Test: Zateplení a nebo tepelně-izolační cihly? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

„Zateplení je rychlejší a výhodnější,“ zní bohužel až příliš často, když se lidé, co se pustí do stavby domu, rozhodují, jestli zvolit tepelně-izolační cihly. Společnost HELUZ se proto rozhodla udělat test, který by uvedený argument potvrdil nebo vyvrátil. Výsledek je zřejmý: Na novostavbu použijte tepelněizolační cihly, zateplení patří na panelák. Technické i finanční parametry posuďte sami.

„Test jsme provedli na cihlách HELUZ Family s vnější lehčenou jádrovou omítkou a HELUZ PLUS UNI se zateplením,“ komentuje test Ing. Jan Krampl, obchodní ředitel společnosti HELUZ. „Zatímco u tepelněizolačních cihel se jako jejich největší nevýhoda ukázala pouze jejich vyšší váha, nevýhody zateplení jsou nezanedbatelné.“ Jde například o velké rozdíly v difuzním odporu jednotlivých materiálů, což vyvolává problémy se šířením vlhkosti v konstrukci domu, rychlé prochládání a ohřívání fasády, usazování plísní a řas, náročnější usazení oken atp.
Co se týče výhod, i tam vše hovoří pro tepelněizolační cihly. Za všechny zmiňme například masivní bezpečnou konstrukci, větší stabilitu zdiva, nehořlavost konstrukce. „Především jde ale o mechanicky odolnější a trvanlivější konstrukci v porovnání se zateplovacím systémem a při započítání obnovy zateplovacího systému po 25 letech, což je běžná uživatelská praxe, i ekonomicky výhodnější,“ upozorňuje Ing. Jan Krampl.

Cihly HELUZ Family 2in1 jsou unikátní a díky integrovanému polystyrenu speciálně vyvinutou technologií bez dodatečných pojiv se zvýšily tepelněizolační vlastnosti cihel o 40%. Došlo též ke zlepšení tepelněizolačních parametrů ve všech směrech a zachovala se difuzní otevřenost. Cihly s integrovaným polystyrenem mají ideální poměr mezi součinitelem tepelné vodivosti, objemovou hmotností a měrnou tepelnou kapacitou, což zajišťuje minimální nároky na vytápění domu v zimě, kdy se dům rychle vytopí a pomalu vychládá. Naopak v létě při horkých dnech obvodové zdivo z těchto cihel brání přehřátí interiéru. Na rozdíl od zdiva se zateplením, kdy se při dlouhotrvajících horkých dnech prohřejí již všechny konstrukce domu bez rozdílu, tak při následném ochlazení jednovrstvé zdivo z cihel Family 2in1 odevzdá naakumulované teplo lépe, protože u zdiva se zateplením tepelný izolant působí jako bariéra pro odevzdání tepla do chladnějšího venkovního prostředí. 
Zdění z cihel HELUZ Family
Zdění z cihel HELUZ Family
Přirozená difúze vodní páry je zajištěna díky technologii vyvinuté společností HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. Vodní páry se v konstrukci nehromadí, můžou volně procházet, což je základním předpokladem pro trvanlivost konstrukce. Přirozená difuzní otevřenost je jednovrstvým cihelným konstrukcím vlastní již po staletí.
Která konstrukce je lepší při stejných tepelněizolačních vlastnostech s U = 0,15 W/m2.K?
Která konstrukce je lepší při stejných tepelněizolačních vlastnostech s U = 0,15 W/m2.K?
Která konstrukce je lepší při stejných tepelněizolačních vlastnostech s U = 0,11 W/m2.K?
Která konstrukce je lepší při stejných tepelněizolačních vlastnostech s U = 0,11 W/m2.K?
Jedná se o porovnání ceny při realizaci konstrukce, v tabulce není zohledněn vliv výměny zateplovacího systému, jehož životnost je podstatně kratší než životnost zdiva.

Zdroj: www.heluz.cz

O společnosti HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. vznikla v roce 1992. Vlastní celkem osm výrobních provozů ve třech lokalitách. V Dolním Bukovsku, kde sídlí také centrála společnosti, je cihlářská výroba, výroba stropních konstrukcí, výroba roletových překladů a výroba cihelných komínů. V Hevlíně u Znojma jsou dva výrobní závody na kompletní cihlářský sortiment a v Libochovicích nedaleko Prahy je cihelna a panelárna.

Společnost je největším českým výrobcem cihlářského zboží. Vyrábí a dodává komplexní cihelný systém pro hrubou stavbu, jehož součástí jsou tepelně-izolační cihelné bloky pro obvodové zdivo, cihly pro nosné, příčkové a akustické zdivo, keramické stropy a překlady, nosné překlady pro venkovní rolety a žaluzie, keramické stropní panely, cihelné komíny, cihelné obkladové pásky a nepálené cihly.
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. Poslat poptávku