Tapety do bytu patří

Tapety patřily v několika posledních letech k opomíjeným materiálům a byly považovány za přežitek z minulosti. Bylo to dáno zejména jejich jednotvárností a složitou aplikací. Moderní typy tapet vynikají vysokou kvalitou, velkou variabilitou i jednoduchým použitím. Proto se tapety staly oblíbenými nejen mezi designéry, ale i běžnými uživateli. V současné době je možné vybírat mezi neomezenou škálou barev, dekorů a materiálů. Vedle dekorace interiéru dovedou tapety na rozdíl od běžného nátěru zakrýt nerovnosti a poškození na stěnách a dokonce mohou tepelně i zvukově izolovat. 
Tapety je dobré nakupovat ve specializovaných prodejnách, kde zkušení odborníci poradí s výběrem vhodného typu i se správnou aplikací dané tapety na stěnu. Podle struktury můžeme tapety rozdělit na jednovrstvé, které jsou tvořené pouze jednou vrstvou papíru nebo na plastické fólie. Dvouvrstvé tapety se skládají ze spodní vrstvy, která je vždy papírová a může být i samolepící a horní, která je pak tvořena z nejrůznějšího materiálu. Vzory na tapetě mohou být ražené (plastické) nebo tištěné.

Dekorační tapety zkrášlí interiér

Již podle názvu je funkcí dekoračních tapet ozdoba interiéru a tím je možné významně pozvednout jeho estetickou hodnotu. Dekorační tapety mají neobvyklé a originální zdobení a ve většině případů se aplikují na část stěn v interiéru. Zbývající stěny jsou pak jednobarevné, kdy jejich barva může být v tónu s dekorací na tapetě nebo pro větší efekt v barvě kontrastní. 
Pro vytvoření luxusního vzhledu je možné zvolit tapety s kombinacemi černé a stříbrné nebo zlaté dekorace. Neobvykle efektní jsou například jednobarevné květy na stěnách, s hranatým nábytkem pak výborně ladí proužkové tapety. Pro milovníky čistých linií existují jemné dekorační tapety s jednobarevnými abstraktními tvary, které využívají odlesků světla. Dekorační tapety jsou také ideální pro náročné teenagery, kteří mohou svůj pokoj vyzdobit tapetami připomínajícími třeba graffiti.

Moderní tapety překvapí svými možnostmi

Mezi moderní tapety patří tapety 3D s výraznými reliéfními vzory, které mohou být tištěné nebo ražené. Tapety mohou mít také plasticky působící ucelený vzor, který se na stěnách neopakuje, jako je tomu u normálních tapet. 3D tapety mohou pokrývat celou stěnu, její část, nebo mohou být pouze obrazem na stěně. Jako podklad pro tento typ tapet je možné využít nejrůznější materiály (dřevo, kov, obklad, sklo), a některé druhy je možné využít i v exteriéru. 
Dalším typem 3D tapet jsou skutečné prostorové objekty. Jsou tvořeny keramickými prvky s bílou nebo kovovou glazurou, které se k podkladu připevňují samostatně. Prvky jsou velmi variabilní a lze je mezi sebou kombinovat, čímž vytvoříme opravdu originální vzhled. Tyto 3D objekty se k podkladu upevňují hřebíky nebo vruty, pro přesnější umístění je vhodné silikonové lepidlo. 3D tapety jsou většinou vyráběny v omezeném množství, čímž je zaručena jejich originalita a exkluzivita, která je potvrzena certifikátem pravosti.

Retro tapety pro historicky laděný prostor

Retro styl se inspiruje dobou minulou, zejména léty šedesátými, sedmdesátými a osmdesátými. Retro tapety jsou zdobeny hravými a optimistickými motivy, které interiér rozjasní. Je možné volit mezi velkou barevnou škálou, kde vládne zejména zlatá, stříbrná, oranžová a žlutá v kombinaci s fialovou, hnědou, modrou, růžovou, tyrkysovou i černou. Meze se v barevnosti retro stylu opravdu nekladou. Vedle pestrých barev jsou retro tapety zdobeny oblíbenými proužky, výraznými grafickými křivkami, nebo geometrickými tvary (vlnky, bubliny, kostky). Stále oblíbené jsou i květinové vzory nejrůznějších velikostí. 
Tapeta s velkými vzory je vhodná jen pro velké místnosti. Pro optické rozšíření místnosti zvolte tapetu s horizontální linií. Vertikální linka místnost naopak opticky zvětší na výšku. Dekorace s jemnou kostkou místnost zvětší na šířku i na výšku. V místnosti, kde jsou již aplikovány výrazné barvy, se tapetám s dekorací vyhněte.

Papírové tapety jsou klasikou

Klasické papírové tapety jsou nejlevnějším typem tapet. Jsou vyrobené z potištěného, mačkaného nebo raženého papíru. Jejich cena se zhruba shoduje s cenou vymalování. Protože papírové tapety nemají příliš dlouhou životnost, jsou vhodné především tam, kde se počítá s budoucími obměnami zdiva, například do dětského pokoje. Papírové tapety jsou nevhodné do vlhkého prostředí nebo na popraskané stěny. Stěny musí být před jejich lepením důkladně očistěné, nesmí být orosené, případné nerovnosti se musí vyrovnat třeba stěrkou. Důležitá je i volba správného lepidla, na nenasákavý povrch nebo těžké tapety se hodí lepidlo hustší konzistence.

Textilní tapety pro náročnější aplikace

Textilní tapety patří mezi dražší typ tapet, který v interiéru vytváří majestátný a luxusní dojem. Ideální jsou zejména pro dekoraci representativních prostor. Vedle zkrášlení a zútulnění místnosti můžeme aplikací textilních tapet místnost akusticky i tepelně zaizolovat. Textilní tapeta je vhodná na všechny podklady, není ovšem ideální na plochy, které přicházejí do přímého kontaktu s vodou. Často se využívá jako celoplošný obklad stěn i stropů, odpuzuje prach a je dostatečně mechanicky odolná. Textilní tapeta je nenáročná na údržbu, lze ji vysávat i kartáčovat. Tapeta může absorbovat značné množství vody, je tedy řešením i do vlhkých interiérů, stejně tak i elegantním řešením plísně na stěnách.

Sklovláknité tapety jsou extrémně odolné

Sklovláknité tapety jsou vysoce odolné vůči vodě a mastnotám. Současně jsou jednoduché a praktické na údržbu, což zaručuje jejich hygieničnost. Jejich další předností je vysoká odolnost proti ohni. Současně jsou sklovláknité tapety ekologickým materiálem, který neobsahuje žádné zdraví škodlivé složky. Lze je lepit na jakýkoli druh podkladu a díky jejich hrubšímu povrchu je možné s nimi zakrýt drobné nerovnosti podkladu. Pro svou extrémní odolnost jsou obzvlášť vhodné pro komerční prostory, jako jsou kanceláře, školy, hotely, čekárny a nemocnice.