Teplo už dávno není jen výsadou, kterou se může pochlubit sluníčko. To, co kdysi bylo komfortem, je dnes standardem. Teplovodní topení se poprvé objevilo v 17. století a dnes představuje nejběžnější způsob topení. Moderní bydlení by mělo vyhovovat nejen ze zdravotní stránky, ale jeho součástí by mělo být i úsporné hospodaření s energiemi. Proto umět si vybrat je stejně důležité jako mít nohy v teple.

Radiátor do koupelny, haly, kuchyně, fitness rozhodně patří, o tom není pochyb. Vždyť co může být horší, než po relaxační blahodárné koupeli vystoupit z vany do studené koupelny, br! Na teplo jsme si již opravdu zvykli a není divu, že komfort s teplem člověk neustále vylepšuje. Na trhu je v současné době otopných těles opravdu zajímavý dostatek. Setkáme se zde nejen s obyčejnou klasikou. Určitě příjemnou změnou, alespoň pro kuchyně a zmíněné koupelny, jsou například radiátory, na kterých lze usušit ručníky, utěrky a podobně. Nabídka trhu nezapomíná ale ani na náročnějšího zákazníka v podobě elegantně vyhřívaných zrcadel.
Stačí se jen porozhlédnout a vybrat si podle svého vkusu a požadavku.

Moderním řešením je použití nuceného oběhu pomocí čerpadla. Vyznačuje se větší pružností, lepší regulovatelností a menšími průměry potrubí, tedy nižšími investičními náklady na rozvody. Topné těleso je konečný článek topné soustavy. Jeho úlohou je odevzdat teplo do vytápěného prostoru, kde ohřívá vzduch na požadovanou teplotu. V starších rodinných domech, ale i bytech se můžeme setkat převážně s litinovými radiátory, které mají větší hmotnost a poměrně velký objem vody. Otázka výměny topného tělesa závisí převážně na jeho stavu a podmínkách úprav. Například zmíněné litinové radiátory mají poměrně velkou životnost, často více jak 40 let. Pokud se mechanicky opracují a opětovně nalakují, mohou nadále tvořit funkční a estetickou část interiéru.
Naproti tomu ocelová topná tělesa – ať už článková, desková, nebo konvektory – mohou mít výrazné známky koroze – v podobě rezu či vytékání vody z topení, nejčastěji v místech spojení jednotlivých článků, na ukončení, či v blízkosti armatur a spojů potrubí. V takovém případě se doporučuje vyměnit je po 25 -30 letech za nové.
Foto KORADO a.s.
Foto KORADO a.s.
V současné době jsou využívaná topná tělesa z hladkých nebo žebrových ocelových trubek. Oblíbené a žádané jsou především pro svůj design a úsporné řešení v prostoru. Používají se především v koupelnách, sušárnách, dílnách, halách, setkáváme se s nimi ve fitness centrech a podobně. Do předsíní a koupelen se často navrhují topná tělesa se svislým nebo vodorovným řešením příček, které připomínají žebřík. Takováto tělesa mají rozličné tvary a rozměry a nutno říci, že fantazii se meze nekladou. V interiéru pak vytvářejí zajímavý a často i pozoruhodný doplněk.

Na závěr se ještě zmíníme o možnosti kombinovaného vytápění. Některá nerezová otopná tělesa KORALUX, která jsou napojena na otopnou teplovodní soustavu, lze doplnit „Sadou pro kombinované vytápění.“ Tím vznikne trubkové otopné těleso pro kombinované vytápění (teplá voda – elektřina) a lze ho pak kdykoliv využít bez závislosti na provozu otopné soustavy. Instaluje se při montáži otopného tělesa a nevyžaduje žádné mimořádné opatření z hlediska elektrické instalace ve vytápěné místnosti.

Instalaci a výměnu elektrického topného tělesa smí provádět pouze odborná firma s odpovídajícím oprávněním.

Nová koncepce provedení elektrického topného tělesa řeší základní požadavky na komfort obsluhy a hospodárnost provozu. Jsou řešeny prostřednictvím třech prvků, které jsou integrovány přímo do těla vidlice síťového přívodu:
  • vypínač s označením poloh zapnuto/vypnuto
  • signální doutnavka informující o funkci elektrického topného tělesa
  • termostat pro nastavení a regulaci požadované teploty vzduchu v rozsahu 5 až 30 stupňů Celsia.
Při úpravách a volbě topení se poraďte s odborníky a architektem. Ne každý typ topného tělesa je totiž vhodný pro daný systém, případně prostor. Aby výsledný efekt přinesl užitek, je zapotřebí citlivě zvážit několikeré možnosti řešení.
Foto KORADO a.s.
Foto KORADO a.s.