Sdílet
 

Vánoční stolování v malé i velké jídelně

Datum vydání: 23.12.2009 | autor:
V době Vánoc se schází celá rodina u jednoho stolu a těší se ze společného setkání a hodování. Stolování má nespočet nepsaných pravidel, která se vyplácí dodržet, o tom se nemusíme zmiňovat. Jak se však zařídit v případě, že máte malý byt, který není uzpůsobený na pohodlné usazení hostů ke společné večeři? Odkryjme společně několik tipů a pravidel pro hladký a pohodový slavnostní štědrý den.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Jak připravit jídelnu

Ležérní stolování na zemi mezi polštáři se pro slavnostnější chvíle, mezi které vánoční období bezesporu patří, rozhodně nehodí. Máte-li v garsoniéře skutečně omezený prostor, rozhodně stojí za zvážení, zda příbuzenstvo raději nepozvete do restaurace.

Na druhou stranu je velkou chybou, pokud kvůli občasným návštěvám během roku jídelnu zbytečně předimenzujete a odsoudíte se tak k tomu, že budete po celý rok zakopávat o jídelní stůl. Rozumnější a praktičtější je ponechat v jídelně volný prostor, do kterého lze kdykoliv umístit či rozložit jídelní stůl. Výhodné je mít jídelnu zařízenou v moderním stylu, kde se ztratí, že posbíráte různé židle umístěné po celém bytě a v případě potřeby je použijete. Použít můžete i moderní lehce stohovatelné židle, které během roku uschováte do sklepa či jiných odkládacích prostor a které vám nezaberou tolik místa.

Základem pohostinné jídelny by měl být prostorný jídelní stůl, který může být v menších prostorách složený a bude se rozkládat pouze na rodinné sešlosti a oslavy. Pro šest lidí by měl mít minimální rozměry 80 x 180 cm. Pokud jste početnější rodina, potřebujete docílit rozměrů 90 až 100 x 220 až 240 cm. Host by měl mít po obou stranách židle volný prostor asi 30 cm, bojujete-li s místem, je dobré dodržet alespoň základní pravidlo a to, že každý by měl mít u stolu pro sebe 60 cm.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Slavnostní stolování

Současná uspěchaná doba nás po většinu roku nutí k rychlému stravování, kdy mnohdy zhltneme jídlo v poklusu. Ke správnému vychutnání jídla rozhodně patří kultivované a příjemné prostředí, které by si měl v období Vánoc dopřát každý z nás. Kromě osobního vkusu má stolování svá pravidla. Ať už použijete starý porcelánový servis, damaškový ubrus a stříbrné příbory po babičce, nebo prostřete jídelní stůl ve stylu moderny, vyplatí se dodržovat jistá pravidla. Nutno podotknout, že i stolování podléhá módním trendům.

Ubrus rozhodně nesmí chybět. Moderní a hodně oblíbené je vrstvení ubrusů různých barevných provedení a tvarů. Nezapomínejte však, že někdy méně znamená více. Jednobarevný podkladový ubrus si můžete dovolit oživit nějakým barevným menším ubrusem, či nápaditým prostíráním. Jestliže je to však naopak a použijete výrazný ubrus, doplňte jej pouze jednoduchým prostíráním či ubrousky. Práci vám ušetří moderní používané materiály, které se snadnou perou a ještě lépe žehlí.

Talíře se pokládají 2 cm od okraje stolu, k nim neodmyslitelně patří příbory. Pokud budete servírovat více chodů, budou odpovídat pořadí, v němž budou jednotlivé pokrmy servírovány (nůž se prostírá ostřím k talíři). S tradičním kaprem by na stole neměl chybět rybí příbor. Nezoufejte však, pokud ho nemáte. Na moučník a dezert připravte dezertní příbor a pokud vlastníte velkou vidlici a lžíci na salát, nezapomeňte je použít.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Sklenice na nápoje mají své místo vpravo od talíře a staví se jako vojáci – v řadě za sebou. Nejblíže k talíři bude ta, co ji budeme používat jako první - sklenička na aperitiv, který by u slavnostní večeře neměl chybět.

Vedle skla a porcelánu by při slavnostním stolování rozhodně neměly chybět živé naaranžované květiny a další dekorace zpříjemňující vánoční atmosféru. Zapomínat se nemá ani na vhodné svícny či dekorativní svíčky evokující pocit pohody a klidu.

Podle pověry na Štědrý den prostíráme pro sudý počet osob, i pro ty, kteří s námi již nejsou. Jakmile vyjde první hvězda, může rodina zasednout k připravenému stolu. Hostitelka by měla dbát na to, aby vše potřebné bylo buď na jídelním stole nebo alespoň v jeho dosahu (praktický je servírovací stolek). Od štědrovečerního stolu nemá nikdo po celou dobu večeře vstávat, a to proto, že  by se rodina další Vánoce nesešla.

Máte o stolování jiné představy? Zdá se vám, že dodržovat přísná pravidla není nic pro vás? Nevadí. Stolování je otázkou fantazie. Tu pravou noblesu a sváteční atmosféru protkanou klidem a pohodou nedělá správně zvolený ubrus ani dobře položený příbor, ale my. My a naše tradice předávané v rodině z generace na generaci. Krásné Vánoce!
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Sdílení článku

Sdílejte na sociálních sítích

Vybíráme články

Katalog zboží

Novinky v katalogu zboží
  • Digitální budík s projekcí a měřením vnitřní… 887 Kč
  • Gumová rohož vhodná do prostředí s rizikem námrazy 40… 365 Kč
  • Tork zásobník na utěrky - role s vnitřním odvíjením,… 1 315 Kč
  • Stojanový věšák - doprava ZDARMA 1 440 Kč
  • Skládané papírové ručníky - doprava ZDARMA 766 Kč

Další kategorie e-shopu

Ohodnoťte článek kliknutím:
Diskuze na téma "Vánoční stolování v malé i velké jídelně"

Buďte první a napište komentář k  "Vánoční stolování v malé i velké jídelně"

NAHLÁŠENÍ NEVHODNÉHO PŘÍSPĚVKU zavřít
Opravdu chcete nahlásit administrátorovi tento příspěvek jako nevhodný ? ANO NE