Strojní omítky pro hladké zdi bez nerovností Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Chcete mít hladké zdi bez nerovností a se zajištěnou kvalitou použitého materiálu? Zvolte strojní omítky. Strojní omítky jsou rychlým a moderním způsobem omítání stěn a stropů v bytech, rodinných domech, v průmyslových halách a v dalších typech budov.

Jak strojní omítání probíhá?

Materiály používané pro strojní omítání mají přesně dané složení, proto nehrozí výkyvy kvality jako při přípravě omítky přímo na stavbě. Suchá směs pro výrobu malty se na stavbu dopraví v pytlích nebo silech. Strojní omítka je zpracovávána a nanášena na zdivo pouze pomocí stroje. Malta se přenáší pomocí stlačeného vzduchu hadicí z mísícího stroje umístěného před stavebním objektem do ručního nástroje, který stříká směs na stěny.

Vlastnosti strojních omítek

Strojní omítky uspokojí naše estetické požadavky na vzhled stěn v interiéru i exteriéru našeho domova. Strojní omítání je řešení, které urychlí výstavbu a odstraní pracovně i časově náročnou dopravu směsi a její pracné ruční nanášení na stěny. Omítky jsou odolné, otěruvzdorné, hygienicky nezávadné a kvalitní. Omítka má stejné vlastnosti po celé své ploše, která je omítnuta souvisle.

Podle čeho omítku volíme?

Omítku si vybíráme podle toho, zda chceme omítat exteriér nebo interiér, jestli použijeme omítku jednovrstvou nebo vícevrstvou a záleží také na podkladovém zdivu, jeho stavu a našich dalších specifických požadavcích. Strojně lze omítat stěny novostaveb i stěny při rekonstrukcích budov.
Strojní omítání
Strojní omítání

Jednovrstvé omítky

Jednovrstvé omítky jsou tvořeny pouze jednou vrstvou, na kterou je nanesena už jen malba či tapeta. K jednovrstvým omítkám patří sádrové a vápno-sádrové omítky.

Dvouvrstvé omítky

Vícevrstvé omítky jsou tak tvořeny jádrovou omítkou, na kterou může být nanesen štuk, šlechtěná omítka, nebo keramický obklad. Mezi dvouvrstvé omítky patří cementové a vápno-cementové omítky.

Omítky pro exteriér

Pro exteriér domu jsou určeny výhradně odolné vápno-cementové a cementové omítky, které mohou mít vyšší zrnitost. Slouží jako podkladová vrstva, na kterou je posléze nanášen štuk. Využívají se i na půdní prostory, sklepy, garáže i komíny. Vynikají odolností vůči povětrnostním vlivům, vysokou pevností a odolností vůči mechanickému poškození.

Omítky pro interiér

Do interiéru patří omítky sádrové, vápno-sádrové, vápno-cementové a cementové. Díky malé zrnitosti sádrové a vápno-sádrové omítky docílíme nejhladších povrchů, které jsou skvělým podkladem pro následné malby nebo tapety. Tyto omítky udrží v místnosti příjemné klima a nelepí se na ně prach. S oblibou se používají v obývacích pokojích, ložnicích a dětských pokojích.

Zdroj: Strojní omítky Martin Mára
Strojní omítání
Strojní omítání
Vyrovnávání povrchu
Vyrovnávání povrchu