Vánoční stolování v malé i velké jídelně Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek V době Vánoc se schází celá rodina u jednoho stolu a těší se ze společného setkání a hodování. Stolování má nespočet nepsaných pravidel, která se vyplácí dodržet, o tom se nemusíme zmiňovat. Jak se však zařídit v případě, že máte malý byt, který není uzpůsobený na pohodlné usazení hostů ke společné večeři? Odkryjme společně několik tipů a pravidel pro hladký a pohodový slavnostní štědrý den.

Jak připravit jídelnu

Ležérní stolování na zemi mezi polštáři se pro slavnostnější chvíle, mezi které vánoční období bezesporu patří, rozhodně nehodí. Máte-li v garsoniéře skutečně omezený prostor, rozhodně stojí za zvážení, zda příbuzenstvo raději nepozvete do restaurace.

Na druhou stranu je velkou chybou, pokud kvůli občasným návštěvám během roku jídelnu zbytečně předimenzujete a odsoudíte se tak k tomu, že budete po celý rok zakopávat o jídelní stůl. Rozumnější a praktičtější je ponechat v jídelně volný prostor, do kterého lze kdykoliv umístit či rozložit jídelní stůl. Výhodné je mít jídelnu zařízenou v moderním stylu, kde se ztratí, že posbíráte různé židle umístěné po celém bytě a v případě potřeby je použijete. Použít můžete i moderní lehce stohovatelné židle, které během roku uschováte do sklepa či jiných odkládacích prostor a které vám nezaberou tolik místa.

Základem pohostinné jídelny by měl být prostorný jídelní stůl, který může být v menších prostorách složený a bude se rozkládat pouze na rodinné sešlosti a oslavy. Pro šest lidí by měl mít minimální rozměry 80 x 180 cm. Pokud jste početnější rodina, potřebujete docílit rozměrů 90 až 100 x 220 až 240 cm. Host by měl mít po obou stranách židle volný prostor asi 30 cm, bojujete-li s místem, je dobré dodržet alespoň základní pravidlo a to, že každý by měl mít u stolu pro sebe 60 cm.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Slavnostní stolování

Současná uspěchaná doba nás po většinu roku nutí k rychlému stravování, kdy mnohdy zhltneme jídlo v poklusu. Ke správnému vychutnání jídla rozhodně patří kultivované a příjemné prostředí, které by si měl v období Vánoc dopřát každý z nás. Kromě osobního vkusu má stolování svá pravidla. Ať už použijete starý porcelánový servis, damaškový ubrus a stříbrné příbory po babičce, nebo prostřete jídelní stůl ve stylu moderny, vyplatí se dodržovat jistá pravidla. Nutno podotknout, že i stolování podléhá módním trendům.

Ubrus rozhodně nesmí chybět. Moderní a hodně oblíbené je vrstvení ubrusů různých barevných provedení a tvarů. Nezapomínejte však, že někdy méně znamená více. Jednobarevný podkladový ubrus si můžete dovolit oživit nějakým barevným menším ubrusem, či nápaditým prostíráním. Jestliže je to však naopak a použijete výrazný ubrus, doplňte jej pouze jednoduchým prostíráním či ubrousky. Práci vám ušetří moderní používané materiály, které se snadnou perou a ještě lépe žehlí.

Talíře se pokládají 2 cm od okraje stolu, k nim neodmyslitelně patří příbory. Pokud budete servírovat více chodů, budou odpovídat pořadí, v němž budou jednotlivé pokrmy servírovány (nůž se prostírá ostřím k talíři). S tradičním kaprem by na stole neměl chybět rybí příbor. Nezoufejte však, pokud ho nemáte. Na moučník a dezert připravte dezertní příbor a pokud vlastníte velkou vidlici a lžíci na salát, nezapomeňte je použít.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Sklenice na nápoje mají své místo vpravo od talíře a staví se jako vojáci – v řadě za sebou. Nejblíže k talíři bude ta, co ji budeme používat jako první - sklenička na aperitiv, který by u slavnostní večeře neměl chybět.

Vedle skla a porcelánu by při slavnostním stolování rozhodně neměly chybět živé naaranžované květiny a další dekorace zpříjemňující vánoční atmosféru. Zapomínat se nemá ani na vhodné svícny či dekorativní svíčky evokující pocit pohody a klidu.

Podle pověry na Štědrý den prostíráme pro sudý počet osob, i pro ty, kteří s námi již nejsou. Jakmile vyjde první hvězda, může rodina zasednout k připravenému stolu. Hostitelka by měla dbát na to, aby vše potřebné bylo buď na jídelním stole nebo alespoň v jeho dosahu (praktický je servírovací stolek). Od štědrovečerního stolu nemá nikdo po celou dobu večeře vstávat, a to proto, že  by se rodina další Vánoce nesešla.

Máte o stolování jiné představy? Zdá se vám, že dodržovat přísná pravidla není nic pro vás? Nevadí. Stolování je otázkou fantazie. Tu pravou noblesu a sváteční atmosféru protkanou klidem a pohodou nedělá správně zvolený ubrus ani dobře položený příbor, ale my. My a naše tradice předávané v rodině z generace na generaci. Krásné Vánoce!
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)