V červnu dozrává první ovoce Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Červen je měsícem, kdy se střídá jaro s létem, začínají velmi teplé dny, které se navíc prodlužují. Ne nadarmo se říká, že červen je jeden z nejhezčích měsíců na zahradě. Záhony jsou v plném květu, začíná se sklízet první ovoce a rozkvetlé letničky začínají zdobit celou zahradu. Pokud nechceme jen odpočívat a lenošit, čeká na nás příjemná práce, u které nejeden z nás příjemně relaxuje.

Kamení a kačírek jako dobrý nápad

Svrbí vás ruce a máte pocit, že za málo peněz chcete změnit alespoň trochu vzhled své zahrady? Máme pro vás tip, jak na to. Vysypte kus dvora či zahrady drobným kamínkem (tzv. kačírkem). Je to řešení praktické, nápadité a velice pohledné. Z kamenů se staví nejrůznější zídky, schody, dláždí se jimi chodníčky, používají se k olemování záhonů nebo též jako dominantní solitéry zahrady. Kámen je též základním prvkem každé skalky. Proč jeho přednosti nevyužít a nevysypat jím celé plochy? Ideálním místem pro štěrkové pole jsou plochy, kde se dlouhodobě nedaří trávě, kde je stálý stín, nebo kam naopak intenzivně praží celý den slunko. Plocha kamínků nebude vypadat jednotvárně, pokud ji narušíte nějakou dominantou, která na první pohled každého upoutá. Využít můžete kamenná koryta, velké valouny či nějakou dekorativní rostlinu. Plochu lze rozčlenit i chodníčkem z placáků. Jakákoli asymetrie tuto plochu oživí a u mnohých navodí pocit naprosté dokonalosti.

Na slunečná místa můžete vysadit stepní trávy, skalničky, suchomilné kosatce či zvonky nebo lákavě vonící mateřídoušku. Ve stínu se v kačírku bude dařit hostě, kontryhelu či kapradině. Jste stále nerozhodní a váháte? Na misku vah lze přihodit fakt, že kačírková pole nemusíte sekat ani zalévat.
Štěrk na cestě
Štěrk na cestě
Kačírek kolem okrasných dřevin
Kačírek kolem okrasných dřevin

Jak správně zalévat?

Mnozí chybují, aniž by věděli, jakých se dopouštějí chyb. Slabá, byť častá zálivka rostlinám rozhodně neprospívá. Vláha se rychle vypaří a životadárná tekutina se vůbec nedostane ke kořenům rostlin, což je zásadní problém. Ideální je zalévat méně často, zhruba 3x týdně (pokud nejsou velká vedra a sucha, pak denně), avšak důkladně. Drtivá většina rostlin má kořeny schopné přijímat vodu v hloubce deseti centimetrů. Na jeden metr krychlový je proto nutno použít při závlaze alespoň deset litrů vody, což je jedna velká zahradní konev. Adekvátně s teplejším a sušším počasím se zvyšuje i potřebná dávka vody. Obecně platí, že větší spotřeba vody je vždy v lehkých a propustných půdách.
Zavlažování
Zavlažování

Nekončící boj s plevelem

Červnové počasí je pro plevel rájem. Každý zahrádkář již ví, jakému plevelu se v jeho zahrádce daří nejvíce, a podle toho plevel likviduje. Je důležité nenechat vytvořit rostliny semena. Pokud přece jen plevelné rostliny semena mají, rozhodně je nedávejte na kompost! Rozhodnete-li se na  oddenky plevele použít totální herbicidy, dávejte pozor na růže. Ty jsou na herbicidy velmi citlivé.

Červen je měsíc červených plodů

Sklízíme jahody a to včetně nahnilých a plesnivých. Napadené plody totiž nesmíme nechat v jahodiní, aby se choroby nešířily dále. Pěstujete-li jahodníky na černé netkané textilii, zakryjte ji mulčem. Sluncem rozpálená plocha fólie není pro plody zrovna ideální. Dozrávají i třešně, které je dobré trhat se stopkou. Začínají dozrávat i rané odrůdy rybízů, před sklizní je však nechte pořádně dozrát. Vyšší obsah cukru způsobí, že budou chutnější a též vhodnější pro zavaření či jakýkoli jiný způsob konzervování.
Jahody, před plevelem je chrání geotextilie
Jahody, před plevelem je chrání geotextilie

Jaké práce nelze v červnu odkládat

  • Na přelomu jara a léta je ideální doba k množení listnatých okrasných dřevin pomocí vrcholových řízků. Konce letošních výhonů namočte do růstového stimulátoru a poté zapíchněte na zastíněné, avšak teplé místo do zeminy smíchané s pískem.
  • Trávník je nutno pravidelně sekat, hnojit a zalévat. Je vhodné právě v tuto dobu pomocí pesticidů zlikvidovat dvouděložné plevele. Trávník sekáme jednou týdně, ovšem pokud jsme na zahradě nevysadili luční porost určený ke sklizni a sušení.
  • Pravidelně přihnojujeme letničky. Zaléváme je slabým roztokem hnojiva při každé zálivce.
  • Nejen z estetických důvodů odstraňujeme odkvetlé květy. U letniček tím prodlužujeme jejich kvetení, trvalky mohou touto pravidelnou péčí remontovat.
  • U rajčat pravidelně vylamujeme postranní nežádoucí výhony.
  • Odkvetlé trvalky právě nyní dělíme a v případě potřeby přesazujeme.
  • Jestliže jsou již zaschlé nebo zežloutlé nadzemní části okrasných cibulovin (narcisy, tulipány) , můžeme cibule vyjmout ze země a vhodně uložit pro podzimní výsadbu. Narcisy je možno nechat v půdě více let, tulipány se doporučuje vyndat každý druhý rok.
  • Živé ploty je nutno zastřihnout. Platí zde úměra, že čím častěji ho budete stříhat, tím bude hustší.
  • Prosvětlete broskvoně letním řezem.
  • Pokud objevíte na zahradě nějaké choroby či škůdce, ihned proti nim zasáhněte. Červen, ať je suchý, či naopak mokrý, je dobou výskytu těchto nežádoucích projevů.
  • Všímejte si plodů broskvoní a meruněk. Pokud padají i přesto, že mají vydatnou zálivku, chybí jim vápník. Na to pamatujte na podzim a půdu dobře zvápněte.
  • Do konce měsíce dejte ven letnit exotické rostliny – např. palmy, které potřebují teplé noci.
  • V červnu je nutno věnovat zvýšenou péči i zeleninovým záhonům. Důkladně je zaléváme a přihnojujeme podle potřeby. I zde platí zvýšené riziko výskytu chorob a škůdců. Nepodceňujte jej.

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com

Sekání trávníku
Sekání trávníku
Zastřihávání živého plotu
Zastřihávání živého plotu