Zatímco ve vyspělých zemích světa se tepelná čerpadla pro vytápění domů i ohřev vody využívají zcela běžně již desítky let, u nás nejsou zatím tak rozšířena, jak by si zasloužila. Přitom z 1kWh spotřebované energie dodává tepelné čerpadlo 3 - 4 kWh tepelné energie a oproti klasickým systémům vytápění a ohřevu vody jsou energetické náklady třetinové až čtvrtinové. Navíc se jedná o zcela ekologický systém vytápění, který je podporovaný státem dotacemi.

Princip tepelného čerpadla
I když samotné tepelné čerpadlo je poměrně složité zařízení, při jehož instalaci se neobejdete bez pomoci specializované firmy, jeho princip je jednoduchý. Vychází z poznatku, že naše okolní prostředí - země, voda a vzduch - obsahuje velké množství energie.
Pomocí malého podílu elektrické energie nezbytné pro pohon kompresoru přeměňují tepelná čerpadla energii okolního prostředí na teplo.

Podíl mezi vyrobeným teplem a dodanou elektrickou energií se označuje jako topný faktor. Tepelná čerpadla pracují běžně s topným faktorem 2,5 až 4, výjimečně i 7.
Například klasický elektrokotel při tepelném výkonu 12 kW spotřebuje za 1 hodinu 12 kWh energie. Za stejnou dobu spotřebuje tepelné čerpadlo s topným faktorem 4 pouze 3 kWh!

Způsoby získávání energie
Získává-li tepelné čerpadlo energii ze země, pak hovoříme o systému země - voda, při kterém se využívá plošného kolektoru nebo hlubinného vrtu. Systém vzduch - vzduch nebo vzduch - voda čerpá teplo z okolního vzduchu. Jeho nevýhodou může být vyšší hlučnost a citlivost na příliš nízké teploty.
Foto Ekologické vytápění - prodej a montáž tepelných čerpadel IVT
Foto Ekologické vytápění - prodej a montáž tepelných čerpadel IVT
Dalším typem tepelného čerpadla je voda - vzduchvoda - voda, které využívají energie povrchové i spodní vody. Vhodná je přitom především voda spodní díky své malé závislosti na venkovní teplotě.

Vhodnost konkrétní varianty je vždy nutné prokonzultovat s odborníkem. Důležitou roli hraji nejrůznější faktory, kterými jsou například skladba zemního podloží či vydatnost zdroje povrchové a spodní vody.

Jak na to?
Pokud vás zaujala myšlenka na pořízení tepelného čerpadla, není nic jednoduššího než se obrátit na specializovanou firmu, která vám zajistí kompletní servis od bezplatného poradenství přes projekt, audit až po konečnou montáž.
I hlavní překážku, kterou jsou poměrně vysoké pořizovací náklady, lze překonat. A to buď zažádáním o státní dotaci nebo pořízením tepelného čerpadla pomocí stavebního spoření či hypotéky.
Foto Ekologické vytápění - prodej a montáž tepelných čerpadel IVT
Foto Ekologické vytápění - prodej a montáž tepelných čerpadel IVT