Umění správné volby - jak vybrat lepidlo a spárovací hmotu Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Při obkládání nebo pokládce dlažby je důležité nepodcenit výběr vhodného lepidla, protože tento faktor zásadně rozhoduje o tom, zda dlažba vydrží. Teplotní roztažnost různých materiálů, jejich reakce na vlhkost a teplotní změny musí zvolené lepidlo umět přenést, aby nedošlo později k poškození. Přitom investice do lepidla bývá v celkovém rozpočtu prakticky zanedbatelná. Tady více než kdy jindy platí, že šetřit se má, ale pouze na správném místě. V zásadě je potřeba tedy vědět jaký typ dlažby nebo obkladu se bude pokládat, kde se bude pokládat a jaké v daném místě budou panovat podmínky.

Správný výběr lepidla

Lepidla Knauf jsou v zásadě rozdělena do dvou základních řad. Klasické lepidlo Fliesenkleber N je mrazuvzdorné, se sníženým skluzem (dlaždičky nesjíždějí) a s prodlouženou dobou zavadnutí. Toto lepidlo lze použít pouze v interiéru.
Lepidlo Knauf FLEXKLEBER se používá v exteriéru. Toto lepidlo je flexibilní, má zvýšenou přídržnost, snížený skluz a prodlouženou dobu zavadnutí. Toto cementové lepidlo lze s úspěchem použít prakticky na všechny druhy obkladů a dlažeb včetně slinutých, rovněž na přírodní a umělý kámen. 
Jinou variantou je bílé flexibilní lepidlo KNAUF FLEXKLEBER WEISS, které je určené pro lepení skleněných obkladů, mozaiky, sklokeramiky, desek z přírodního i umělého kamene, mramoru atp. Je vhodné i pro vytápěné podlahy. Nabídku lepidel Knauf doplňuje ještě lepidlo EasyFlex, které je jakousi „střední cestou“ mezi obyčejným a flexibilním lepidlem.
Lepení dlažby
Lepení dlažby
Lepidlo na obklady a dlažbu Knauf Fliesenkleber N
Lepidlo na obklady a dlažbu Knauf Fliesenkleber N
Flexibilní lepidlo Knauf Flexkleber
Flexibilní lepidlo Knauf Flexkleber
Flexibilní lepidlo Knauf Flexkleber Weiss
Flexibilní lepidlo Knauf Flexkleber Weiss

Vylepšené spárovací hmoty

Spára mezi obklady je z důvodu roztažnosti materiálů nezbytná. Za ideální lze považovat 2 mm spáru perfektně vyhlazenou, vyčištěnou a nesavou. Důležitou vlastností každé spárovací hmoty je intuitivnost, což znamená, že spárovací hmota je schopna přizpůsobit se prostoru, který je mezi obklady. Podstatné je rovněž i to, aby povrch spárovací hmoty rovnoměrně zasychal a nedocházelo k popraskání vlivem povrchového pnutí. Pro zpracovatele je samozřejmě také vhodné, aby hmota ze spáry sama nevytékala a měla prodlouženou dobu vadnutí. Mezi vlastnostmi opravdu kvalitních spárovacích hmot by neměla chybět flexibilita, stálobarevnost v čase a samozřejmě odolnost proti plísním. 
Firma KNAUF nabízí v současné době vylepšené spárovací hmoty, mezi kterými vyniká zejména KNAUF FUGENBUNT. Jde o velmi „chytrou“ jednoduše zpracovatelnou spárovací hmotu s výše uvedenými vlastnostmi vhodnou pro všechny druhy obkladů a dlažeb se spárami od 2 do 8 mm. Je nabízena v široké škále odstínů barev. 
Spárování dlažby
Spárování dlažby
Intuitivní barevná spárovací hmota s dekorativním efektem Knauf Fugenbunt
Intuitivní barevná spárovací hmota s dekorativním efektem Knauf Fugenbunt
Spárovací hmota s perlovým efektem Knauf Flexfuge Schnell
Spárovací hmota s perlovým efektem Knauf Flexfuge Schnell
Spárovací hmota Knauf Fugenbreit
Spárovací hmota Knauf Fugenbreit

Proč právě spárovací hmotu Knauf FUGENBUNT?

Kromě široké barevnostní škály, která čítá na 22 druhů odstínů a k nim 22 druhů barevně adekvátních protiplísňových sanitárních silikonů, ocení každý obkladač či kutil i jejich nové vlastnosti, které výrazně zlepšily a zjednodušily zpracovatelnost:
  • Výborně absorbuje vodu při rozmíchávání hmoty.
  • Homogenní krémová konzistence umožňuje snadnou aplikaci bez následného vytékání hmoty ze spáry
  • Čerstvě nanesená hmota se snadněji odstraňuje ze spárovaného obkladu
  • Zkrátila se doba zavadnutí hmoty před mytím povrchu, což výrazně eliminuje možnost vymytí barevných pigmentů.
  • Zvýšila se výsledná pevnost hmoty ve spáře, a tím i její odolnost vůči mechanickému opotřebení.
Mezi další vylepšené cementové spárovací hmoty Knauf ještě patří rychletuhnoucí spárovací hmota Flexfuge Schnell s perlovým efektem, nebo spárovací hmota Fugenbreit pro spárování dlaždic z přírodního kamene se spárami až do 12 mm. 
Lepidla a spárovací hmoty Knauf jsou běžně k dostání ve všech hobby marketech a většině stavebnin.
Bližší informace na www.knauf.cz nebo HOT LINE 844 600 600
Spárování dlažby
Spárování dlažby
KNAUF Praha, spol. s r.o. Poslat poptávku