Vařit na stole? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Dlouhé a chladné večery s sebou přinášejí možnost odpočinku u televizních obrazovek či s přáteli. Potěšte sebe a zároveň překvapte své nejbližší a přátele s fondue. Váš úspěch z pozice hostitele bude zaručen. Fondue není jen ikonou požitku z jídla, zároveň však baví a lidi sbližuje…
Co je to fondue, ptáte se? Je to především zábava a záležitost pro labužníky. Nejlépe si ho užijete s partou přátel, ale i v malé společnosti je příjemným zpestřením. Pokud jste si vždy přáli vařit na stole, fondue je ideálním začátkem.

Principem je ode dna zahřívaná nádoba, stojící zpravidla uprostřed stolu. Uvnitř připravujeme hmotu, do které se namáčejí pochutiny. Unikátní je i celý systém, na kterém ohřev spočívá. Nádoba neboli kotlík, v které vše dobré vzniká, je vyrobena z keramiky, litiny nebo oceli. Pokud se rozhodnete si fondue pořídit, zvažte, jaké pokrmy budete nejčastěji připravovat.

Keramická nádoba je vhodná pro sýrové a čokoládové speciality, nerezovou nádobu oceníme při přípravě fondue ve vývaru a při smažení. Vařiče mohou být elektrické nebo lihové (ty jsou sice cenově dostupnější, je však třeba dávat pozor na bezpečnost). Elektrické vařiče lze snadno regulovat a jsou bez rizika uhašení plamene.

Levnou alternativou je možnost použití kahánku na suchý líh nebo postačí i svíčka. Užitečnými pomocníky při celé této „zábavě“ jsou speciální dostatečně dlouhé vidličky, kterými namáčíme pokrmy do taveniny. Některé nádoby jsou vybaveny otočným držákem na misky. V těchto miskách jsou např. majonézy, omáčky dresingy, do kterých si namáčíme maso či zeleninu. Otočný systém umožňuje mít před sebou právě tu lahůdku, na kterou máme chuť.

Fondue lze opatřit cenově od 300 – 5 000,- Kč, záleží s jakým druhem vařiče (lihový nebo elektrický) fondue pořizujeme a z jakého materiálu je nádoba.
Něco málo z historie
Tradice jíst pokrmy z jedné nádoby sahá až do dob dávno minulých. Tento starý zvyk byl oprášen ve Švýcarsku s cílem nastolit pohodu ke stolu a sdružit rodinu a blízké dohromady. Zpočátku byl tento pokrm z rozehřátého sýra, do kterého se vidličkou namáčel chléb. Oblíbenost fondue byla však tak veliká, že se brzy rozšířila za hranice Švýcarska. V současné době existuje tolik variant a obměn, že s původním fondue mají pramálo společného.

Fondue dnes
S fondue nemusíme jen rozpouštět pokrm, ale lze také vařit a smažit. Pro sýrové fondue jsou vhodné máslové a kořeněné sýry – ementál, gouda, čedar, eidam, madeland, blaťácké zlato. Do rozpuštěného sýra namáčíme na vidličkách nakrájené bílé pečivo.

Výtečným dezertem je namáčení ovoce do horké čokolády – čokoládové fondue. Jemná chuť ovoce kontrastuje s hořkou chutí čokolády.

Burgundské fondue se připravuje na rozpáleném oleji, kde fritujeme maso, žampiony ale také např. jablka, ananas, papriky. Osmažený pokrm namáčíme do omáček nebo dressingů, které jsme si připravili.
Fondue s vývarem se také nazývá čínské fondue. Principem je vaření masa, ryb nebo zeleniny v kotlíku. Při tomto způsobu vaření obzvlášť vynikne chuť přísad.

Na co bychom neměli zapomenout
Co by určitě na stole nemělo chybět s fondue je dobré pití. Při sýrovém hodování vybírejte mezi bílými víny nebo pravým čajem a kávou, při ostřejších pokrmech přijde k chuti pivo či červené víno. Pro děti je ideální mléko.

Tip na sýrové fondue
Do česnekem vymazané nádoby dáme rozpustit sýr. Za stálého míchání přidáváme bílé víno. Pro zvýraznění chuti přidáme muškátový oříšek a třešňovici.

Že fondue znáte? Napište nám tip na Vaši specialitu….