Tepelně izolační, lehčený beton Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Při současných cenách energií, ale i technologií, které snižují platby za energie, se vyplatí zateplovat – to je neoddiskutovatelný fakt. Je však též třeba disponovat dostatkem informací na toto téma, abychom se mohli dobře rozhodnout, zvolit účinné řešení. Málokdo přitom ví, že právě i beton může být výborným tepelným izolantem, záleží jen na jeho obsahu. A právě takovým tepelným izolantem je beton lehčený pěnovým polystyrenem. 

Obecně platí, že čím lehčí hmotu použijeme, tím bude lépe izolovat a naopak, ovšem s pevností v tlaku to bude přesně naopak. A cílem při výrobě tepelně izolačního betonu je vyrobit takovou hmotu, která bude co nejlehčí a zároveň bude co nejpevnější v tlaku. Takový beton nebude zatěžovat konstrukce staveb a zároveň bude použitelný jako výplňová vrstva pod finální vrstvy podlahových skladeb. Navíc přináší vylehčení betonu polystyrenem i finanční úspory.

Ekostyren

Ekostyren je speciálně upravená drť pěnového polystyrenu, která se snadno smíchává s vodou, cementem a pískem. Čili jde o plnivo do lehkých tepelně a zvukově izolačních betonů, které se používá jako přísada do betonu. S ekostyrenem snadno připravíme lehčený a tepelně izolující beton, a to jak ručně, tak v míchačce, či domíchávači.

Ekostyren vzniká recyklací polystyrenových odpadů a proto je velmi levný. Navíc můžeme volit různé objemové hmotnosti výsledného betonu, čímž stanovujeme jeho budoucí fyzikální a mechanické vlastnosti, ale právě i cenu. 
Přimíchávání ekostyrenu do míchačky s prostým betonem
Přimíchávání ekostyrenu do míchačky s prostým betonem

Ekostyrenbeton, respektive polystyrenbetony

Smísením ekostyrenu s betonem vzniká takzvaný ekostyrenbeton, který je až 12 krát lehčí než tradiční beton, rychle tuhne a dosahuje až 30 krát lepších tepelně izolačních vlastností. Výsledný beton je po vytvrdnutí netříštivý, požárně odolný (respektive nesnadno hořlavý), hygienicky a ekologicky nezávadný a odolává hlodavcům a plísním.

Tepelně izolační vrstvy z ekostyrenbetonu (lehkého betonu) jsou homogenní, jejich příprava je jednoduchá, aplikace bezodpadová a rychlá. Navíc se uplatní i na nerovných površích vodorovných konstrukcí, na které nelze položit prefabrikáty. Čili snadno nahradí polystyrenové desky, které nelze položit na nerovné povrchy.

Ekostyrenbeton se používá jako tepelná izolace na různých stavbách – při výstavbách rodinných domů a jejich rekonstrukcích, při stavbách a rekonstrukcích domů bytových, škol, školek, administrativních budov, obchodních center a výrobních či skladových prostor. 
Ideální je tento materiál pro rekonstrukce a půdní vestavby, jelikož nezatěžuje stropní konstrukce, ale též pro spádové vrstvy plochých střech, jako výplňová tepelně izolační vrstva pro stropy, terasy, balkóny, lodžie a podlahy. Čili najde využití především na vodorovných stavebních konstrukcích. 
Ekostyrenbeton
Ekostyrenbeton
Aplikace ekostyrenbetonu z domíchávače
Aplikace ekostyrenbetonu z domíchávače
Vmícháním plniva o podstatně menší objemové hmotnosti, než jakou má samotný beton prostý, vyrobíme směsi objemových hmotností od 200 kg/m3 do 1 500 kg/m3 s pevností v tlaku od 0,2 Mpa až do 7 Mpa. A právě polystyren patří mezi nejlepší plniva do betonů, jelikož má uzavřenou buněčnou strukturu a tedy nepřijímá vodu, což je důležité pro jeho čerpatelnost. A právě díky velmi nízké objemové hmotnosti polystyrenu můžeme namíchat jedny z nejlehčích betonů.

Polystyrenbetony se zpravidla aplikují stejně jako běžné betony. V praxi se namíchá požadovaná objemová hmotnost aplikovaného polystyrenbetonu a dopraví se na místo pokládky buď čerpadlem, nebo běžnými stavebními kolečky. Práce s lehkým betonem je přitom mnohem méně namáhavá. Na místě pokládky se obvykle zhotoví takzvané pásky do požadované síly aplikované vrstvy, které se nechají zavadnout a poté se stahují tradiční zednickou latí. Nakonec je můžeme uhladit zednickým hladítkem, ale jen u těžších kategorií lehkých betonů, které obsahují více cementu a kameniva. Vrstva je v optimálních podmínkách pochozí po 24 – 48 hodinách, ovšem za nepříznivých podmínek i po mnohem delší době. Jinak platí, že polystyrenbetony mají stejnou dobu zrání jako betony prosté, čili 28 dní od jejich aplikace. Jelikož však jde o betony výplňové (nekonstrukční, tepelně izolační), lze na ně položit další vrstvu již za zmíněných 24 až 48 hodin. Jakmile prostě lze na vrstvu polystyrenbetonu stoupnout. 
Aplikace ekostyrenbetonu
Aplikace ekostyrenbetonu

Přednosti polystyrenbetonů

  • nezatěžují konstrukce (200 - 900 kg/m3)
  • nahrazují podkladní betony
  • mají dobré mechanické vlastnosti (pevnost v tlaku 0,3 - 1,8 Mpa)
  • rychle tuhnou (další vrstva za 24 hod.)
  • mají výborné tepelně a zvukově izolační vlastnosti (od 0,057 do 0,235 W/mK)
  • jsou požárně odolné (od 700 kg/m3 nehořlavý)
  • jsou vysoce elastické (pohlcuje rázy)
  • jsou ekologické a hygienicky nezávadné
  • mají dobrou čerpatelnost (60 m výška, 140 m vodorovně)
  • dosahujeme s nimi vysoké produktivity práce a nízkých výrobních nákladů
Zarovnávání ekostyrenbetonu latí
Zarovnávání ekostyrenbetonu latí