Tradiční dřevěná okna v moderním hávu Zobrazit fotky zobrazit 14 fotek

Dřevo – tradiční přírodní materiál – se používalo k výrobě oken a dveří ještě před několika desítkami let téměř výhradně a historie tohoto partnerství je stará mnoho set let. Poté masivně nastoupil kov a plast, ovšem dnešní dřevěná okna a dveře mohou nabídnout nejen přírodní materiál, ale i moderní vzhled, naprostou přesnost a dokonalou funkčnost. A jestliže je dřevo z vnější strany opláštěno například hliníkem, pak i extrémní odolnost.

Dřevo se jako přírodní materiál používá k výrobě oken po celá staletí. Tato surovina je neobyčejně odolná, teplá na dotek, pěkná a originální na pohled a snadno se obrábí. Proto dřevěná okna zaručují nejen komfortní bydlení, ale jsou také unikátní ozdobou interiéru. Jsou volbou pro zastánce přírodních řešení v architektuře, přitom jsou však i neobyčejně odolná, vyráběná z pečlivě vybraného, vrstveného dřeva. Díky různým tvarům a variantám rozdělení skleněných ploch dělicími příčkami lze vytvořit libovolný vizuální efekt - od moderních oken s velkými skleněnými plochami až po tradiční modely, které jsou charakteristické pro venkovský styl. Ovšem moderní dřevěná okna jsou též velice teplá, výborně izolují teplo i hluk, zaručují komfort, ticho a nekřiví se ani v těch nejnáročnějších klimatických podmínkách. Díky vysoce kvalitním surovinám, pečlivě promyšlenému utěsnění a speciálním druhům skel splňují moderní dřevěná okna všechny stavební normy a jsou dobrou volbou na mnoho let. A pokud hledáte okna pro historicky cenné a památkově chráněné budovy, stačí jediné – vyměnit standardní hliníkové okapnice za dřevěné a zvolit vhodnou povrchovou úpravu, respektive ochranu dřeva.
Dřevěné okno
Dřevěné okno
Dřevěná okna
Dřevěná okna

Pasivní okna

Pasivní okna a jejich rámy jsou vyráběné v profilu silném 90 mm. Jako materiál se používá vrstvené, lepené borovicové dřevo, případně dřevo dubové. Dřevo je ošetřeno vodou ředitelnými krycími barvami nebo transparentními laky (třívrstvý krycí a nebo čtyřvrstvý transparentní nátěr). Pasivní okna jsou vyráběna jako dřevěná s hliníkovými okapnicemi a nebo dřevo-hliníková, čili s venkovním hliníkovým obkladem a s termovložkou. Ideální je pro tato okna zasklení s koeficientem prostupnosti tepla U = 0,5 W/m2K a výplň meziskelních prostor Argonem. Logicky není možné umístit do těchto meziskelních prostor žaluzie, ale navíc by již ani nešlo o moderní řešení. Pasivní okna mohou mít otevírání rozevírací pravé a levé, sklápěcí a rozevírací a sklápěcí pravé a levé. Tato okna mají 3 profilová těsnění (2 hlavní a 1 hranové), dřevěné dělící příčky montované na západku či závěsy a nebo příčky meziokenní hliníkové. Společnost Pol-Skone CZ s.r.o. nabízí pasivní okna v provedení ENERGY CONCEPT 90 ALU-EFECT (dřevo-hliník, koeficient tepelné prostupnosti celého okna 0,8 W/m2K) a EC 90 SR 46 (dřevo, koeficient tepelné prostupnosti celého okna 1,3 W/m2K).
Pasivní okno ENERGY Concept 90 Alu-effect
Pasivní okno ENERGY Concept 90 Alu-effect
Pasivní okno ENERGY Concept 90
Pasivní okno ENERGY Concept 90
Pasivní okno EC 90 SR 46
Pasivní okno EC 90 SR 46

Dřevěná EUROokna

Tato okna a jejich rámy jsou vyráběné v profilu silném 68 mm. Jako materiál se používá vrstvené, lepené borovicové dřevo, případně dřevo dubové a nebo meranti. Dřevo je ošetřeno vodou ředitelnými krycími barvami nebo transparentními laky (třívrstvý krycí a nebo čtyřvrstvý transparentní nátěr). Ideální je pro tato okna izolační dvojsklo s koeficientem prostupnosti tepla U = 1,0 W/m2K. Společnost Pol-Skone CZ s.r.o. nabízí EUROokna v provedení TYP C a S-SYSTEM. Z exteriérové strany jsou okna opatřena hliníkovou okapnicí s termovložkou a nebo doplňkovým těsněním, případně okapnicí dřevěnou, která je určena pro okna do památkových objektů. V konstrukci těchto oken najdeme dvě profilová těsnění – hlavní a okrajové. Způsoby otevírání jsou stejné jako u oken pasivních.
Dřevěné EUROokno, typ C
Dřevěné EUROokno, typ C
Dřevěné EUROokno, typ S
Dřevěné EUROokno, typ S
Špaletové dřevěné okno
Špaletové dřevěné okno

Skandinávský systém

Zajímavostí je skandinávský systém oken a balkónových dveří. Liší se už jen tloušťkou zárubně, která je 104 mm oproti 68 mm tloušťce křídla. Jako materiál je u nich též používáno vrstvené, lepené borovicové dřevo, případně dřevo dubové a nebo meranti. Povrchová úprava a zasklení jsou stejné jako u dřevěných EUROoken, zajímavostí je však profilové a nebo pěnové těsnění. Skandinávský systém je nabízen v provedení DUAL-NORD, což jsou klasická křídlová okna dřevo-hliníková a v provedení dřevěném s atypickými způsoby otevírání: PN UNI TOP SWING, PN UNI SIDE SWING, PN UNI TOP HUNG, PN UNI SIDE HUNG I a II. Odlišnému způsobu otevírání samozřejmě odpovídá i atypické kování.
Skandinávský systém
Skandinávský systém
Okno DUAL - NORD
Okno DUAL - NORD

Dřevo – hliníková okna

Kromě již zmíněných pasivních oken ENERGY CONCEPT 90 ALU-EFECT jsou též nabízená dřevo-hliníková okna DUAL-STANDARD a ALU-EFECT. Okna ALU-EFFECT mají tenčí křídlo a rám – tloušťka křídla je 75 mm a tloušťka rámu 77 mm. Okna DUAL-STANDARD mají zárubeň a křídlo tloušťky 86 mm včetně hliníkové vrstvy, ale tloušťka dřeva je pouze 68 mm. Jádro dřevo-hliníkových oken tvoří vrstvené, lepené dřevo borovice, dubu a nebo meranti, které je z vnější (exteriérové) strany opatřeno hliníkovým obložením. Dřevo-hliníková okna jsou zcela ideálním kompromisem mezi okny celodřevěnými a celohliníkovými. Z interiérové strany se můžeme kochat kresbou a odstíny dřeva, pokud se nerozhodneme pro barevnou úpravu povrchu a z vnější strany je okno chráněno odolným hliníkem s odolnou povrchovou úpravou.
Dřevo-hliníkové okno Dual-Standard
Dřevo-hliníkové okno Dual-Standard
Dřevo-hliníkové okno Alu-Effect
Dřevo-hliníkové okno Alu-Effect
Dřevo-hliníkové okno Energy Concept 90 Alu-effect
Dřevo-hliníkové okno Energy Concept 90 Alu-effect