Terénní práce a výkopy usnadní mini bagr Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek Potřebujete vykopat drenáž, izolace, spáry pro vedení sítí, plánujete zabudovaný venkovní bazén, jezírko nebo stabilní plot? Můžete to zkusit s lopatou a krumpáčem, ale ve svém volném čase nebudete dělat nic jiného, a to na dlouho dopředu. Šetřit za výkopové práce opravdu nemá smysl. A zpustošené zahrady po pásech či kolech bagrů se už bát nemusíte, o tom vás přesvědčí mini bagr!

Mini bagr

Tato menší, lehčí a dalo by se říci, že i elegantnější varianta klasických velkých bagrů má jednu nespornou výhodu. Jsou to především rozměry, díky kterým má minimální požadavky na pracovní prostory. Můžete ho využít do těžko dostupných míst, pro práci při stěnách a vítaným pomocníkem je na vzrostlých zahradách, kde při úpravách poškodí výrazně menší plochu než bagr velký. Taková šetrnost totiž uspoří i další náklady. Mini bagr má přední nakládací lžíci, lžíci na poklop a naklápěcí svahovou lžíci, je tak vhodný nejen pro práci v terénu, ale i v místnostech. Provádí výkopy již od 20 cm šířky a až 330 cm hloubky, mimo to také skryje a srovná poškozený terén.

Základové pasy, rozvody

Pokud stavíte dům, je mini bagr vedle velkých bagrů výborným pomocníkem. Ani při stavbě se nemusí ničit koly a pásy velkých bagrů celý pozemek. Je ale vhodné vymezit prostor, na kterém se bagry mohou pohybovat a pro menší výkopové práce zvolit mini bagr. Rychle a přesně vyhloubí základové pasy (nejčastěji 80 až 140 cm), ale i drážky pro rozvody. Voda, plyn a odpad se ukládají do nezámrazné hloubky, tedy od 80 cm v níže položených oblastech a až do 120 cm v oblastech výše položených. Rozvody elektřiny, zvonku či internetu nemusí být tak hluboko, ale často se ukládají společně s ostatními rozvody.

Výkopové práce nás nečekají jen při stavbě rodinného domu, chaty či garáže, ale také na pěstěných zahradách stávajících domů. V současné době jsou velmi časté případy, kdy studna vysychá, voda tak nestačí naší denní spotřebě nebo je nutné připojit se na obecní kanalizaci. Pokud si myslíte, že hloubením výkopů svépomocí porušíte trávník minimálně, připravte se na to, že je nutné dodržet nezámraznou hloubku a délka rozvodů je od přípojky k vašemu domu často i více jak 30 m. Krumpáč je proto lepší vyměnit za mini bagr, který výkopy pro rozvody zhotoví nesrovnatelně rychleji a samozřejmě je opět zakryje.
Foto: Stanislav Ploštica - ELEKTRIC
Foto: Stanislav Ploštica - ELEKTRIC
Foto: Stanislav Ploštica - ELEKTRIC
Foto: Stanislav Ploštica - ELEKTRIC
Drenáž, jímka, izolace

V případě, že vaše stavební parcela potřebuje odvodnění, je nutné vyhloubit drenáž. Jsou to sice další finanční náklady při stavbě rodinného domu, ale v budoucnu se vyhnete zatopené zahradě či jiné části pozemku. Kromě drenáže vyhloubí mini bagr také vsakovací jímku, do které se voda z drenáže odvádí. Je nezbytné, aby se tato přebytečná voda vsakovala na vašem pozemku! Vsakovací jímka má hloubku 2,5 m, průměr 2 m a vyskládaná je z betonových skruží, které se na vrchu zaklopí. Na samé dno se ukládá zhruba 20 cm vysoká vrstva štěrku, která napomáhá vsakování.

U novostaveb je štěrkové lože domu samozřejmostí, jinak je tomu u starších staveb. Betonové chodníky jsou často napojené přímo na dům bez jakékoli izolace. Pak ale zdi vlhnou, opadává vnitřní i venkovní omítka a viditelné mokré rohy nejsou výjimkou. V tom případě je nutné dům izolovat, eventuelně použít drenáž. Šířka výkopu stačí 20 až 30 cm, ale hloubka je individuální, je totiž nutné hloubit až pod základy. Jestliže máte dům ve svahu, není výjimkou až 80 cm! Pokud je dům na písečném podloží, můžete to zvládnout svépomocí, ale je to velmi pracné, namáhavé a zdlouhavé. V případě podloží jílového se stoprocentně obraťte na odborníky. Mini bagr velmi dobře pracuje při stěnách a provádí výkopy drážek již od 20 cm šířky.

Bazén, jezírko, domácí ČOV

Ať už vás láká letní zchlazení v bazénu, nebo chcete zkrášlit zahradu okrasným jezírkem, čekají vás tytéž kroky při výkopových pracích. Nejprve geodet vytyčí stavební výkop a následně se začne s výkopovými pracemi. Jako první se odstraní ornice, která je velmi cenným materiálem a bude se vám posléze hodit, proto ji nechte uložit na takovém místě zahrady, kde nebude při celé stavbě překážet. Poté se vybagruje hlušina, přebytečnou část je nejvhodnější dávat do přistaveného kontejneru. Mini bagr vám nejen vyhloubí stavební výkop, ale také spáry pro rozvody, protože k bazénu budete potřebovat přívod jak vody, tak elektřiny.
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
Podobné nároky na výkop a přípojky má domácí čistička odpadních vod, která se usazuje pod úroveň terénu. Výkop se přizpůsobuje rozměrům plastové nádrže, která je podle typu 130 až 180 cm vysoká a s průměrem cca 100 až 170 cm. Opět počítejte s připojením přítokového i odtokového potrubí a elektrické energie.

Oplocení

Pro pevný a stabilní plot jsou třeba, podobně jako u domu, kvalitní základy. Mini bagr vyhloubí základovou spáru, která je vždy širší tam, kde se umístí sloupky. U plotů podezdívkových se základová spára hloubí po celé délce oplocení, pokud zvolíte plot z ocelových sloupků spojených pletivem, stačí základový výkop pod dílčími sloupky. Základy podezdívky i sloupků se ukládají do nezámrazné hloubky, aby se v zimním období nepoškodily zmrzlou vodou ani základy, ani nosná konstrukce.

I v případě založení živého plotu vám práci značně usnadní mini bagr. Většina dřevin totiž vyžaduje upravený půdní profil v hloubce 0,5 až 1 m. Proto je třeba vykopat buď celý pás, nebo jednotlivé díry, ve kterých smísíte vykopanou zeminu s kvalitním kompostem a hnojivem.

Jak vybrat odborníka

Abyste si ušetřili starosti i svůj čas, vyberte si takovou firmu, která zajistí nejen práci s mini bagrem, ale také přistavení kontejneru na přebytečnou hlušinu a její následný odvoz na nejbližší skládku. Je také dobré, když firma provede také instalaci přípojek i rozvodů do vykopaných drážek a spár.
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)