Tiffany techniku výroby dekorací zvládnete i vy Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Chcete se naučit něco nového a nevíte, kde vzít čas? Dlouhé zimní večery nám jej brzy přinesou hojnost. Může to být příležitost k příjemné, tvořivé práci a třeba časem dokážete vyrobit i překvapivě vkusný dárek pro někoho blízkého pod stromeček.

Kde se vzala technika Tiffany?

Jméno Tiffany poprvé proslavil zakladatel šperkařské firmy Tiffany & Co. Podruhé jeho syn Louis Tiffany, který na přelomu 19. a 20. století otevřel manufakturu na naprosto originální skleněné výrobky. Tak vznikla krásná tradice dekorativních a někdy zároveň i praktických předmětů z ručně broušených sklíček spojovaných cínem a měděnými pásky do nejrůznějších tvarů. Nikoho jistě nepřekvapí, že jej k tomu přimělo okouzlení při pohledu na impozantní okenní vitráže evropských kostelů.

Zvládne to každý?

Proslulou Tiffany technikou si můžete vyrobit lampy, lustry, výplň světlíku či dveří, rámečky na fotky, obrázky nebo zrcátka. Oblíbené u začátečníků jsou malé závěsy do okna, protože právě tak vynikne krása barevného skla nejvíc - když jej z jedné strany prosvětluje sluneční svit. Závěs může mít tvar motýlka, kytičky, rybičky apod. Jde o drobný a plochý předmět, který není náročný na výrobu.
Tiffany z různých druhů skel
Tiffany z různých druhů skel

Prostudujte si nabídku obchodů pro tvořivé nadšence

Ve výběru skla máte velké možmosti. Je k mání v kamenných prodejnách pro uměleckou tvorbu i na internetu. K dostání je průhledné nebo poloprůhledné, hladké, ale i s plastickým povrchem. Samozřejmě v nesčetném počtu barev a dále také třeba žíhané jako některé druhy mramoru. Mezi dražší druhy patří sklo připomínající opál, které je neprůhledné.

K potřebným nástrojům dostanete návod a na dotaz určitě i odbornu radu. Naučit se zacházet třeba s kleštičkami na štípání skla je jen otázka cviku. Jen pozor na popálení při práci s pájkou, bez které se při své tvorbě také neobejdete. Kdybyste ze začátku měli přece jen strach pracovat sami, přihlašte se nejdříve do kurzu.

Na rozdíl od mozaiky se dílky nelepí na podklad, nýbrž vzájemně k sobě boční stranou. Skládání barevných vzorečků a spojování jednotlivých sklíček musí předcházet jejich obroušení po obvodu. Dále je po obvodu obkroužíte měkkým měděným páskem vhodné šířky. Na každé straně by měl asi 1 mm přesahovat.
Poté se skleněné dílky spojují cínovou slitinou – pájkou. Spoje by měly být na bocích sklíček i na přední a zadní straně výrobku, kde jsou dobře viditelné. Zepředu se proto zakryjí potažením stejnoměrnou vrstvou cínu, která je krásně lesklá – připomíná stříbro. Nakonec celý výtvor očistěte. Stačí prostě jen hotový ozdobný předmět opláchnout v jarové vodě, jako to děláme s nádobím.
Tiffany
Tiffany
Tiffany lustr
Tiffany lustr
Tiffany svítidlo
Tiffany svítidlo
Tiffany svítidlo
Tiffany svítidlo
Tiffany svítidlo
Tiffany svítidlo

Další krok pro pokročilé

Po čase se také můžete pustit do spékací techniky. Potom ale budete potřebovat sklo s dostatečnou tepelnou roztažitelností. I to je k dostání ve specializovaných prodejnách. Dováží se většinou z Itálie, protože právě tam se vyrábí ve výborné kvalitě. Také existuje technika zvaná cínování. Vychází z Tiffany techniky a slouží k výrobě šperků ze skla a kamenů. 
Zdroj: www.tgk-cz.cz
TGK - Technika, sklo a umění s.r.o. Poslat poptávku