi vosků se dá po zašpinění odstranit a znovu nanést (pouze systém vytírání) a o toto linoleum se musíte víc starat, stejně jako třeba při údržbě voskovaných dřevěných podlah. Naproti tomu 100% polyuretan vytvrzený pod UV lampou zaručuje snadnou údržbu a je mnohem odolnější vůči chemikáliím a nečistotám. Pokud dojde k mechanickému porušení tohoto povrchu, lze vrstvu PUR renovovat.

Kde linoleum pořídit?

Firma KOBERCE.STRNAD.LIŠOV je přímý dovozce linolea do ČR a ve spolupráci s DLW ARMSTRONG pro vás připravila dlouhodobou akční cenovou nabídku na speciální kolekci MARMOCOR.

Obraťte se na profesionály, v lednu oslaví KOBERCE.STRNAD.LIŠOV neuvěřitelných 20 let působení na trhu. A to už v podlahařině něco znamená.
Foto: KOBERCE STRNAD LIŠOV
Foto: KOBERCE STRNAD LIŠOV
František Strnad - KOBERCE STRNAD LIŠOV Poslat poptávku