Sdílet
 

Upečte si doma chleba

Datum vydání: 28.12.2007 | autor:
Děsí vás vzrůstající ceny potravin? Možná jste zaznamenali, že i za pečivo budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy. Navíc vůně čerstvého chleba k snídani je velice lákavá. Obzvlášť pokud jej můžeme připravit na několik způsobů. Proto obliba domácích pekáren roste, pro některé z nás je to dokonce malý zázrak v kuchyni. Příprava chleba je totiž velice jednoduchá a čerstvé pečivo máte kdykoliv po ruce.
Bochník chleba patří mezi nejzákladnější potraviny už po staletí. Někomu se zdá příliš obyčejný, jiní si zase nedokáží ráno bez čerstvého chleba s máslem ani představit. Věděli jste, že si můžete v domácí pekárně připravit různé druhy chleba? To však není vše. Pekárnu lze využít též k přípravě těsta na kynuté buchty, koláče, pizzu nebo francouzské bagety. Péct buchty zde není možné, pokud vám ovšem nevadí jedna velká buchta plněná náplní. Malé buchty se totiž v pekárně slijí do jedné velké maxibuchty.

Výhody domácí pekárny
Tento zázrak v kuchyni ocení především osoby, které musejí dodržovat bezlepkovou dietu. Pro ty je nákup takového pečiva starostí, protože není všude k dostání a je mnohonásobně dražší než chléb obyčejný. Pekárnu také oceníte, pokud bydlíte nebo trávíte většinu svého času na samotě a pro čerstvé pečivo máte daleko. Další výhodou je pochopitelně ekonomická úspora a pro milovníky pečiva záruka čerstvosti. Navíc máte záruku kvality, protože vy sami víte, co vaše vlastní pečivo obsahuje tzn. bez konzervantů, barviv a jiné chemie. S pečením vlastního chleba se vám otvírají nové možnosti. Chléb můžete podle chuti a vlastní fantazie různě dochucovat například česnekem, cibulí, slaninou, bylinkami, rozinkami, ořechy, dýňovými semínky nebo škvarky.

Vybíráme pekárnu
Na trhu jsou k dostání pekárny od 1000 – 4000 Kč. Při výběru si nejprve ujasněte, co od takové pekárny očekáváte. Řada pekáren má totiž spoustu funkcí navíc, které s pečením chleba vůbec nesouvisí, právě vám by se však hodily. Pokud by se vám naopak vůbec nehodily, koupíte vlastně drahý model úplně zbytečně. Jde o víceúčelové pekárny, ve kterých lze sušit ovoce, připravovat marmelády, vyrábět jogurty či ohřívat pokrmy.
Podle členů rodiny vybírejte velikost pečící nádoby. Pro čtyřčlennou rodinu je optimální nádoba na 1200 – 1300 g.
V neposlední řadě nezapomeňte na dostupnost servisu vybrané značky.

Pekárny jsou vybaveny nepřilnavou formou s 1 – 2 hnětacími háky. S jedním hnětacím hákem peče chléb ve tvaru krychle, zatímco se dvěmi háky pečou bochníky ve tvaru kvádru. Dále mají několik přednastavitelných programů. Základem je 9 programů, existují však i pekárny se 14 druhy programů. Můžete péct rozličné druhy chleba: klasický chléb, pšeničný, francouzský, sladký, chléb z celozrnné mouky či chléb italský. Většinou je každá pekárna vybavena programem na přípravu bezlepkového pečiva. Výhodou je, že pekárny jsou vybaveny odloženým startem – až 13 hodin, takže můžete v noci suroviny do pekárny nasypat a ráno na vás bude čekat čerstvý teplý bochník chleba. Dražší modely vám dávají možnost výběru velikosti chleba podle programu M, L a XL, rovněž stupně zbarvení kůrky, která může být světlá, středně propečená nebo tmavá. Celý proces můžete sledovat skleněným průzorem, kterým je většina pekáren vybavena.
Jak se peče chleba
V pekárně nejenže upečete bochník chleba, ale zvládne také proces hnětení, kynutí těsta a následně samotné pečení. Všechny suroviny nejprve zahřeje na správnou teplotu, pak vše promíchá, uhněte těsto a následuje proces kynutí, který samozřejmě zvládne také. Poté následuje samotné pečení chleba. Na vás už je jen ho sníst. Zapomeňte na špinavé nádobí – vál, plech, mísu a na kuchyň plnou mouky. Vše se připravuje v pekárně samo, takže máte o práci postaráno. Pekárnu oceníte také při přípravě jakéhokoliv kynutého těsta, které pekárna vypracuje takovým způsobem, který ručně zkrátka nezvládnete. Všechny ingredience nasypete jednoduše do nádoby. Důležité je však věnovat pozornost surovinám a z počátku i přes možné nezdary zkoušet. Mnohdy nesprávné množství nebo druh suroviny vše zhatí. Nechte se proto inspirovat či poradit na internetových diskusních fórech, kde je řada tipů a návodů zkušenějších „pekařů“.

Jako první se do pekárny vkládají do nádoby tekutiny a teprve pak následují sypké suroviny. Při vkládání surovin do pekárny má vše své místo. Do jednoho rohu nasypeme sůl, do druhého cukr a popřípadě koření. Kvasnice mají své místo uprostřed nádoby, které vkládáme do připraveného důlku z mouky. Základem je však nedávat kvasnice k soli! Většina pekáren je opatřena zvukovým znamením, které nám dává vědět, že po prvním hnětení můžeme přidat různá vylepšovadla jako jsou oříšky, slunečnicová nebo dýňová semínka, cibuli, česnek, čokoládu atd. Pokud byste tyto ingredience přidaly již před prvním hnětením, příliš by se rozmělnily. Pokud si však ani takto nechcete přidělávat práci, je možné zakoupit již hotové chlebové směsi, ke kterým stačí jen přilít vodu. Cena směsi se pohybuje okolo 30 Kč v závislosti na druhu chleba. Z této směsi však lze upéct dva bochníky o hmotnosti 700 g.

Chléb z vlastních surovin upečeme za cca 12 Kč (500 g mouky, droždí, máslo a cca 300 ml mléka). K nákladům je však třeba přidat ještě náklady na elektrickou energii, které jsou při průměrné době pečení 1,5 – 2 hodiny cca 2 Kč (počítáno při tarifu 1,3 Kč/1kWh).

Suroviny jsou základ
Pro úspěšné pečení má každá surovina důležitou roli v celém procesu. Takže nesprávné množství přísad nebo zaměnitelné pořadí může vše zničit. Mezi nejdůležitější suroviny, které ovlivňují úspěšnost pečení jsou tekutiny, sůl, mouka, cukr a droždí. Chuť chleba ovlivňuje máslo, margarín a mléko.
  • Pro získání světlejší a tenčí kůrky snižte množství cukru o 20% nebo cukr nahraďte medem.
  • Pokud chcete, aby vám chléb vydržel déle čerstvý, přidejte do něj čistý lecitinový prášek, který je přírodním emulgátorem.
  • Přidáním mléka je chléb vláčnější.
  • Pružný chléb získáme přidáním sladu.
  • Zdravější chléb získáme, pokud řepný cukr nahradíme třtinovým.
  • Pokud místo instantního nebo čerstvého droždí použijete droždí lahůdkové, těsto nenakyne.
Domácí pekárna zpříjemní ranní posezení u snídaně. Navíc je to dobrý tip na dárek, který ocení celá rodina.
Sdílení článku

Sdílejte na sociálních sítích

Vybíráme články

Katalog zboží

Novinky v katalogu zboží
  • Skládané papírové ručníky - doprava ZDARMA 766 Kč
  • Stojanový věšák - doprava ZDARMA 1 440 Kč
  • Digitální budík s projekcí a měřením vnitřní… 887 Kč
  • Gumová rohož vhodná do prostředí s rizikem námrazy 40… 365 Kč
  • Tork zásobník na utěrky - role s vnitřním odvíjením,… 1 315 Kč

Další kategorie e-shopu

Ohodnoťte článek kliknutím:
Diskuze na téma "Upečte si doma chleba"

Buďte první a napište komentář k  "Upečte si doma chleba"

NAHLÁŠENÍ NEVHODNÉHO PŘÍSPĚVKU zavřít
Opravdu chcete nahlásit administrátorovi tento příspěvek jako nevhodný ? ANO NE