Technika pro výkopové práce ušetří čas Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Je mnoho činností, při kterých nám ušetří čas i peníze specializovaná firma na zemní a výkopové práce. Co člověk s velkou námahou kope několik dní – to bagr nebo minibagr realizuje za pár hodin. Snadno tak provedete základy pro plot, garáž, terénní úpravy i přípravy pro odvodnění drenážní metodou. Jak práce probíhají a jaké možnosti moderní technika poskytuje?

Jakékoli výkopy s jiné terénní úpravy se provádí ručně, nebo se využívá mechanizace. Ovšem i zde se dostáváme k moderním způsobům a větším možnostem. Kromě klasického bagru na větší práce se často využívá minibagrů. Potřebují pro svůj pohyb méně místa a poškodí tak svým pohybem menší plochu pozemku.

Možnosti

U rodinných domů a na zahradách se provádí různé výkopové práce – terénní úpravy, hloubení jam k různým účelům, příprava rýh pro odvodnění nebo pro vedení kabelů, kopání základů pro stavbu domu, oplocení nebo pro garáž. Všechny tyto práce nemusí mít velký rozsah, ale přesto se vyplatí z finančního i časového hlediska zapojit techniku. Práce je provedena nejen rychleji, ale také přesněji. S hloubením nebo s terénními úpravami se pojí také přesouvání materiálu, případně jeho odvoz. Výhodou je, když realizaci všech těchto prací zajistí jedna firma.

Technika pro stavební práce a její možnosti

Základem je kvalitní technika, která bude tyto práce provádět a její příslušenství. Kromě klasického bagru se využívá také minibagru.
Lžíce minibagru umožní hloubení menších rozměrů – již od průměru 15 cm. Rychle a přesně máme vyhloubenou potřebnou rýhu nebo jámu. Snadno se provádí také výkopy těsně podél zdi, zapojení mimoosého rýpání umožňuje pracovníkovi dobrý výhled do výkopu a podmínky pro přesnou práci. Bez problémů jsou také práce uvnitř budovy. Minibagr má rozpětí pouhých 70 cm, je s ním proto možné projet běžným stavebním otvorem pro vchodové dveře.
Bagr
Bagr
Minibagr
Minibagr

Alternativy

V některých případech potřebujeme provést zemní práce, ale tento způsob zapojení techniky nelze použít. V takových případech se využívají bezvýkopové technologie. Používají se pro podvrtání silnic, železnic a dalších zpevněných ploch. Toto mikrotunelování umožňuje pokládku chrániček, kterými se vedou sítě, vodovodní a kanalizační řád, plynové potrubí, optický kabel atd. Jednou z používaných technologií je propichování, při němž se vtlačuje hlavice do zeminy vodorovně. K provedení je nutné připravit startovací a koncovou jámu, mezi nimiž může být vzdálenost až 12 metrů. Dále přichází na řadu speciální propichovací zařízení. Po realizaci základního propichu se při zpětném vytahování může vtáhnout do otvoru potrubí. Zařízení pracuje díky elektrohydraulickému agregátu.  
Propichovací stroj
Propichovací stroj
Zdroje použitých fotografií: www.robomont.cz, www.shutterstock.com