K základnímu příslušenství zahradních traktorů určitě patří radlice. Pro větší množství sněhu jsou pak určeny sněžné frézy. Na úklid jemného poprašku na chodnících je možné využít přední zametací kartáč. Jako dokompletaci stroje na zimní údržbu můžete mít tažená rozmetadla nebo vozíky. Stroj by měl být vybaven řetězy a závažím pro lepší průchodnost terénem. V případě sněhové radlice, respektive frézy, jsou sněhové řetězy nutností.

Sněhové radlice jsou z odolného materiálu většinou o šířce kolem 120 cm. Celokovová odpružená radlice k zahradním traktorům je připojena rámem, který můžeme na stroji nechat celoročně. Připojení radlice je potom otázkou několika málo sekund.

Nastavení výšky radlice pro shrnování se pohodlně provádí pákou radlice ze sedačky traktoru. Toto řešení vám umožňuje pohodlné přejíždění přes hrboly, chodníky a jiné. Otočení radlice vpravo nebo vlevo a také nastavení vhodného úhlu radlice se provádí buď přímo na radlici, nebo za příplatek pohodlně přímo z místa řidiče.

Čelní sněhové frézy jsou určené hlavně pro větší příděly sněhu, nebo pro místa, kde není prostor sníh pouze odhrnout na stranu, ale je jej třeba dopravit do větší vzdálenosti od odklízené plochy, případně přes nějakou překážku (živý plot, sousedův plot,…). Pracovní záběr sněhových fréz určených k agregaci se zahradním traktorem je většinou 100 až 120 cm.
Foto: DAŇHEL AGRO, John Deere LTR 180 se zametačem a X300R s radlicí
Foto: DAŇHEL AGRO, John Deere LTR 180 se zametačem a X300R s radlicí
Konstrukční provedení je pak jednostupňové, to znamená, že na hřídeli s podávacím šnekem je i vymetací kolo. Sníh je odhazován výfukovým potrubím do stran a usměrňován pomocí stavitelné koncovky. Natáčení „komína“ je z místa obsluhy. Připojení k travnímu traktoru je jednoduché, stejně jako u radlice.

Zametací kartáč je příslušenstvím využitelným celoročně. Výrobci kartáčů si to také plně uvědomují a většinou nabízejí takové konstrukční řešení, které umožňuje po drobné technické úpravě v zimě odklízení sněhu a po zbytek sezóny zametání nečistot do zásobníku. Pracovní záběr bývá obdobný jako u sněhových radlic, kolem 120 cm, stranové natáčení vlevo nebo vpravo se provádí pohodlně ze sedačky traktoru.

Pohon je realizován převážně řemenem od elektromagnetické spojky, nebo může mít zametač vlastní pohon spalovacím motorem. Výhodou zametače s vlastním motorem je nezávislost na otáčkách a výkonu motoru travního traktoru. Nevýhodou je pořizovací cena. Připojování a odpojování zametacího kartáče je beznářaďové.
Foto: DAŇHEL AGRO, zametač se zásobníkem a sněžná fréza na traktoru John Deere X300R
Foto: DAŇHEL AGRO, zametač se zásobníkem a sněžná fréza na traktoru John Deere X300R
Ještě něco vám chybí?

Ano za Vámi je uklizeno, ale celkem kluzko. Můžete využít přípojný vozík a pak písek nebo sůl lopatou rozhazovat. To však vyžaduje každou chvíli zastavit a slézt a pak materiál ručně rozházet.

Můžete ale také za traktor připojit rozmetadlo. Nerezová korba může pojmout až 100 litrů posypové soli nebo písku. Po zbytek roku bude rozmetadlo rozhazovat hnojiva třeba na váš trávník. Nerezové rozmetací lopatky jsou poháněny od pojezdových kol a šířka rozmetání je 2 až 5 metrů. Pro nastavitelné množství sypaného materiálu máte k dispozici 9 poloh.

Snažíme se vám práci zpříjemnit a zjednodušit. Nechceme, aby vaše námaha byla protivnou nudou, ale snažíme se, aby váš traktůrek byl tak trochu členem rodiny, kvalitním společníkem a hlavně výborným pomocníkem.
Foto: DAŇHEL AGRO, Rozmetadlo RV 200 a jeho pohon
Foto: DAŇHEL AGRO, Rozmetadlo RV 200 a jeho pohon