Trekkingová obuv vás ponese Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Každá nová kolekce trekkingové obuvi vychází z vlastního designového návrhu. Speciální neblednoucí pigmenty určené na přírodní kůži umožňují vyrábět tuto obuv v nejrůznějších barevných variacích. Takto barvená kůže je nenáročná na údržbu a lze ji snadno čistit.

Ideální využití má tento typ bot také při dnes módním a velmi zdravém sportu zvaném nordic walking. Při něm se nachodí opravdu mnoho kilometrů a jiná než velmi kvalitní bota při něm neobstojí. Výrobci často vychází ze vzoru vojenské obuvi určené do terénu a na tu jsou opravdu kladeny ty nejvyšší požadavky.

Slušivé i zdravé

Boty jsou řešeny tak, aby v nich člověk vydržel celý den, aniž by pocítil nepohodlí nebo bolest. Nepromokavá membrána nedovolí vodě dostat se k vaší kůži přičemž ale nebrání odpařování potu. Vaše nohy budou v suchu a donesou vás ve zdraví do cíle. Tato membrána může být navíc opatřena antibakteriální látkou. Navíc mívají trekingové boty větrací otvory překryté nylonovou mřížkou. Podšívka se lepí celoplošně pomocí mikrokapiček, aby se v žádné části boty neshrnovala. Riziko tvorby otlaků a bolestivých puchýřů je sníženo na minimum. Podšívka je textilní, například z úpletu.
Arizona GORE-TEX S10421-16
Arizona GORE-TEX S10421-16

Zorientujte se v materiálech

Základním materiálem, ze kterého je bota ušita, je zpravidla useň. Pochází ze svrchní, nejkvalitnější vrstvy. Je to hovězí surová kůže, pečlivě vyčiněná kamencem. Tento nerost působí jako přírodní desinfekce. Je-li výrobcem uveden název štípenka, jde o kůži upravenou zaštipováním tak, aby její tloušťka byla v celé ploše stejná.

Označení Nubuk znamená, že horní vrstvu tvoří useň, která byla nejdříve obarvena anilinovými barvami a poté upravena leštěním. Některé přírodní znaky nejsou zcela zakryty a na obuvi je patrné, že je vyrobena z pravé kůže. Někteří zákazníci dávají dokonce přednost takovému vzhledu, který působí opotřebovaně – takzvané patině. I tohoto dnes žádaného vzhledu umí výrobci docílit různými způsoby povrchových úprav a barvením.

I samotná useň bývá u trekingových bot upravena tak, aby odpuzovala vodu. To je další opatření k tomu, aby vaše nohy zůstaly v suchu. Výrobci také dobře vědí, ve kterých částech je bota nejvíce namáhána a kde tedy hrozí rychlé mechanické opotřebení. Na těchto inkriminovaných místech je materiál trekkingové obuvi zesílen. Jedná se hlavně o špičku boty. Jednotlivé části jsou sešité. Je známo, že prošité spoje jsou bezkonkurenčně pevnější než spoje pouze lepené. Používají se kvalitní režné nitě. Obuv je kromě vlhkosti obvykle odolná také proti oleji a kyselinám.
Dallas GORE-TEX S10416-18
Dallas GORE-TEX S10416-18
Jane GORE-TEX S10423-14
Jane GORE-TEX S10423-14

Maximální pohodlí pro vaše chodidla

Vaše pata při každém kroku či skoku funguje jako tlumič. Je tedy chráněna.odpružením s pomocí jakéhosi polštářku, který je součástí podrážky. U podrážky jde také o to, aby mechanicky vydržela co nejdéle. Vyrábí se tedy z otěruvzdorných materiálů – od životnosti podešve se vlastně odvíjí životnost celé boty. Dále vás svojí protiskluzovostí chrání před úrazem. To oceníte zejména v mokrém terénu. Uklouznutí brání jak druh a kvalita použitého materiálu, tak dezén. Jednou z vrstev je mezipodrážka –další tlumič, většinou vytvarovaný z polyurethanu. Spodek boty má tedy podobu sendviče. Vnitřní stélka trekkingových bot je volně vkládací. Po každém delším nošení ji můžete jednoduše vyjmout a nechat proschnout.

Zapomenete, že je máte na noze

U bot záleží i na tom, co není na první pohled patrné – na jejich hmotnosti. Lehká obuv, kterou na noze ani nevnímáte, oddaluje pocit únavy z chůze. Například háčky na tkaničky jsou z lehké slitiny, aby se váha boty zbytečně nezvyšovala. Pro skloubení lehkosti s pevností musí výrobci používat moderní materiály, jejichž vývoj jde stále dopředu. Testují se ve spolupráci se sportovci, třeba i s horolezci.

Takový výrobek si podle typu můžete bez obav obout nejen na túru, ale také třeba do lesa na houby i na hon. Týká se to bot kotníkových nebo vyšších (poloholeňových) šněrovacích bot.
Jerry GORE-TEX S10423-27
Jerry GORE-TEX S10423-27
Marry GORE-TEX S10413-11
Marry GORE-TEX S10413-11
Další modely trekingové obuvi se řadí svým vzhledem mezi polobotky. Dalším typem je sandálům podobná obuv vhodná na léto. Noha se v nich málo potí. Její vzhled je uzavřený, je ale prodyšná, protože vršek je ušit ze síťoviny. Dovnitř se tak snadno nedostanou kamínky a nečistota jako u sandálů. Nemusíte se tedy bát odřenin. Vyrábějí se v provedení pánském i dámském. Nic vám nebrání používat je jako boty pro běžné denní nošení. Ale můžete v nich vyrazit do terénu a i tam bez problémů obstojí. Umožňuje to bytelná podrážka dobře tlumící nárazy při chůzi na nerovnostech. Pro větší pohodlí nositele přešli výrobci u těchto bot od klasických tkaniček k lankovému zdrhovacímu mechanismu.

V teplých měsících sáhněte po sandálech s  upevňovací sponou nad patou. Slouží pro optimální utažení boty tak, aby nehybně držela na noze a nezpůsobila odřeniny. Módní vzhled umožňuje běžné nošení ve městě.

K doplňkovému sortimentu patří různé impregnační spreje a krémy. Jejich správným používáním v souladu s návodem zvýšíte užitnou hodnotu zakoupených bot a prodloužíte jejich životnost.
Michael GORE-TEX S10413-24
Michael GORE-TEX S10413-24
Trekkingové sandály JIMMY S90775
Trekkingové sandály JIMMY S90775
Jiří Palička s.r.o. - nákup, výroba a prodej ochranných pomůcek a oděvů Poslat poptávku