Teplovodní nebo elektrické podlahové topení? Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Podlahové vytápění je pohodlné a bezhlučné a také spoří energii - je nízkoteplotní a my nevytápíme zbytečně prostor pod stropem. Prašnost v místnosti je přitom minimální, což prospěje našemu zdraví. Neobjevuje se zápach typický pro spalovámí částeček prachu, které jsou v přímém kontaktu s topným tělesem, jak tomu bývá u konvenčího vytápění, ale i krbů a krbových kamen. Hlavně u menších bytů potěší také to, že neubírá místo v místnosti a nenarušuje její vzhled.

Zásadní přednost podlahového vytápění

Teplota u podlahy se výrazně neodlišuje od té pod stropem. Díky této rovnoměrnosti cítíme tepelnou pohodu. Subjektivně je pro náš organismus teplota v místnosti vyšší než jakou skutečně naměříme. Zaplatíme ale jen za to, co ukazuje teploměr.

Elektrické podlahové topení

Vyhřívací rohože nebo kabely uložené pod podlahou topí o něco dráž než horká voda. Považujeme je spíše za topení doplňkové. Pokud je venku mráz, určitě se rádi spolehneme třeba na krbová kamna. Elektrické podlahové topení s kabely je v určitých typech staveb vhodné kombinovat s elektrickými sálavými topidly či konvektory, nebo se sálavými stropy s topnou fólií.

Když je elektrické kabelové vytápění zabudováno v betonové nebo anhydritové desce určité tlouštky, dochází k dostatečné akumulaci tepla a celý topný systém má potřebnou setrvačnost. Například u rekreační chalupy ale o pomalé nahřívání a stejně pomalé vychládání vůbec nestojíme, takže tam je určitě vhodné zvolit jiný způsob vytápění.

Topné kabely mohou také vést ve volném prostoru pod prkennou podlahou, zde mluvíme o takzvané suché montáži. Další variantou je topná fólie nainstalovaná pod plovoucí podlahou. Bez silné vrstvy betonu funguje systém jako přímotopný.
Průřez podlahou s elektrickými topnými kabely
Průřez podlahou s elektrickými topnými kabely
Pokládání elektrických topných kabelů
Pokládání elektrických topných kabelů
Pokládání elektrických topných kabelů
Pokládání elektrických topných kabelů
Pokládání plovoucí podlahy na topnou fólii
Pokládání plovoucí podlahy na topnou fólii

Teplovodní podlahové vytápění

Princip, na kterém funguje teplovodní podlahové vytápění, připomíná teplovodní vytápění s radiátory, ale nabízí oproti němu navíc možnost využití akumulace tepla v betonové vrstvě podlahy. Potřebná teplota vody je zde navíc nižší, hovoříme o nízkoteplotním vytápění. Tím se materiál použitý na trubky méně namáhá a životnost celého systému se prodlužuje. Paliva na ohřev vody se samozřejmě spotřebuje méně. Vytápět lze takto celý dům za nízkých finančních nákladů.

Ohýbané trubky (topné hady) se přizpůsobí nejrůznějším tvarům místností, vyplní každý kout. Rozložení tepla je tedy rovnoměrné i horizontálně. Trubky však nepokládáme tam, kde bude stát vana, kuchyňská linka a podobně. Bylo by to zbytečné a ještě víc uspoříme.

Toto podlahové topení můžeme považovat za nízkonákladové. Ale jen tam, kde bude na podlaze položena dlažba nebo jiná krytina s dobrou tepelnou vodivostí. Ddlažba je ideální, přes jiné krytiny (laminátová či dřevěná podlaha) už teplo sálá méně.

Kde se procházíme po teplé podlaze?

Rohože, kabely nebo trubky pod podlahou jsou součástí vytápěcích soustav, které udržují příjemné mikroklima v rodinných domech, drobných provozovnách, vstupních halách, obchodech apod. Protože nejlépe fungují v souhře s keramickou dlažbou, v bytech se uplatňují hlavně v kuchyních a koupelnách. Do obýváků se zase hodí proto, že v nich trávíme hodně času a chceme tam cítit tepelnou pohodu, i když se nehýbeme, odpočíváme a jsme jenom v lehkém oblečení. V předsíních, verandách, spižírnách, garážích atp. lze podlahu temperovat třeba na teplotu, kterou nastavíme na termostatu, podle kterého se pak výkon topení reguluje.

Zdroj: TONYMONT
Realizace teplovodního podlahového vytápění
Realizace teplovodního podlahového vytápění
Realizace teplovodního podlahového vytápění
Realizace teplovodního podlahového vytápění