Usušte si doma vitamíny Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Čas sklizně ovocných plodů a bylinek je již nenávratně za dveřmi. Kuchyně provoní obvykle vůně z jablečných štrúdlů, protože s koncem léta a začátkem podzimu přichází dozrávání jablek, které se snad zpracovávají nejlépe. Z jablíček můžeme péct chutné koláče, odšťavňovat z nich lahodné šťávy anebo je sušit.

Sušení potravin se opět stalo velice oblíbenou konzervační metodou. Možná právě proto, že se stále více snažíme jíst zdravěji. Sušení potravin patří mezi nejstarší, nejlevnější a také nejzdravější metody konzervace. Věděli jste, že už staří Egypťané milovali sušené ovocné plody? V současné době jsou na trhu nejrůznější druhy ovoce. U průmyslové produkce se však používají nejrůznější chemické přísady, např. síra.
Pojďme si tedy nasušit vlastní plody, které budou čistě přírodní.

I když se v sušičkách nejčastěji suší na křížaly jablka a hrušky, můžeme sušit i jiné ovoce, zeleninu, koření, bylinky, šípky, maso a také houby, dokonce i květiny. Jedině správným sušením si však zachovají původní barvu a chuť. Nesmíme také zapomenout na vitamíny a minerály, které se u ovoce a zeleniny jinak ztrácejí při zavařování a zmrazování. Sušením dokážeme zachovat až 80 % vitamínů, minerálů a vlákniny. Co byste však měli vědět je fakt, že sušené ovoce obsahuje vyšší obsah cukru, než ovoce čerstvé. Dokáže tak nahradit chutě na sladké, na které si musí nechat diabetici a lidé dodržující dietu zajít chuť.
Vybíráme správnou sušičku
Většina sušiček je sestavena ze základní jednotky s víkem a několika sušicích sít. Na trhu jich existuje celá řada. Jednoduše je však můžeme rozdělit na levnější a dražší typy. U těch dražších oceníte dokonalou cirkulaci teplého vzduchu na jednotlivá místa, což umožňuje rovnoměrné sušení. Jednotlivá síta tak nemusíte po dobu sušení mezi sebou střídat. Takové sušičky mají obvykle i nižší spotřebu elektrického proudu než levnější typy. Ty mají jednoduchý rozvod teplého vzduchu, takže dochází k nerovnoměrnému sušení, a proto je dobré síta mezi s sebou vyměňovat. Sušení obvykle trvá déle a provoz se tak prodraží. Na rozdíl od dražších modelů, které mají 3 – 5 sušicích režimů, mají ty levné pouze jediný režim sušení bez jakékoliv regulace. Výhodou je, že obvykle lze ke všem typům sušiček přikoupit jednotlivá síta, která pořídíte asi od 150 Kč za kus. U dražších modelů můžete najednou používat až 15 sít. Při nákupu se určitě vyplatí sáhnout po dražším modelu, pokud plánujete sušičku využívat naplno. Sušení obvykle trvá od 2 – 12 hodin podle toho, co sušíme. Také záleží na tom, jak silné jsou jednotlivé plátky ovoce. Zatímco u dražších modelů sušička spotřebuje asi 45 W na 1 kg ovoce, u levnějších to bývá až 5x více elektrické energie.
Levnější sušičky pořídíte od 800 Kč, dražší od 2000 Kč do 7000 Kč. Taková sušička se určitě vyplatí v té domácnosti, kde mají zahradu a tedy stálý přísun ovoce a zeleniny a počítá se s jejím pravidelným využíváním. Když však zvážíte, kolik stojí 1 kg čerstvého ovoce a kolik stojí již ovoce nasušené, bez jakékoliv námahy jistě mnozí zvolí jednoduší variantu. Levnější modely sušiček se zase nejlépe uplatní tam, kde se ovoce a zelenina musí kupovat a mlsným jazýčkům se zachce tu a tam si nějakou tu sušenou dobrotu nasušit.

Jak sušit
Než začneme sušit ovoce a zeleninu, plody nejprve umyjeme a zbavíme jádřinců nebo pecek. Do sušičky určitě nepatří plody s vady jak na slupce, tak pod ní. Ovoce pak následně nakrájíme na tenké plátky, max. 0,5 cm vysoké. Při sušení zeleniny můžeme očištěné kousky nejenom nakrájet, ale také nastrouhat. Takto nasušená zelenina se bude výborně hodit do polévky.

Tip: Pokud chcete zabránit hnědnutí plodů, můžete je ponořit na pár minut do citrónové vody. Citrón můžete použít i k úpravě plodů. V zimě, kdy jsou jablka již plná cukru a tedy sladká, obvykle při sušení ztrácí onu pověstnou kyselou chuť křížal. Pokud však jednotlivé kousky jablek pokapete nebo potřete citrónovou šťávou, pochutnáte si na plodech s výraznou chutí.

Jak uchovávat
Usušené plody je nejlépe skladovat v plátěných sáčcích nebo sklenicích s vzduchotěsným uzávěrem. Podmínkou je suché, tmavé stanoviště nejlépe při teplotě okolo 15 °C. Sušené produkty určitě neukládejte do skladovací nádoby ještě teplé, kondenzací se pak tvoří plíseň.

Není nad vlastnoručně nasušené plody bez chemického ošetření. V současné době, kdy se snažíme jíst zdravěji, jsou vhodnou náhradou za nejrůznější sladkosti. Navíc již během sušení rázem provoní celou místnost, takže se vám začnou brzy sbíhat sliny.