Nakupte si uhlí na příští sezónu Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek Normy EU vyžadují u nových kotlů na pevná (tuhá) paliva dodržení přísných parametrů. Jsou to zejména nízké emise a účinnost přes 80%. U starších kotlů jsou parametry často výrazně horší a nechceme-li nadměrně zatěžovat životní prostředí, měli bychom volit kvalitnější palivo. Jaké druhy uhlí známe a jaké typy kotlů pro jeho spalování?

Otopový koks považujeme za levné a ekologické palivo vhodné pro široké využití. Jedná se o vyčištěné palivo, při výrobě prochází takzvaným vypíráním. Ve výhřevnosti 28 MJ/kg mu ostatní běžná pevná paliva nemohou konkurovat.

Černé uhlí vzniklo přeměnou organického materiálu. Dělí se na několik druhů z nichž některé jsou koksovatelné. Čím je starší, tím víc obsahuje žádoucího uhlíku. Podíl nežádoucích prachových částic je naopak menší.

Hnědé uhlí vzniklo z odumřelého rostlinného materiálu. Jeho vrstva leží asi 150 m hluboko. Vznikalo přibližně 20 milionů let. Hnědé uhlí je výborným otopem pro moderní kotle s automatickým dávkováním, které mají účinnost i přes 85 %. Naopak toto palivo rozhodně nelze doporučit do litinových kotlů. Ty si totiž neporadí s velkým množstvím uvolněných prchavých látek.

Brikety jsou kusy zhutnělého hořlavého materiálu. Vyrábí se lisováním. V případě uhelných briket je výchozím materiálem prach.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv otop, od svého dodavatele byste měli vyžadovat určitý standart služeb, který je dnes už běžný.
Černé uhlí
Černé uhlí
Palivo byste měli obdržet 24 hodin po objednání, u některých dodavatelů to platí i v sobotu. Někteří mají stanoveno minimální odebrané množství. Kvalita závisí samozřejmě kromě jiného i na tom, jak bylo uhlí skladováno. Volte tedy dodavatele, který má vlastní skladovací prostory s příslušnými parametry. Palivo by vždy mělo být kvalitní, suché a tříděné.

Palivo se po závozu skládá pásovým dopravníkem až do sklepa či na jiné určené místo. Problém může ale nastat tam, kde přístupové okénko je výše než 1 m nad zemí.

O přesné dodržení objednaného množství nemusíte mít starost. Vlastní-li dodavatelská firma příslušný certifikát, máte jistotu, že vážení bude řízeno elektronicky. Váha se snímačem předá do počítače přesnou informaci o tom, jaké množství paliva má účetní program vyfakturovat. Palivo si můžete objednat také pytlované. Balí se většinou do igelitu po 30 kg.

Někdo upřednostňuje nízkosirnaté hnědé uhlí z Polska. I to většina dodavatelů nabízí. Kromě obsahu síry je u paliva důležitý i obsah popela, výhřevnost, obsah vody a zrnitost, která se zkouší na sítu. Výhřevnost je samozřejmě nejvyšší u černého uhlí a koksu.
Hnědé uhlí
Hnědé uhlí
Jaké palivo do jakého kotle?

Litinové kotle jsou vhodné pro spalování koksu a černého uhlí. Hnědé uhlí sníží účinnost kotle a produkuje tmavý kouř.

Ocelové kotle s ruční dodávkou paliva odvádějí spaliny do výměníku mimo vrstvu paliva v násypce. Lze spalovat hnědé uhlí, brikety, drobnější kusové dřevo a dřevní odpad. Jsou rozšířené pro svoji nízkou cenu. Vyžadují však častou obsluhu.

Ocelové kotle zplynovací mají vysokou účinnost spalování. Podle konstrukce jsou určeny buď pro kusové dřevo a brikety nebo kombinované spalování uhlí a dřeva.

Automatické kotle mají samočinnou dodávku paliva. Spalují se v nich dobře paliva se zrnitostí do 3 cm. To odpovídá uhlí typu ořech, případně peletám.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), kotel na tuhá paliva
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), kotel na tuhá paliva