Tesařské práce využijeme doma i na zahradě Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Dřevo se i v současné době plné nových a umělých materiálů stále drží na předních příčkách popularity. Dalo by se říci, že obliba dřeva stále roste díky spojení jeho přirozených vlastností, ekologického rozměru a stále ještě příznivé ceny. Dřevěné prvky mají své místo především v střešní konstrukci – krovu, stále moderní jsou dřevostavby a půdní vestavby, ale dřevo se výborně hodí také pro menší přístřešky, pergoly a altány, čili do venkovního prostředí.

Principy tesařiny jako tradičního řemesla zůstávají, přidává se ochrana dřeva proti nežádoucím vlivům různými prostředky - mořidly, oleji, vosky, lazurami, syntetikou, …. Ošetřují se krovy, impregnuje se dřevo pro venkovní použití apod. Díky moderním ochranným lakům a olejům získává dřevo na odolnosti a prodlužuje se také jeho životnost. Kde se dřevo používá nejčastěji?

Krovy

Dřevěný krov je důležitou součástí střešní konstrukce. Nese střešní krytinu a přenáší zátěž na nosné stěny stavby. Kromě své vlastní hmotnosti a hmotnosti střešní krytiny však musí krov snést také zátěž v podobě sněhové nadílky a odolat i náporům větru. Proto bychom na kvalitě krovu rozhodně neměli šetřit. Před jeho realizací se začíná statickým výpočtem.

Dřevostavby

Jako dřevostavby označujeme úsporné a nízkoenergetické domy. Dřevo nabídne zdravé bydlení a v kombinaci s moderními úspornými technologiemi vzniká dům s výbornými tepelně-izolačními vlastnostmi. Výhodou je rychlá výstavba dřevostaveb. Aby budova splňovala požadované parametry, je důležitá kvalita a přesnost provedené práce.
Realizovaný krov
Realizovaný krov
Realizace rámové konstrukce dřevostavby
Realizace rámové konstrukce dřevostavby

Altán a pergola

Zahradu výborně doplní dřevěný altán nebo pergola. Nabídne nejen krásný dominantní zahradní prvek, ale bude také praktickým přístřeškem, umožňujícím využívání zahrady i při nepříznivějším počasí. Často se realizuje jako dřevěné loubí z více stojících sloupů, které se v horní části propojují. Konstrukce je zastřešená a ošetřená tak, aby odolala podmínkám vnějšího prostředí. Altány jsou prosklené stavby, pergoly pouze zastřešené (ale nemusí být) a besídky nemají na rozdíl od altánů výplně stavebních otvorů.

Co je na práci se dřevem důležité?

Nejdůležitější je na provedení tesařské práce mnohaletá praxe tesaře. Důležité je vyznat se v jednotlivých druzích dřeva a umět s nimi vhodně pracovat a opracovávat jednotlivé díly. Strojová výroba práci se dřevem urychluje, ale bez ruční práce a zkušeností se tesař neobejde. Důležitou roli hrají také nástroje pro práci se dřevem. Domácí kutil rozhodně nebude mít pro práci se dřevem tak kvalitní nástroje jako profesionální tesař.

Zdroj: www.tesarstvi-skrivanek.cz
Pergola pro automobilové stání
Pergola pro automobilové stání
Besídka
Besídka