Tradiční krása a trvanlivost dřevěných podlah Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Jako reprezentativně a klasicky vyhlížející materiál patří dřevo především do obýváku. Pro jeho zdravotní nezávadnost jej však lze doporučit s čistým svědomím i do ložnice a dalších místností. Dřevěná podlaha má své místo dokonce i v kuchyni, s vyjímkou plochy před pracovní deskou a dřezem. Jako bonus navíc nabízí masivní dřevěná podlaha výhodu případné renovace, po které zase vypadá jako nová.

Povrch

Dřív bylo zvykem dřevo automaticky lakovat. Dnes už je výběr širší. Lakem se nemusíme bát ošetřit dřevěné podlahy v domácnostech, kde bydlíme nastálo a kde udržujeme určité - víceméně stabilní - mikroklima. Na chalupách, kde může teplota i vlhkost značně kolísat, bude jistějším řešením tvrdý voskový olej. I to, že se v chatě či chalupě na podlahu nanese více hrubých nečistot, mluví spíš pro jiné řešení než lak.
Dřevěná podlaha působí vždy decentním dojmem a to díky svému odstínu. Luxusní parkety z více druhů dřeva si nemůže dovolit každý. Jednodruhové jsou dostupnější, ale nabízejí jen jednobarevný povrch. Díky nepřebernému výběru mořidel, laků a lazur však můžete dřevo zajímavě tónovat a také volit, do jaké míry se bude povrch lesknout.
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha

Jak podlahář – profesionál pracuje?

Masivní dřevěné podlahy se dělí na deskové, prkenné a parketové. Základem kvality - čili rovné a nevrzající dřevěné podlahy - jsou správný materiál a pečlivost při pokládce. Nedělejte kompromisy, najměte si skutečného odborníka, který dává stejnou důležitost všem vrstvám sendviče a nejen tomu, jak vypadá podlaha na první pohled. 
Jak název napovídá, sendvičové podlahy mají dvě a více vrstev. S množstvím vrstev je cena vyšší, životnost ale samozřejmě také. Vrstvy (tj. desky nebo prkna) se na sebe lepí v kolmém směru a v podlaze proto nedochází k pnutí. K podkladu se tato podlahovina připevňuje nejčastěji lepením. Použití hřebíků se doporučuje omezit na minimum. Způsobují nepříjemné vrzání parket a postupně se uvolňují.
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
U parket a vlysů, které mají drážky používané také u plovoucích podlah, došlo k vrstvení už ve výrobě. Každý dílec je z více vrstev, spodní nosná by měla být z opravdu odolného druhu dřeva, ideálně z dubu. Malé dílce znamenají pro podlaháře více práce při pokládce či renovaci. Je to mimo jiné i kvůli kytování a broušení spár. Uplyne tedy nějaký čas, ale nakonec se vyloupne výsledek v podobě krásné klasické podlahy. Nic jiného se jí prozatím nedokázalo vyrovnat, i když výrobci laminátových a vinylových podlah se o to snaží již mnoho let.

Uvedené typy bytelných podlah z masivu můžete nechat zbrousit (a to opakovaně) a vždy ztratíte pouze cca 1 mm z tloušťky dřevní hmoty. Podlaha pak vypadá jako čerstvě položená a je připravena na nový nátěr, který si po konzultaci s podlahářem vyberete. Po laku můžete pro změnu zkusit olej, po oleji vždy znovu zase olej. Pří renovaci lze také zcela odstranit ne příliš hluboká mechanická poškození a různé skvrny.

Je-li pro vás dřevěný masiv drahý, podobný vhled mají různé podlahové desky, které dřevní hmotu také obsahují.
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Zdroj: www.jupeko.cz
JUPEKO - podlahářské práce Poslat poptávku