Hravé osvětlení dětského interiéru Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek Při instalaci lustru jako hlavního osvětlení dětského pokoje musíme zohlednit, že děti na rozdíl od nás dospělých tráví hodně času na podlaze. Pokud si tam zrovna hrají s drobnými kostkami své oblíbené stavebnice, potřebují osvětlení opravdu kvalitní a intenzivní.

Větší děti ocení mohou-li si libovolně nastavit svítidlo tak, jak momentálně potřebují. Několik sklopitelných bodovek volně posuvných na vodorovných lankách jim tento požadavek splní. Technicky jsou tato svítidla provedena stejně jako ta, která se používají do kuchyní a obývacích pokojů. Design je ale dětský s veselými pastelovými barvami.

Lampa může zároveň svítit i zdobit


U vedlejšího osvětlení si pak už můžeme dovolit hledět spíš na to, aby působilo jako dekorace a vytvářelo příjemnou atmosféru. Může jít o přisazené světlo na zeď. Další varianta je lampa stolní, nástěnná nebo stropní. Máme-li ale doma školáka, potřebujeme další pořádný zdroj světla na pracovní stůl. Ideální je upínací lampa přichycená na desku stolu pomocí závitu nebo skřipcem s pružinou. Zabere na pracovní ploše minimum místa a určitě vám ze stolu nespadne.

Některá svítidla jsou konstruována tak, že si sami můžete zvolit zda je nainstalujete na strop jako hlavní osvětlení či na zeď jako osvětlení doplňkové. Podle toho by se také měla volit svítivost žárovky. Pro děti mívají tato svítidla veselé barevné vzory. Kryty jsou vyrobeny ze skla nebo akrylátu. Často používaným materiálem je také polykarbonát. V dětských pokojích určitě oceníte jeho odolnost a také bezpečnost. Pomalu se totiž zahřívá.
Foto: www.niermann-standby.cz
Foto: www.niermann-standby.cz
Foto: www.niermann-standby.cz
Foto: www.niermann-standby.cz
Vybírejte svítidlo i podle toho, zda chcete mít možnost použít jak žárovku tak i úspornou zářivku. Do některých svítidel pasuje obojí a to bude při postupném vytlačování klasických žárovek z trhu výhodné.

Dobře se také osvědčily lustry nebo nástěnná světla, která mají vypínač v podobě šňůrky ve spodní části. Děti na něj pohodlně dosáhnou.

Čím udělat dětem radost?

Fantazie dětí nezná mezí a výrobci jsou si toho dobře vědomi. Lustr do dětského interiéru může mít tvar letadýlka, lodě či balonu. Pod stínítkem může třeba viset houpačka se sedící postavičkou. Stínítka lampiček zdobí nejrůznější motivy rybiček, strašidýlek, sněhuláků, autíček nebo princezen.

Takzvané magické lampy či laterny po rozsvícení částěčně změní svůj vzhled a barevnost. Vysloveně nadšené bývají děti z lampiček, které promítají motivy ze stínítek na stěny pokojíčku. Je k tomu potřeba otáčivý pohyb, který způsobí pouhé teplo stoupající ze žárovky. Taková lampa je tedy zcela bezhlučná. Některé lucerny promítají motivy na strop s pomocí slabě slyšitelného motorku.

Chcete svoje děti opravdu hodně překvapit originálním dárkem, kupte jim třeba dekorativní lampu ve tvaru akvária, ve kterém se vznáší barevné rybky. Dalším zajímavým nápadem jsou lampičky kombinované s fontánkou nebo takové, které zapnete na dálku pouhým zvukem. Starším dětem jistě přijdou vhod lampy plazmové či lávové. Vytvářejí zajímavé barevné efekty a jsou jakoby stále v pohybu.
Foto: www.niermann-standby.cz
Foto: www.niermann-standby.cz
Foto: www.niermann-standby.cz
Foto: www.niermann-standby.cz
To vše se samozřejmě týká lampiček určených na noční stolek u postele. Mají vytvářet atmosféru pohody a bezpečí a sloužit ke zklidnění před spánkem.

Zcela jiný typ lampy vybíráme pro školáky na psací stůl. Měla by být hlavně hodně flexibilní, s ramenem i stínidlem nastavitelným do různých poloh.

Na trhu najdete i svítidla, která pomohou doladit interiér zaměřený na určité téma. To je totiž momentálně velmi oblíbený trend v zařizování dětských pokojů. Chlapci si například přejí bydlet tak, aby se cítili jako na lodi. Dívky se chtějí mít jako na zámku nebo v nějaké pohádce.

Má-li dítě v určitém věku opravdu velkou slabost pro nějakého svého hrdinu, bude chtít tento motiv vidět na různých předmětech, které ho obklopují. Jeho sympatický pirát, rytíř či robot se může objevit jak na stínítku lustru tak i lampičky a taky třeba na plakátech či samolepkách zdobících pokoj. Malé děti často vyžadují pohádkové postavičky, starší už spíše preferují své idoly z oblíbených filmů či seriálů. I na ně tvůrci svítidel pamatují.
Foto: www.niermann-standby.cz
Foto: www.niermann-standby.cz
Foto: www.niermann-standby.cz
Foto: www.niermann-standby.cz
Malé slečny se rády stylizují do role princezen a v pokojíčku chtějí mít útulno. Výrobci pro ně kromě jiných variant nabízejí lustry, které vypadají podobně jako ty na zámku, jenom ve zmenšené variantě. Starší dívky potřebují ve svém pokoji samozřejmě také zrcadlo a i to je vhodné opatřit malým bodovým svítidlem pokud není přímo jeho součástí. Stále populární jsou u dětí různé fluoreskující ozdoby. Proto je výrobci zakomponovali i do některých svítidel určených do dětských pokojů.

V poslední době nabývá na oblibě zabudování malých svítidel přímo do jednotlivých kusů nábytku. Jsou to buď světla reflektorová nebo LED diody. Proč to nezkusit i v pokojíčku? Takto můžete osvětlit dětem třeba jednotlivé oblíbené předměty na polici, stojánek s fotografií, květinu či akvárium. Vytvoříte velmi zajímavý efekt a místnost vypadá opravdu vlídně a útulně.

Proti nočnímu strachu dobře funguje drobné svítidlo bez kabelu, které se zasunuje přímo do zásuvky. Nazývá se lidově bludička a vypínač je umístěn přímo na něm takže jej i potmě dítě snadno nahmatá. Vydává příjemné měkké světlo. To může být podle typu žárovky samozřejmě i barevné.

Stylem zařízení pokoje pro vaše potomky se rozhodně snažte podporovat jejich fantazii. Vždy ale mějte na paměti bezpečí dětí a praktičnost zařízení. Nad nimi by snaha o vnější efekt neměla převážit. V případě osvětlení jako elektrického zařízení to platí dvojnásob. U zavedených výrobců máte jistotu, že striktně dodržují předepsané bezpečnostní normy. Týká se to i použití zdravotně nezávadných materiálů.
Foto: www.niermann-standby.cz
Foto: www.niermann-standby.cz
Foto: www.niermann-standby.cz
Foto: www.niermann-standby.cz